Oh ja joh?! met Rianne Walther

Bekende Haagse koppen in de schijnwerpers

Julie Hauber | Foto’s: Eefje Lammers ,

Rianne Walther is niet alleen zangeres, maar ook bandcoach, zanglerares en muziekdocent. Na het spelen in de bands Ryan en Before Eve, het verzorgen van achtergrondzang bij onder andere Alain Clark en Boris en het afstuderen aan het conservatorium richt ze zich nu volledig op haar nieuwe band The Indien. De Haagse band heeft onlangs vijf nieuwe liedjes opgenomen en binnenkort wordt de eerste single uitgebracht. Deze week beantwoordt Rianne de Oh ja joh?! vragenlijst.

Naam
Rianne Walther

Leeftijd
26 (8 mei 1986)

Social networks
Facebook. Eigenlijk vind ik het vooral leuk omdat ik in een bandje speel en dat je dat via Facebook een beetje kan promoten. Het is ook leuk om te lezen wat anderen doen, vooral als ze positieve verhalen posten. Twitter heb ik ook, maar daar ben ik meer aan het lezen dan zelf aan het tweeten.

Broers/zussen
Een zusje, Anouk (23).

Huisdier
Een kat, Pluk.

Sport
Ik loop soms hard. In het begin ben ik actief en doe ik het een paar keer, maar als ik een avondje heb gewerkt of gedronken vind ik het moeilijk om het weer op te pakken. Longboarden vind ik ook leuk. Dat probeer ik zoveel mogelijk te doen.

Beste gewoonte
Ik kan heel hard werken. Ik houd van bezig zijn en geniet daar ook van.

Slechtste gewoonte
Ik ga ergens helemaal voor, totdat ik mezelf heb uitgeput. Soms vind ik het moeilijk om mijn werk van me af te zetten. Ik geef bijvoorbeeld les aan kinderen en als ik dan thuis zit kan ik daar nog lang over na denken. Ik ben echt een piekeraar.

Voor welke actie in je leven schaam je je het meest?
Ik ben een beetje een klungel. Ik denk soms nog weleens terug aan de tijd dat ik heb gewerkt bij het Kijkduinpark. Er was daar een gast en elke ochtend moesten we voor hem ontbijt maken. De eerste avond kwam hij borrelen en kennismaken. Hij wilde zich voorstellen en toen ik mijn naam zei en hij mij niet goed kon verstaan, kwam hij dichterbij staan. Ik dacht dat hij mij drie zoenen wou geven. “Zo, leuk die Nederlanders hier, maar dat bedoelde ik niet” Ik schaamde me toen echt ontzettend. Dat zijn echt van die dingen voor een klungel. , zei hij toen. Nu schaam ik me er niet meer voor, iedereen maakt weleens zoiets mee: één zoen, drie zoenen, tongen? Ik weet het niet.

Favoriete plek in Den Haag?
Het strand. Ik houd van zon, maar als die niet schijnt vind ik de zee ook mooi en rustgevend.

Stamkroeg
Café de Oude Mol. Eigenaresse Juud zorgt goed voor haar personeel, heeft een hart voor de zaak en het is altijd een feestje: Ze loopt rond met hapjes, ze is ontzettend vrolijk en het is  daar altijd gezellig.

Beste Haagse initiatief/festival
Jam de la Crème vind ik heel tof. Hele leuke mensen die veel voor elkaar krijgen met getalenteerde en gezellige muzikanten. Ready to Play vind ik ook een goed initiatief. Ik ben daar zelf ook begonnen als muzikant en zij helpen je heel goed. De bandcoaches steunen je niet alleen, maar helpen je naar mijn idee net iets verder dan andere organisaties.

Wat zou je willen veranderen aan de Haagse muziekscene?
Het gebeurt gelukkig steeds meer, maar ik vind dat de muzikanten meer moeten samenwerken. Een paar jaar terug leek het wel alsof muzikanten in Den Haag elkaar niks gunden, heel veel haat. Er is niks gaver dan met z’n allen bijvoorbeeld een festival te organiseren.

Haagse band van het moment

The Deaf. Zij doen het niet alleen supergoed, hun muziek is ook leuk om naar te luisteren en op te dansen. Ik vind ook dat DI-RECT het goed doet. Ik vind die Marcel zo gaaf. Hij zingt niet alleen fantastisch, hij voelt hem echt en heeft schijt. Heel mooi om te zien. Soul Sister Dance Revolution vind ik ook tof.

