Oh ja joh?! met Ivar Pijper

Bekende koppen in de schijnwerpers

Marco Vlot | Foto's: Reinout Bos ,

Als er iemand van jongs af aan al met muziek bezig is, is het Ivar Pijper. Nog voor hij naar de middelbare school ging zat hij al op het conservatorium. Gedurende zijn tijd op het Erasmus College in Zoetermeer bracht hij al een cd uit met zijn progressieve rockband Anomaly, waarvan hij de nummers op een nietsvermoedend publiek uitprobeerde tijdens zijn bijbaantje als pianist bij restaurant Jasmijn. Sindsdien speelde hij in vele bands waaronder BuckShot en Branko. Daarnaast vond hij nog tijd voor een aantal studies. Nu speelt hij in de succesvolle Haagse coverband jeWelste waar hij ook manager van is, maakt hij daarbuiten ook nog zijn eigen muziek, geeft hij pianoles in zijn eigen lesstudio en doceert hij filosofie. Het is bijna een wonder dat hij een gaatje in zijn agenda vond om ons te woord te staan, maar voor een Oh ja joh?! maakt Ivar graag tijd.

Naam
Ivar Pijper

Geboortedatum en -plaats
9 december 1980 in het ziekenhuis van Leidschendam.

Broers/zussen
Ik heb een 3 jaar oudere broer, Olaf, en die is huisarts in Zoetermeer.

Huisdieren
Nee, daar doe ik niet aan.

Sport 
Ook daar doe ik niet aan. Optreden is topsport.

Beste gewoonte 
Ik ben best wel gedreven en ijverig. Ik doe veel dingen en ik denk dat ik redelijk hard werk.

Slechtste gewoonte
Dat ik vaak net iets te laat, of op het nippertje op tijd ben en dat ik me daardoor eigenlijk altijd moet haasten. Vaak denk ik dat ik iets nog net kan afmaken, maar dan ga ik dus net te laat weg. 

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest? 
Dat weet ik niet, want ik denk altijd wel redelijk goed na voor ik wat doe. Ik maak wel hele slechte grappen die ik zelf heel leuk vind. Het kan wel een tikkeltje beschamend zijn als er dan niemand om lacht.

Wat laat je het liefst bezorgen? 
Cd's, blu-ray's, instrumenten. In ieder geval geen eten. Dan kook ik liever zelf of ga ik ergens naartoe. Cd's bezorgen wordt overigens wel minder sinds ik Apple Music heb, vooral nu ik een goede d/a converter heb waarmee het tenminste nog fatsoenlijk klinkt.

Wat is het eerste dat je doet als je opstaat?
Douchen. Of nog wat mails of administratieve zaken wegwerken. Nog geen muziek luisteren in ieder geval, want dan zijn mijn oren nog wat gevoelig dat ik ze liever eerst wakker laat worden. 

Favoriete plek in Den Haag 
Ik hou van lekker eten, en er zit een heel lekker restaurantje in het centrum. Het heet Himalayan. Het is Indiaas, Bhutanees, Nepalees of iets dergelijks, en het is er heel gezellig. Er bedient een onwijs aardige man. Verder ga ik graag naar de film, vooral in het filmhuis en Pathé Buitenhof omdat ze daar wat meer alternatieve films draaien. 

Wat zou je willen veranderen aan Den Haag?
Ik zou wel meer plekken willen waar livemuziek wordt gespeeld. Wat ik jammer vind is dat er best wat plekken zijn waar je met jouw eigen werk-band kan spelen, maar voor een coverband zijn er in Den Haag niet veel goede plekken om te spelen. 

Stamkroeg 
Als ik niet hoef te spelen ga ik niet vaak naar een kroeg, dus ik heb niet echt een stamkroeg. Ik ga dan liever naar het theater of ergens wat eten.

Beste Haagse initiatief
Parkpop vind ik een mooi festival omdat het zo groot is, maar ook gratis zodat het toegankelijk is voor iedereen. En initiatieven waarbij jong talent wordt gestimuleerd vind ik altijd toejuichenswaardig, zoals Talent Event.

