Het is weer bijna tijd voor Sniester en we weten allemaal wat dat betekent: gitaren, zwetende lijven, rock 'n' roll en nog meer gitaren. Maar met negentig acts kan het lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Daarom vroegen wij alle acts op het programma waarvan wij vinden dat jij erheen moet, van welke acts zíj vinden dat jij erheen moet. Volg je het nog? Dit is de editie met alle niet-Haagse Nederlandse acts.

Elmer

Elmer (Merel Pauw) staat met een biertje in de foyer van theater de Krakeling in Amsterdam. Vanuit die ontspannen sfeer bespreken we de link met Tyler, the Creator, de affiniteit met Den Haag en natuurlijk waar dit artikel om draait: Sniester 2023. Kortom, wat kunnen we verwachten van de show op Sniester? 

Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jullie komen kijken?
"Met Elmer doe ik iets dat in Nederland nog veel te weinig bestaat. Er zijn beschamend weinig zichtbare vrouwelijke rappers in Nederland en ik wil het genre hiphop een flinke dosis raarheid meegeven. We hebben echt veel meer verschillende vrouwenbeelden nodig in de Nederlandse muziekscene."

"Het wordt een vrolijke vreemde show waarin we vieren hoe onhandig de mens is. Dat wil zeggen dat de mens meerdere dingen tegelijkertijd kan zijn, dus boos, verdrietig, stoer en onhandig. Veel rappers spelen namelijk een rapper, want te veel rappers doen elkaar na. In het buitenland heb je veel meer artiesten zoals Tyler, the Creator die de regels van hiphop oprekken. Dat is in een zekere essentie wat ik nastreef. De regels van hiphop oprekken op mijn eigen manier. Ik wil heel graag een artiest zijn die zichzelf tegenspreekt, omdat dat menselijk is. Nu word ik gezien als een artiest die vooral ironische seksuele nummers maakt, maar dat is niet het hele verhaal. Daar staan gevoelige en kwetsbare nummers tegenover die ik juist eng vind om te doen. Ik schiet wat dat betreft in mijn show alle kanten op, dan doe ik het puur voor de grap en op andere momenten wil ik echt de connectie maken met het publiek door mezelf kwetsbaar op te stellen."

En dat paradoxale is precies waarom je naar de show moet gaan. "Ik word er gewoon blij van—in een pak en een snor op het podium. Als je als vrouw iets doet, wordt dat al gauw als een politiek statement opgevat. Wij willen in de Nederlandse cultuur heel graag begrijpen wat een act doet door het te kaderen. Daar wil ik graag tegenaan schoppen. Dat is echter niet de hoofdreden om te komen kijken. Die reden is feest, humor en lichtheid. En ik heb toevallig een snor op."

Wat is je eerste associatie bij Den Haag?
"Gewerkt bij Nationaal Theater en veel in de Koninklijke Schouwburg geweest. Om de een of andere reden moet ik aan de McDonalds en aan die heerlijke ramen noedels bij Den Haag Centraal (Takumi) denken."

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
"Ploegendienst sowieso! Oh oh oh, die staan er! Borokov Borokov. Ga daarheen! Daar ben ik echt fan van, kun je dat doorgeven? Daarnaast een dikke shout-out naar The Covids."

Wanneer was je voor het laatst ondeugend?
"Een tijd gelegen in de Doka (Amsterdam) terwijl ik 'Je Vader' opvoerde. Een 7-jarig kind zong alle teksten mee en heb ik bij het laatste refrein de microfoon gegeven. Zo waren we samen ondeugend. En ik ben vrij ondeugend als ik in mijn onderbroek op het podium sta. Dat gaat bij Sniester ook gebeuren."

Welke clip moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
"'Je Vader' of 'Lager'. Ja toch 'Je Vader', dat is toch de beste representatie van Elmer."

Elmer speelt op de zaterdag van Sniester om 20:45 uur in het Paardcafé.

The Covids

Punk komt de laatste tijd weer boven drijven uit de underground en is op de grotere plekken weer zichtbaarder. Uiteraard ontbreekt dit genre dan ook niet op Sniester. The Covids uit Amsterdam, niet geheel verrassend ontstaan tijdens de coronapandemie, zijn niet meer van de Nederlandse podia en ver daarbuiten te slaan met hun catchy punksongs. De band bracht debuutplaat Bust To Bits in maart van dit jaar uit. De antwoorden op onze vragen zijn net als de muziek: kort maar krachtig. Dus zonder verder oponthoud, let's go!

Waarom moet de Sniester-bezoeker naar jullie komen kijken?
"Hoeft niet hoor."

Wat is jullie eerste associatie met Den Haag?
"Cocaïne in de Tweede Kamer en matjes."

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien
"Weird Omen, Iron Jinn, Tuff Guac, The Monsters. Goeie mensen, prima muziek."

Wanneer was je voor het laatst ondeugend?
"We houden ons in tot Sniester..."

Welke clip moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
"'Never Gonna Give You Up' van Rick Astley of 'Bust To Bits' van The Covids." Aangezien iedereen 'Never Gonna Give You Up' zelf kan meeblèren kiezen wij voor de nieuwste single van The Covids."

The Covids spelen op de vrijdag van Sniester om 20:15 uur op de Grote Markt De Poot.

JC Thomaz & The Missing Slippers

Een show die garant staat voor chaos is zeker die van JC Thomaz & The Missing Slippers. De band heeft met zijn garage rock 'n' roll een behoorlijke reputatie opgebouwd in Rotterdam en zal op de vrijdag the Grey Space goed onder handen nemen. Meestal gebeurt dat met meerdere drummers, een bassist en meerdere gitaristen, maar zeker weet je het nooit. De ondeugend geboren aandrijver van de band Fabio Thomaz laat zijn licht schijnen over de Sniestervragen.

Waarom moet de Sniesterbezoeker naar jullie komen kijken?
"Ze moeten zelf lekker weten wat ze willen kijken, maar we gaan de hoekjes eraf schoppen bij nieste estiva."

Wat is je eerste associatie bij Den Haag?
"Fuck, heb ik een boete?! Wat een onduidelijk kutstoplicht?! Huh, is dit de Beijerlandselaan (voor degene die deze straat niet kennen: een wat in verval geraakte Boulevard Zuid in Rotterdam)?"

Welke andere act op Sniester moeten mensen volgens jullie zien?
"Ploegendienst, Tokky Horror, Weird Omen."

Wanneer was je voor het laatst ondeugend?
"Ik ben er ondeugend uit gekomen en ik ga ondeugend na mijn dood als stof lekker kleven aan natte delen." 

Welke clip moeten we bij dit stuk zetten en waarom?
JC Thomaz & The Missing Slippers - Cheat R Bad. "Jullie vroegen erom." 

JC Thomaz & The Missing Slippers speelt op de vrijdag van Sniester om 23:30 uur in de Grey Space.

Lees hier de andere Sniestervoorpret artikelen