Het is weer bijna tijd voor Sniester en we weten allemaal wat dat betekent: gitaren, zwetende lijven, rock 'n' roll en nog meer gitaren. Maar met negentig acts kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Daarom vroegen wij wat acts waarvan wij vinden dat iedereen die moet zien wat zij vinden dat wij moeten zien. Volg je het nog? Dit is de internationale editie.

Meltheads

Een paar weken geleden stond Meltheads nog als voorprogramma van dEUS in PAARD. Ook stonden de Belgen met hun garagerock-met-een-flinke-snuf-postpunk op een eerdere editie van Sniester. De kenners die bij een van deze optredens waren, of wie single 'Naïef' al op de radio heeft gehoord, weten ongetwijfeld al waar ze op de zaterdag van Sniester om 22.45 uur moeten zijn. Voor de rest: dat is de Zwarte Ruiter.

Waarom moet de Sniester-bezoeker naar jullie komen kijken?
“Omdat ze toevallig in de buurt zijn misschien? Of voor de fantastische oenga-boenga-experience? Of iets serieuzer: omdat ons nieuwe album in 2024 uitkomt en we daar een voorproefje van gaan geven. En natuurlijk omdat de Zwarte Ruiter een fantastisch café is. We speelden daar vorig jaar ook op Sniester. Dat was een zalige show en ik denk dat deze nog leuker zal worden.”

Hebben jullie ooit van Den Haag gehoord en zo ja: wat dan?
“PAARD! De Febo! Hoe heet dat plein waar Sniester wordt gehouden? De Grote Markt? Dat is supergezellig. Den Haag is fantastisch. Voor Belgen is Den Haag trouwens een vakantiebestemming voor de zee, dus je hoeft als Belg geen muzikant te zijn om Den Haag te kennen.”

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien
“Sowieso onze vrienden van SONS. Verder Bull, dat vind ik een coole indieband. En Ditz natuurlijk. Die zijn echt fantastisch. Ik heb ze ooit gezien in Gent. Eerst in de snackbar en tien minuten later op het podium. Tuff Guac sowieso, en ook Borokov Borokov uit Antwerpen, daar ga ik zondag naartoe. En Ronker, dat zijn vrienden van ons. We blijven slapen, dus we gaan zelf ook bandjes kijken. Het wordt fantastisch.”

Wanneer was je voor het laatst ondeugend?
“Ondeugend… dat is een woord dat ik niet echt gebruik. Ik denk dat heel de tour met dEUS wel pittig ondeugend was.”

Welke clip moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
“Sowieso de videoclip van ‘Naief’ omdat daar het meeste tijd en werk en zweet en tranen is ingekropen  Het was de eerste keer dat we met een filmcrew werkten en we hadden stevig onderschat hoeveel werk dat is, haha.” 

Meltheads speelt op de zaterdag van Sniester om 22:45 uur in de Zwarte Ruiter.

Black Honey

Met de laatste langspeler 'A Fistful Of Peaches' bewijst Black Honey dat rock 'n roll best gevoelige onderwerpen mag aansnijden. Leven met een neurodivers brein, depressie en dissociatie zijn enkele onderwerpen op de plaat. Maar ook: jezelf een hart onder de riem steken. De band was eerder in Den Haag en blikt daar minder prettig op terug. Als we Izzy (vocals / gitaar) mogen geloven was dat niet het optreden in PAARD in 2017. Wij spraken Izzy B. Phillips over een stickermachine, lichaamshaar en natuurlijk wat jij op Sniester 2023 moet zien.

Waarom moet de Sniester-bezoeker naar jullie komen kijken?
“Het is moeilijk om deze vraag te beantwoorden zonder over te komen als een arrogante klootzak. Als ik het zou moeten beantwoorden dan is dat omdat wij echt een show neerzetten en je ongetwijfeld plezier zal beleven. In de songs probeer ik een nieuw perspectief aan te boren, rockmuziek is veelal gedomineerd door een alfa en macho narratief. Ik heb het gevoel dat rock 'n' roll gewoon zo saai is door die eenzijdige macho gestuurde manier van vertellen. We schrijven liever iets waar we trots op kunnen zijn, dat onderdeel is van progressie en inhoudelijk is. Zoals mijn eigen gedachtes of die van een bredere groep mensen met een andere gender- of een non-binaire identiteit."