Welke band uit regio Den haag had nooit uit elkaar mogen gaan?
Vroeger ging ik vaak naar Lianan Shee en Doll House Drama kijken. Lianan Shee vond ik gaaf omdat er een meisje stond met een grote scheur en vier gasten om haar heen. Doll House Drama vond ik onder andere gaaf door het stemgeluid van Casper.

Mijn muzikale hoogtepunt

Samen met wat andere bands organiseren ik met The Indien het Off Richter Fest. Dat is een festival met vijf bands en twee dj’s op het strand op verschillende locaties. Vorig jaar speelden we in Zeeland. Het was ontzettend mooi weer, het was druk en de sfeer was goed. Toen realiseerde ik me hoe mooi het is om muziek te maken.

Dit optreden in regio Den Haag van een andere band of artiest is me bijgebleven...
Het optreden van The Asteroids Galaxy Tour op Parkpop. Ik heb ze al eerder zien optreden, maar vond dit een leuk optreden omdat ze de hele band hadden meegenomen. Ondanks de modder en wat regendruppels ging iedereen los.

Tieneridool
Ik vond Britney Spears vroeger echt wel stoer.

Beste nummer aller tijden
‘All along the watchtower’ van Jimi Hendrix. Als ik dat nummer hoor baal ik wel een beetje dat wij geen Woodstock hebben. Daar had ik echt wel graag een keer heen gewild of willen spelen. Zo’n Woodstock als het was krijg je alleen nooit meer.

De eerste plaat die je kocht of kreeg?
De eerste plaat die ik kocht was van Alanis Morissette. Vroeger zag ik als jong kind het gaan naar de cd-winkel echt als een uitje. Dan vroeg ik altijd aan de verkoper wat de nieuwe cd’s waren en ging ik met een koptelefoon op luisteren. De eerste plaat die ik kreeg was de single ‘Ademnood’ van Linda, Roos & Jessica.

De laatste plaat die je kocht of kreeg?
Ik koop nog wel cd’s, maar ga liever voor vinyl. De laatste plaat die ik kocht was ‘Brothers’ van The Black Keys. De laatste plaat die ik kreeg was een cd van Bob Dylan.

Je favoriete aanvraagnummer op een feestje
‘Crazy in love’ van Beyonce.

Welk album zou je aan je grootste vijand cadeau doen?
Het nummer ‘Schat het is hondeweer’ van Joke Bruijs. Die heb ik zelf een keer gekregen als cadeau. Het is echt verschrikkelijk.

Naast welke artiest zou je willen wakker worden?
Ik had wel graag naast Jeff Buckley willen wakker worden. Dat kan natuurlijk niet meer, maar het zou toch te gek zijn om met hem eennummer te kunnen schrijven en ik vind hem eigenlijk ook wel aantrekkelijk.

Welk fictief personage zou je willen zijn?
Catwoman. Zij verslaat mensen zo makkelijk en ze heeft een tof pakje aan.

Het beste moment van de dag om naar muziek te luisteren?
Ik vind het heerlijk om onderweg naar muziek te luisteren.

Bron van inspiratie
Mijn moeder. Ze is een ontzettend positief persoon. Ze heeft me geleerd om niet lullig over anderen te doen, omdat je je dan volgens haar juist heel klein maakt.  Zij vindt vrijwel iedereen leuk en gezellig, dat vind ik wel heel mooi aan haar. Muzikaal gezien laat ik me inspireren door Jimi Hendrix.

Dit heb ik altijd bij me...

Mijn portemonnee, telefoon en sleutels. Ik ben niet zo’n meisje meisje met een tas vol make-up.

Naar een onbewoond eiland neem ik mee...
Een ukelele, mijn vrienden, mijn vriendje en lekker eten en drinken zodat we iedere dag kunnen barbecueën. Ik denk dat ik ook een surfplank meeneem omdat ik dat al een tijdje wil leren. Als ik dat daar zou proberen zijn er tenminste niet van die goede surfers die zeuren dat ik  bij hun golf moet wegblijven. Normaal denk ik dan ‘rustig aan, ik weet niet hoe!’

Quote
Ik zeg vaak ‘dat kan echt niet.’ Als ik dat eenmaal heb gezegd, zit ik vaak te dagdromen.

Droom
Mijn droom is om alleen maar mijn eigen muziek te kunnen maken. Ik hoef helemaal niet rijk te worden want dat vind ik niet belangrijk, maar ik hoop wel veel mensen te kunnen bereiken. Ik zou ook graag een keer in Amerika willen touren. Naar mijn idee gebeurt daar alles.