Haagse band van het moment
F! Ook al zijn ze niet meer van dit moment. Het is bizar hoeveel goede singles en videos F heeft gemaakt, waarbij ik er als manager bij betrokken was. Dat heb ik geen enkele andere band op die manier zien doen. Ik denk dat dat wel uniek is. Ik snap echt niet hoe het kan dat niet meer van die nummers echt opgepikt zijn. Er zijn een paar nummers geweest die een beetje airplay hebben gekregen, maar echt doorgebroken zijn ze niet.

Onderschat in de Haagse muziekscene
Als we het toch over F hebben: de Haagse muziekscene begreep het wel en was zeker wel enthousiast over F, maar als je het op Nederlandse schaal bekijkt zijn ze wel onderschat.

Overschat in Den Haag
Iedereen die muziek maakt doet dat uit een soort passie, en ik vind het dan niet leuk om mensen te gaan afbranden. Daarbij, wie ben ik om te bepalen wat de waarde van een bepaalde act is? 

Welke band had nooit uit elkaar mogen gaan
The Police. 

Met wie zou je een dag willen ruilen? 
Als ze nog zouden leven had ik Michael Jackson of Frank Zappa gezegd, maar nu zeg ik Prince. Ik zou wel eens willen weten hoe hij denkt. Daarnaast lijkt het me wel tof om alle instrumenten die je in handen krijgt op meesterlijke wijze te bespelen.

Waar kun je ‘s nachts wakker van liggen? 
Van van alles. Ik slaap soms best slecht. Als ik even wakker ben en er schiet een idee in mijn hoofd, muzikaal of zakelijk, dan ga ik malen en kom ik niet meer in slaap.

Beste nummer aller tijden? 
Ik heb laatst eens gekeken in mijn iTunes welk nummer ik het vaakst heb gedraaid, en dat was 'Surfing the Surface' van Tim Christensen. Dat is wel een goede kandidaat. 'Concerning the UFO Sighting Near Highland, Illinois' van Sufjan Stevens staat ook hoog op het lijstje, of 'Poses' of 'I Don't Know What It Is' van Rufus Wainwright. En dan vergeet ik waarschijnlijk tientallen nummers die ik net zo gaaf vind. 

Wat is je grootste guilty pleasure? 
Ik voel me eigenlijk nooit zo schuldig als ik iets leuk vind. Van collega-muzikanten hoor ik regelmatig dat ze de laatste twee albums van John Mayer prut vinden, en die vind ik te gek, maar of dat nou een guilty pleasure is?

Eerste plaat die je ooit kocht of kreeg? 
Dat was Milli Vanilli. Ik weet niet welk album, maar het was in 1989, dus toen was ik 8. Maar het is daarna wel goed gekomen, want ik was 14 toen ik naar mijn eerste Prince-concert ging in de Brabanthallen.

Waar luister je de laatste dagen naar? 
Sufjan Stevens, Kamasi Washington, Hiatus Kaiyote. Best wel veel eigenlijk. Sweet Billy Pilgrim, Father John Misty en de nieuwe Prince natuurlijk.

Welke band moet voor altijd zwijgen
Iedereen moet lekker doen wat 'ie wil, maar ik zou het niet erg vinden als ik nooit meer Frans Bauer zou moeten horen. 

Bron van inspiratie
Heb je even? Sufjan Stevens, Frank Zappa, Rufus Wainwright, Prince, Björk, die vorig jaar een van haar beste albums heeft uitgebracht, Tim Christensen, Steely Dan, Bon Iver, Damien Rice, Debussy, Chopin. Zo kunnen we tot morgen doorgaan.

Verwacht je over tien jaar nog in Den Haag te wonen?
Ik denk dat ik wel in deze regio blijf wonen.

Wat zou je aan de volgende gast willen vragen?
Is dat niet jullie werk, om vragen te bedenken? Maar oké: als er een boom omvalt zonder dat iemand het waarneemt, maakt 'ie dan geluid?