Hebben jullie ooit van Den Haag gehoord en zo ja: wat dan?
"Ja, ik kwam in een discussie terecht over lichaamshaar bij vrouwen. Iemand vond dat lichaamshaar bij vrouwen niet zou kunnen, daarop reageerde ik door prominent mijn oksels te tonen en bier in de lucht te gooien." Daarop vervolgt Izzy, "Het is niet de beste eerste associatie, maar voor mijn gevoel zijn Nederlanders in het algemeen wel leuker dan Engelsen. Het is zeker een generalisatie, maar jullie hebben meer een eigen blik op het leven en zijn over het algemeen intelligenter. Behalve die ene vent dan."

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
Crows zijn geweldig, die kennen we van London. Dat wordt een geweldige show. En Bo Ningen. Oh mijn god, The Covids? Dat moet ik checken. Ik krijg er spontaan zin in omdat er zoveel staat dat ik niet ken.”

Wanneer was je voor het laatst ondeugend?
“Vorig jaar in de studio werden de drums opgenomen en ik had niets te doen. Daar was een stickermachine en toen heb ik zeker 80 stickers op de meest willekeurige plekken geplakt. Zoals een stukje van een songtekst van een nummer op de achterkant van Tommy's creditcard en eentje op een waterfles. Die stickers heb ik werkelijk overal opgeplakt. Er zijn zoveel stickers geplakt dat we nog af en toe ergens een sticker vinden en weer worden herinnerd aan die keer.”

Welke clip moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
Zonder een moment te twijfelen antwoord Izzy: “Up Against It.” Dat nummer is alsof je jezelf een hart onder de riem steekt. Izzy stemt in "Ja precies."

Black Honey speelt op de vrijdag van Sniester om 21:15 uur in de Grote Zaal van PAARD.

Ditz

Het Britse Ditz stond eerder dit jaar nog op Grauzone en maakte toen al indruk. De band maakt felle post-hardcore met een snufje noise vergezeld door felle teksten, gezongen, gefluisterd of geschreeuwd door nonchelant middelpunt Cal Francis. Ditz is volop aan het touren, maar gitarist Jack Looker vond toch nog een gaatje in zijn agenda om onze vragen te beantwoorden.

 

Waarom moet de Sniester-bezoeker naar jullie komen kijken?
"Ik denk dat we het als je van de minder archetypische kant van zware gitaarmuziek - punk, hardcore, noiserock - houdt best goed met elkaar kunnen vinden."

Wat is je eerste associatie bij Den Haag?
"We hadden het geluk om in februari van dit jaar op Grauzone te spelen en daar hadden we een geweldige tijd. De gebouwen zijn mooi en de locals zijn top. Ik kijk er vooral naar uit om weer te ontbijten met een kersenflap en appelflap van ’t Bakkertje aan de Oude Molstraat, 10/10 lekker gebak."

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien
"Ik wil Bo Ningen al tijden zien, ze zijn zo rauw en heavy. Ik zag ook een video waarin ze een bingo-avond organiseerden op een locatie in het VK. Precies in mijn straat. Verder zijn CLT DRP hele oude vrienden van ons. Ik pas weleens op de hond van (gitarist, red.) Scott en zijn vrouw, maar ondanks dat we al zo lang vrienden zien heb ik ze al heel lang niet gezien. En ik baal heel erg dat we tegelijk met Black Honey spelen. Ik zag ze jaren geleden en vond ze sick.. Misschien ooit nog een keer. En Crows, dat zou een boyband moeten zijn. Ze zijn zo knap. Maar bovenaan mijn lijstje staat Tokky Horror. Ik heb nog niet het geluk gehad ze live te zien, want we waren elke keer op tour als ze in Brighton speelden. Maar ik heb genoeg Instagram- en tik tok-reels gezien om te weten dat hun liveshows er krankzinnig uitzien."

Wanneer was je voor het laatst ondeugend?
"Tijdens het opnemen van ons laatste album gingen we door een fase van knakworsten in de grill en uitlaten van elkaars auto's steken. Ze stonken een eeuwigheid.".

