durden. Met een kleine d en een punt. De bandnaam is evenzo eigenzinnig als de bandleden zelf. En met eigenzinnigheid komt ook zelfkennis. Deze filosofische exercitie vertaalt zich op haar beurt in intelligente rapmetal en een onstilbare honger naar meer. durden. schakelt gretig door naar hogere versnellingen om de muziek onder de aandacht te brengen. Zo werkt de Haagse formatie gestaag door aan optredens en nieuwe muziek. En met de onlangs verschenen ep ‘Sense of Self’ in de achterzak zullen de Haagse rapmetalheads ongetwijfeld de nodige deuren openen. Hoogste tijd voor een blik onder de motorkap van durden.

Integer en intens

Uw metalcorrespondent vroeg onlangs op dit prachtplatform naar Haagse metalbands en de onderliggende scene. Vrijwel meteen na de uitvraag meldde durden. zich. Die enthousiaste haast blijkt de band te kenmerken. Er moet nog veel gebeuren en de band heeft er zin in. Kortom: uw correspondent werd uitgenodigd in de oefenruimte te Musicon om daarna met de bandleden neer te strijken aan de picknicktafels op het binnenplein. Wat meteen opvalt is de eerlijkheid en bedachtzaamheid van deze jonge loten aan de Haagse metalstam. Dat leeftijd niets zegt over het vermogen tot scherp denken, bewijzen de bandleden. Zo verwijst de bandnaam naar de nihilistische (of absurdistische, zo u wil) hoofdpersoon uit Fight Club. En in zowel de film als het boek blijkt Tyler Durden ons allemaal iets te willen zeggen over integer en intens leven tegenover dominant maatschappelijk geconditioneerd gedrag. Het mag dus geen verrassing zijn dat uitgerekend durden. haar plaat de naam ‘Sense of Self’ heeft meegegeven. Het eigen leven op een eerlijke grillplaat: dat is hoe durden. werkt met alle hoogte- en dieptepunten vervlochten tot een muzikale wilsakte waarin stijlen en ideeën naadloos in elkaar overlopen. Een wilsakte die bijna uit elkaar barst van energie.

Even voorstellen

Aan tafel zitten Davey Goud (zang, samples en beats), Mick van Dijk (bas), Laurens Eman (gitaar), Nikos Driehuis (gitaar) en Lorenzo Lammertink (drums). De band is druk met de voorbereiding op een aantal optredens in Den Haag. durden. komt vers uit de startblokken; voor het publiek althans. Davey: “We hebben heel hard gewerkt aan onze ep en vlak voor het uitbrengen van ‘Sense of Self’ hebben we onze eerste shows gespeeld. Ik ben zelf nu 5 jaar met durden. bezig. Ik begon met demo’s maken en gaandeweg zijn er meer bandleden bijgekomen. Toen Nikos en Lorenzo erbij kwamen werd durden. echt wat het nu is. En om de shows te spelen, zijn Mick en Laurens erbij gekomen.”

Crossover

durden. maakt dus rapmetal. Deze term is zeer kort door te bocht, want de band geeft een eigen invulling aan allerhande genres: van blackmetal tot grunge en van hiphop tot speedmetal. Crossover zou dus preciezer zijn om aan de veelheid van invloeden recht te doen. Davey beaamt dat. “Ik ben zelf beïnvloed door Linkin Park. Zij experimenteerden echt met verschillende sounds en dat brak iets voor mij persoonlijk open. Bij 'A Thousand Suns' begreep ik dat je vrijwel alles bij elkaar kan brengen. Dat was dan ook wel de vrijheid die ik voelde toen ik mijn demo’s maakte en met die muziek ging ik met Nikos en Lorenzo aan de slag. De demo’s waren een beginnetje, want we hebben zowel die nummers afgemaakt als nieuwe nummers samen geschreven.” Drummer Lorenzo vult aan: “Voor de meeste nummers heb ik wel mijn eigen drumtracks verzorgd, maar voor een aantal stonden de sjablonen al klaar. Die heb ik voorzien van een eigen touch. Ik heb aan de ep meegeschreven en drums en bas ingespeeld.”

De bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld, toont de formatie zowel in oefenruimte als aan de picknicktafel. Het feit dat iedereen elkaar al kende voordat er muziek werd gemaakt, verklaart dit goeddeels. Davey: “Nikos en ik begonnen ooit met een andere drummer, maar dat hield op een moment op. Toen besloten we om beats met gitaarmuziek te maken. En toen kwam Lorenzo.” Lorenzo: “Terwijl ik eigenlijk helemaal geen drummer was, maar gitarist en bassist. Ik was er wel druk mee bezig en had een elektrisch drumkitje op mijn kamer staan waar ik hard op oefende. Dit heb ik eerlijk verteld toen ik de oproep voor durden. zag. We hebben toen een keer geoefend in Musicon en dat pakte goed uit.” De andere bandleden zaten toen nog in deels in de Haagse deathmetalband Warborn Waste.

