Het is zomer en iedereen is op vakantie, naar festivals en verre kusten. Gelukkig hebben nog genoeg Haagse artiesten een zomerkadootje achter gelaten; veertien releases, waaronder drie EP's. In totaal 26 nummers om even voor te gaan zitten. En als artiesten werken, werken wij. Ook al betekent het dat we de laptop er even bij moeten pakken en de verkenning van de huidige Italopop even moeten pauzeren: 3V12DH is er immers altijd voor de artiesten en de liefhebbers, waar en wanneer dan ook.

Passie

Emotive drive

Passie is de artiestennaam van Matthijs Pasveer. De inspiratie voor zijn artiestennaam is de oude zeilboot die zijn familie ooit bezat; die heette….Passie. Dan kun je denken dat Passie muziek maakt die de golven, wind en andere nautische elementen oproepen voor het geestesoog. Niets is minder waar. Passie maakt house, recht toe, recht aan. Een soort deephouse met een snufje Ibiza lounge. Prima beats, stemmetje dat er overheen autotunet, laagjes met tegenbeats, heldere four on the floor stukken voor de houvast. Deze plaat  is minder bedoeld voor thuis dan voor in een mix; zoals ook niemand gin puur drinkt. ‘Emotive drive’ is een prima houseplaat voor DJ’s om in hun platentas te hebben. Goede basisplaat waar je veel door en overheen kunt mixen. We kijken uit naar de ontwikkeling van Passie.

Luister 'Emotive drive' hier.

Hermes Barzelini

Onkruid Vol 2

Onkruid vergaat niet, onkruid floreert: lees de hele update hier.

Luister Onkruid Vol 2 hier

Thor Kissing

Bickering Bim Savoy & Democratic Lunatic

De productie van deze zelfgekroonde Indieweirdo begint inmiddels de muziekcatalogus van Prince te naderen. We hebben eerder geschreven dat de kwaliteit van het de singles van Thor Kissing niet consistent is. De vraag rijst of we zijn singles wel goed kunnen beoordelen als op zichzelf staand? Hebben we hier te maken met een kunstenaar wiens werk we pas achteraf en in zijn geheel, of single in een heel oeuvre, echt op waarde kunnen schatten? Ook als Thor in het Engels in een quasi Cockney accent zingt weten we het niet. De nieuwe nummers houden het midden tussen enerzijds Ian Dury achtige 70’s punk en het parlando werk van de Talking Heads zoals ‘Psycho killer’.  Wij vinden dat je dit moet luisteren om het te geloven. Voor je oordeelt, luister de twee minuten durende nummers helemaal en een paar keer. Thor Kissing is een fenomeen, hoe dan ook. 

Luister hier naar 'Bickering Bim Savoy / Democratic Lunatic'.

Frontline

Hollywood's Bleeding

Hardrock uit Delft. Aangezien die arme stakkers geen eigen 3voor12 hebben, zetten wij er even een lampje op. ‘Hollywood's bleeding’ is de eerste single na het album Scream all you want uit 2022. De band is duidelijk wat vuiger geworden, gitaren wat ruiger, dappere tempowisselingen:  Dit is een prima stap vooruit! Ook de lekker steel snaren die goed te horen zijn als er even ingehouden wordt. Als we even kritisch mogen zijn… de band is te snel en ergens te langzaam. Uiteindelijk voelt nog te veel als rock met een hardrocksaus. Als je claimt inspiratie te halen uit Guns N' Roses, dan moet die drum echt dreigender met dubbele bassdrum en actief op minimaal alle 1/8 maat, maar liever meer. En dan willen we de teksten uit je organen horen komen, niet uit je keel. Wellicht moeten de mannen zich eerst wagen aan een goede Bon Jovi, een lekkere Poison, of zelfs een fijne Alice Cooper, alvorens de diepte in te gaan? Pas al je goed bent op het rechte stuk, de Tarzan-bochten pakken. We horen talent, we horen de wil: dit kan zomaar lukken.

Luister 'Hollywood's Bleeding' hier.

Kate Oram

Overdrive

Overdrive is alweer de tweede solo-EP die Kate Oram dit jaar uitbrengt. De zangeres van Haagse bands als COCO COCAINE en Chattermag wil van stilzitten niks weten en experimenteert er met deze EP lekker op los

Lees de hele update hier.

Luister Overdrive hier.