Welke clip moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
"De video voor 'Summer of The Shark'. Ik denk dat dat nummer een goede introductie is voor ons als band."

Ditz speelt op de vrijdag van Sniester om 21:45 uur in de kleine zaal van PAARD..

Borokov Borokov

Met voor hun zelf dansbaar klinkende muziek staat Borokov Borokov garant voor een rauwe energieke show. Het Antwerpse collectief mixt hi-NRG, punk, pop, hardcore, lounge muziek en power ballads met allerlei synths en drumcomputers tot een absurde, maar lekkere cocktail met Vlaamse tongval. Het experiment gaan de Belgen absoluut niet uit de weg, getuige de bijgevoegde video, en ongetwijfeld ook niet in de donkere Grey Space kelder.

Er komen 90 acts. Waarom moet de Sniester-bezoeker naar jullie komen kijken?
"De Sniester-bezoekers moeten helemaal niks. We willen hoogsensitieve personen wel afraden om te komen kijken. Om een nog meer immersieve beleving te realiseren, experimenteren we de laatste tijd namelijk met geurnevels tijdens onze optredens. Dat kan bij momenten erg heftig zijn: zo is bijvoorbeeld 'het herenvertrek van hotel Picasso' nogal intens."

Hebben jullie van Den Haag gehoord? Zo ja, wat dan?
"De eerste plaat van Den Haag vonden we erg goed. Daarna is het snel bergaf gegaan. Helaas."

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
"Thor Kissing speelt blijkbaar twee keer op Sniester. Wij zouden het twee keer gaan zien: niks beter dan tweemaal tegen dezelfde steen aan te stoten (tevens een mooie beschrijving van de desbetreffende muziek)." 

Wanneer was je voor het laatst ondeugend?
"Die nacht dat ik over babylingerie droomde."

Welke clip moeten we bij dit stuk zetten?
"Misschien de trailer van onze eerste full length concertfilm ’80 minutes in 3FM’s Livebox’. Kwestie van de sfeer er alvast in te krijgen."

Borokov Borokov speelt op de vrijdag van Sniester om 21:45 uur in the Grey Space.

Mother's Cake

Bij Oostenrijk denkt de gemiddelde Nederlander aan ski's, schnitzels, apres-ski en misschien een beetje aan Mozart. Spacerock en psychedelica horen in elk geval niet tot de eerste associaties voor de meesten. Toch brengt Mother's Cake de tofste spacey klanken vanuit de Alpen naar Sniester. Een act waar veel van verwacht mag worden.

 

Waarom moet de Sniester-bezoeker naar jullie komen kijken?
"Mensen zeggen dat we een redelijk goede band zijn en er op een goede dag allemaal iets bovengemiddeld uitzien. Dit plus taart zou reden genoeg moeten zijn om langs te komen. Als je nog steeds twijfelt: wees lief voor ons, we komen van ver en het is pijnlijk als er een lege zaal staat."

Wat is je eerste associatie bij Den Haag?
"Niet zo lang geleden speelden we in de Zwarte Ruiter. We hebben een aantal leuke mensen ontmoet, fantastische hamburgers gegeten en ik heb veel geld verloren in een arcade. Klinkt als good times in een coole stad."

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien
"Omdat ik een beetje van slag ben geraakt van het grote aantal bands dat er staat, zal ik acts kiezen met namen die wij ook hadden willen hebben voor onze band: Batmobile, Fuzzy Teeth en Rats And Daggers."

Wanneer was je voor het laatst ondeugend?
"We hebben een betrapt-op-het-kopen-van-drugs-en-in-de gevangenis-de-show-missen-verhaal. Er is ook een de-lokale-krant-halen-omdat-ik-veel-te-dronken-en-luidruchtig-was-anekdote. Maar zoals altijd: de details zijn verzegeld onder de tour code.".

Welke clip moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
"Deze live sessie die we met een kater en vermoeidheid hebben opgenomen op een zondagochtend in Innsbruck, onze oorspronkelijke woonplaats. Het voelt gewoon goed aan. Misschien omdat Manu, die het album oorspronkelijk mixte, zijn magie uitoefende."

Mother's Cake speelt op de vrijdag van Sniester om 21:15 uur in de foyer van het Koorenhuis.