Elektronische kruiden

‘Sense of Self’ verscheen in november 2022. De reacties zijn overwegend positief. Davey: “Iedereen die ik erover spreek, is eerlijk. Voor sommige mensen is het niet hun ding, maar krijgen we ‘wel lekker gedaan’ teruggeworpen. Als mensen er wel op aanslaan, vinden ze het doorgaans geweldig.” Lorenzo: “Je moet ook wel echt een klik ermee hebben. Het is hele diverse muziek dus als je ervoor openstaat, raakt het je ongetwijfeld wel ergens.” Davey: “Sommige nummers zijn heel erg metal met wat elektronische kruiden eroverheen. Sommige nummers kennen een heel zwartwit contrast tussen beats en rock. Dat vind ik gaaf juist. Je koppelt het in eerste instantie aan emoties en ziet vervolgens waar het naartoe gaat. Daarom zijn we goed in staat om woede en kalmte in 1 track te verwerken.”

Slayer!

De inspiratie zoekt en vindt durden. op allerhande terreinen. Zo prijkt op gitarist Laurens’ guitarstrap het rauwe logo van Slayer. Laurens: “Ik ben zelf een enorme thrasher en speedmetalfan. Ik speelde in Warborn Waste: een lekkere lompe midtempo deathmetalband. Ik ben bij durden. primair aan de slag gegaan als sessiegitarist, maar ben lekker blijven plakken. We hebben ook nieuw materiaal klaar waar ook vette speedmetalstukken in te horen zal zijn dus ik ben een gelukkig mens.” Davey: “We verliezen het kernidee achter durden. niet, maar laven ons aan nieuwe invloeden. Gewoon flexibel zijn en zien waar het zich naartoe ontwikkelt. Dat vind ik geweldig.”

Amor Fati

durden. onderscheidt zich niet alleen muzikaal van andere bands, maar ook tekstueel. Zo heet een van de uitgebrachte tracks Amor Fati naar een idee van de Duitse denker Friedrich Nietzsche. Amor Fati vertaalt zich grofweg in ‘liefde voor het lot’; het leven vol nemen, met alle hoogte- en dieptepunten. Eigenlijk met beide armen het leven omsluiten. Vanwaar deze filosofische invalshoek? Davey: “Je lot accepteren; ongeacht waar het heen gaat. Dat vind ik gewoon een mooi concept en een bevrijdende gedachte. Dat linkte ik dan aan ‘Sense of Self’ wat uiteindelijk de titel werd van de ep. Amor Fati betekent in onze context: vrij zijn, focus hebben op wat jij belangrijk vindt en een mooi eigen leven leiden. Maar ook dat je voor anderen net zoveel begrip weet op te brengen als voor jezelf. Die medaille heeft natuurlijk ook een keerzijde, want je maakt jezelf ook kwetsbaar als je over persoonlijke dingen schrijft of zingt. Maar ook dat is Amor Fati: je openstellen voor dingen die minder fijn zijn. Ook dat hoort bij het leven.”

Metal achter de duinen

De vraag die uw metalcorrespondent blijft stellen, is evenzo simpel als belangrijk: Is er met recht te spreken van een metalscene in de Hofstad? De bandleden hebben er allemaal een eigen beeld bij. Davey: “Ik zoek het zelf veel in de hiphopscene. Die is in Den Haag groter dan de metalscene. Deze laatste is redelijk klein, naar mijn idee. Het mag wel wat forser aangezet worden via evenementen of workshops. Metaljams zou een leuk idee zijn. Gewoon een open podium en mensen met elkaar laten jammen. Dan weet je meteen met wie je aan de slag wil om meer muziek te maken. In de hiphopscene is zo’n vrije ruimte een prima manier om samen te werken. Waarom zou dat niet voor metal werken?” Lorenzo vult hem aan: “Er is genoeg publiek voor metal in Den Haag dus daar maak ik me geen zorgen om.” Laurens: “We gaan ook gewoon bij bevriende bands kijken zoals de melodeathmetalband Epistulum uit Leiden. Dat zijn goede bekenden van me en ik vind hun muziek echt supertof. Ik volg die band eigenlijk overal waar ze spelen. Ook zijn we goed met de Haagse punkband The Worst Example. Daar speelden we mee samen bij onze ep-release. Was heel vet.” Davey: “We hebben in Den Haag ook een geweldige rapper genaamd Daro. Onwijs goede gast met het hart op de juiste plek. Muzikaal gezien zou ik daar ook graag meer mee optrekken, want hiphop en metalcrossovers zijn gewoon vet.”

Toekomst

Het jaar komt goed op gang voor de boys van durden. De band heeft al 2 optredens achter de rug en op vrijdag 3 maart staat er een gig gepland in de Ierse pub O’Casey’s aan het Noordeinde. Davey: “We gaan ook nog een livestream doen bij 44NextDoor. Dit is een schuur waar bands wordt gevraagd op te treden. En per band wordt er een nieuw decor gemaakt. En tegen de achtergrond van dit decor kunnen we dan een concert geven wat als livestream wordt uitgezonden.” Laurens: “En in de tussentijd moeten we gewoon aan de weg timmeren met optredens. Gewoon hard werken en ervoor gaan. Die wil zit in ons allemaal.”