Unstable Rosie

Afterbloom

Daar is ie dan: de EP van Unstable Rosie! Aan de regelmaat waarmee de nummers kwamen, wist je dat 'ie eraan zat te komen. En natuurlijk waren er al hardnekkige geruchten. Maar dit is wel fijn om de zomer mee door te komen zeg. Tuurlijk, het is een EP en dus staan er, zoals vaak, eerder uitgebrachte nummers op als ‘Lurking’ en ‘Running’ (hun inzending voor de Haagse Zomerhit Competitie 2024). Maar, we krijgen zomaar twee nieuwe nummers: ‘Dive in’ en ‘Rain’. Als je van het werk van deze doorbraakband houdt, dan stellen de nieuwe nummers niet teleur; integendeel. Afterbloom legt de groei van een band vast. De groei van een jaar: indrukwekkend. Als je onbekend bent met het werk van de Rosies, dan is Afterbloom die EP die je de zomer door lekker op repeat door het huis laat gaan als je thuis komt en het koude drankje inschenkt met de ramen open: ‘Rain’ of geen regen.

Luister Afterbloom hier.

Ill Fittings

Onto The Next Part

Je hebt indiebands, en je hebt indiebands. Als je rockmuziek maakt en nog geen label hebt, kun je jezelf indie noemen. Maar om nou alles wat niet de gladste pop is, indie te noemen, dan doe je het genre toch echt tekort. Ill Fittings, die zijn nou echt indie. Het is geen droompop, sowieso geen pop. Het heeft niets te maken met heel shoegaze. Broer en zus, Yen en Tara, zijn echt heel erg lastig in een hokje te plaatsen. Het enige dat we tot nu toe altijd zeker weten, is dat het zogenaamde kleine nummers zijn die ze maken. Ook ‘Onto the next part’ is klein. Een regelmatig, ietwat rollend ritme met daaroverheen de hoge tonen die klinken als de hoge tonen van een steelgitaar maar dan uit een keyboard getoverd. Het klinkt tegelijk als pure electro à la Kraftwerk, terwijl net zo makkelijk een gevoel van bluegrass wordt opgeroepen, zonder dat je weet waar het ene begint en het andere eindigt. Dit is voor de fijnproevers. En daar zijn er veel van onder onze lezers. Of dat denken we dan toch graag.

Luister ‘Onto the next part’ hier.

Chicco

Oh Wat Een leven

Chicco staat in een lange traditie van Nederlandse muziek die trekzak combineert met wat Spaanse invloeden en dan regelmatige klapjes op een bpm die we ook al langer kennen: het Nederlandstalige zomergenre van zogenaamde volkszangers. Maar volks is niets meer. Als dit is wat je nu of op een later moment zoekt omdat je ‘Engelbewaarder’ teveel hebt gehoord, dan stelt Chicco niet teleur. Op de camping, de braderie, in de kroeg; Chicco doet zelfs met een cola het licht uit, want niemand zegt wat ie doen moet. En dat is maar goed ook.

Luister 'Oh Wat Een leven' hier.

ANDRO

Horizon (ft. Julia Zahra)

ANDRO zoekt de Horizon, 'en dat hoeft niet alleen,' zingt 'ie. En dat klopt, want Julia Zahra zingt met hem mee. Samen zijn ze een beetje de Suzan & Freek van de reggaebeat. Lome reggae, met en Manu Chao vibe licht erdoor. Positieve vibes van dit duo en dat kunnen we wel gebruiken. “Ik zoek de horizon, maar het hoeft niet alleen […] de zon zegt me: je hoeft niet meer te vechten […] Relax, tijd om even stil te staan.” Straks is het Prinsjesdag, en wij voorspellen alvast dat de teneur minder positief zal zijn met hier en daar een relletje van links en rechts. Juist dan zullen de woorden van ANDRO en Julia van waarde zijn.

Luister hier naar 'Horizon'.

Mister C

24/7

24/7 blijft onze Mister C in beweging. Zijn afgetrainde lichaam doet vermoeden dat het hier de gym betreft. Maar aangezien slaap ook goed voor je is, zal het om iets anders gaan. 'Want is de vlam klein, ja dan moet ik even pitten.' De boodschap is zoals we die kennen van andere hippe hopper. Mister C sjeft het zelf wel, neukt zijn eigen chick, en al zijn pijlen gaan in de roos. En dan is er nog iets met geld en dat je niet met 'm moet kloten. Los van de inhoud, zijn de rhymes, bars en beats echt prima in orde. De intensiteit waarmee hij zingt, en het iets rauwe randje aan zijn stem doe ook veel goed. Maar kan het ook eens over wat anders gaan dan wat je jezelf in de spiegel vertelt om jezelf moed in te praten?

Luister hier naar '24/7'.

Joe Last

Bound

Joe Last komt uit Heerhugowaard en is nu opgenomen in het warme nest van het Haagse Hip Hop Centrum. Zoals Mister C, praat ook Joe Last zich moed in met ‘Bound’: 'I’m bound to be great!' Imagineren noemt Louis van Gaal dat. Sterker, als Louis je coach is, dan zal 'ie Joe Last dit nummer het liefst even laten opvoeren in de kleedkamer voor de wedstijd. Hoewel gezond eten voor sporters belangrijk is, en 'no time to waste, not even for the food on my plate' even genegeerd moet worden door ‘onze jongens’. Maar heeft Joe Last een punt? Wij denken van wel. Joe doet hip-hop zonder in een hoekje van het genre vast te zitten Vooral de pianoriedel door het nummer, de achtergrondzang die over en door het nummer zweeft, gecombineerd met beats en keys die welhaast aan Portishead doen denken: ja, Joe Last zet hier iets origineels neer dat je echt wel thuis wilt draaien. Wellicht voor dat belangrijke sollicitatiegesprek, als je nog even in de spiegel kijkt?

Luister 'Bound' hier.

DURDEN

Stumped

Stumped… ja dat is even gevoel waar we mee achterbleven. Met DURDEN en unnerve (hun vrienden uit Sweet Lake City) weet je dat je een bak rapmetal, of alternative metal, over je heen gaat krijgen. Dus hadden we de volumeknop gelijk maar op vol gezet.  Even nog telt de drum af met enkel bekken… een, twee, drie, vier... dit kan nog een blues worden…. gitaar met distortion komt er licht in voor de tweede en derde maat… en bij de vierde maat gaan we vol los: metal it is! Waar we bij Frontline die roffelende drum misten, neemt de drummer ons nu telkens bij de hand, of zet ons even neer op een gevaarlijk voelende plek. ‘Stumped’ gaat over afgestompt zijn, inhoudelijk schatplichtig aan ‘Low self opinion’ van Rollins Band. De traditie van Rollins Band en Suicidal Tendencies (voor Metallica bassist Trujillo kaapte) en Faith No More klinkt door. Maar nergens klinkt dit als een pastiche, als een nummer dat iets anders probeert te zijn. Dit zit in deze gasten. Dit klinkt alsof ze hun instrumenten hebben gepakt en dit er direct oprecht uitkwam. Met wat lichte postproductie. Goed en recht voor je raap. Houd deze band in de gaten voor het seizoen ’24-’25.

Luister ‘Stumped’ hier.

IVYVOX

DAMMIT

‘DAMMIT’ heet de nieuwe van IVYVOX. Nu ja, de nieuwe cover, want het is een bijna dertig jaar oud nummer van Blink-182. Dat IVYVOX schatplichtig is aan Blink-182 is bekend, dat ze fans zijn ook. Dat het nummer goed is, dat wisten we ook dus al. Maar is dit de stap die we hoopten voor IVYVOX? Heel eerlijk? 'I guess this is growing up', zingen ze in 'DAMMIT.' We zeggen: nee. We hoopten op een stap vooruit. Dit is op zijn best een stap op de plaats, wellicht een pass op de plaats. Er is plenty talent in de band. Dat laten al hun eigen nummers zien. En eerlijk gezegd, we vinden eigen nummers als ‘Home’ en ‘Trouble’ beter dan ‘DAMMIT’. Opgroeien als IVYVOX betekent dat jullie ons meer van die goede nummers geven. Dus waarom deze cover? Zeg ons dat dit een pas op de plaats was om straks drie plaatsen vooruit te springen? Na de zomer weer een nieuwe? Alsjeblieft?

Luister 'DAMMIT' hier of kijk de video hier.

Mister Mixi & Skinny Scotty

I Can Handle it

Serieus mensen, een nummer van 34 jaar oud komt nu pas op de streamers. Waarom besteden wij er dan nu toch aandacht aan? Is dat niet je boterham aan twee kanten smeren? Nu ja, na 34 jaar vinden we wel dat je relevantie moet hebben voor het nu: en dat hebben Mister Mixi en Skinny Scotty. De jaren tachtig vliegen ons aan alle kanten om de oren, maar deze vibe is nog niet opgepikt. Raar, want we zijn met MOJO FYRE al wel naar de jaren negentig gesprongen. Maar die hele rave cultuur, waar ook onze techno op gebouwd is, die had niet bestaan zonder deze korte brugperiode in de rap die is geÏnspireerd door Chicago House. Denk aan Pump up the Jam, het werk van de SHAHMEN en in Nederland aan de ondergewaardeerde Tony Scott. Dus alleen daarom is het gaaf om te weten dat Haagse Held Skinny Scotty (die Mister Mixi op de rolschaatsbaan in Scheveningen ontmoette) dit toen heeft gemaakt met een clip opgenomen in Hollywood! Dit staat echt nog steeds. Luister en raak geïnspireerd!

Luister 'I can handle it' hier.

 

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.