Ambitieus, enthousiast en met een gezonde hoeveelheid zelfvertrouwen vertellen Max Lorenzo (Max van der Scheer), Holty (Boris Wentholt) en Yves Springer ons hoe ze met hun boyband Flaire op weg zijn naar de Nederlandse top. De jongens hebben er net een week met vier shows opzitten en lijken wel te kunnen wennen aan die drukte. Maar goed ook, want de volgende shows staan al op de agenda. Daarnaast kwam op 24 februari hun tweede single van de maand uit: ‘Ik Voel Me Kut’. Wij spreken het drietal over hun nieuwe single, eerste maanden als band en toekomstplannen.

We hebben het afgelopen half jaar veel over Flaire gehoord. Er worden zelfs dingen gefluisterd als ‘de nieuwe Goldband’. Flaire zelf ziet dat wel zitten. “Natuurlijk maken we hele andere muziek en willen we bekend worden met onze eigen identiteit,” vertelt Yves. “Maar als wij hetzelfde pad kunnen bewandelen als Goldband, dan willen we dat natuurlijk graag.” Max en Boris sluiten zich hierbij aan. Max: “Ik hoop dat we kunnen laten zien dat we anders zijn qua sound, maar op Lowlands staan is wel echt de droom.”

Het drietal brak door op – hoe kan het met deze generatie ook anders – TikTok. “Op een of andere manier sloeg een van onze eerste nummers, 'Na Vannacht', heel erg aan op TikTok. Het kreeg opeens superveel streams. Toen kwamen ook de eerste uitnodigingen voor shows. Die moesten we afslaan, omdat we nog niet eens genoeg muziek hadden om een show vol te maken.”, vertelt het drietal in koor.

Maar het echte succes van Flaire begon afgelopen zomer. Max vertelt: “Wij hadden ‘Oog In Oog’ toen nog net niet uitgebracht, maar onze manager Jessy Hulsman had het wel al naar DJ’s Tjade en Moody Mehran gestuurd, die op Lowlands draaiden. Die vond het een vet geluid en hebben de set afgesloten met ons nummer. Toen kwamen er meteen vragen van ‘Wie zijn deze boys?’. We hebben het nummer vrij snel daarna gedropt en sindsdien is het hard gegaan. Gelukkig hadden we toen ook net de naam Flaire bedacht.”

Flaired jeans

Hoewel Flaire pas een half jaar officieel bestaat, maken Boris, Max en Yves al anderhalf jaar samen muziek. Het drietal komt uit Voorburg en kent elkaar ook uit de buurt. Max: “Boris en ik maakten al muziek samen. We kregen ook wel eens beats opgestuurd van mensen, maar dat was het altijd net niet. Toen Yves ons een demo stuurde van zijn beats, waren we dus verrast. We dachten meteen ‘wow, dit is echt gaande’. We wisten al wie hij was en hebben hem uitgenodigd. Dat klikte meteen goed. Yves kan echt alles maken, hij is een soort computer. Boris en ik verzinnen dan wat en Yves kan het maken. We gingen ook al snel van rap naar allerlei verschillende genres zoals pop en techno. We hebben laatst zelfs een op happy hardcore geïnspireerd nummer uitgebracht.”

Yves vult aan: “Ja ik vind het echt leuk werken zo. Ik kan van alles maken en dan zeggen Boris en Max wat ze ervan vinden. Boris kan bijvoorbeeld heel goed dingen bedenken, maar hij kan het moeilijk verwoorden. Samen werken we er dan aan tot we er helemaal uit zijn. Het is met elkaar ook makkelijker muziek maken dan alleen. In je eentje ga je al snel twijfelen.”

De naam heeft flink wat brainstormsessies gekost. Op het strand en aan de keukentafel werden mindmaps getekend en woorden geroepen. Tot Boris met het woord Flair kwam. Max: “Dat voelde eigenlijk meteen goed. Het staat voor elegantie. We hebben de e erachter gezet omdat dat wat mooier staat.” Yves vult aan: “Het sluit heel erg bij ons aan, want we dragen ook altijd flared jeans.” Max: “Ja dat schrijf je dus helemaal niet zo he! Dat is gewoon F-L-A-R-E-D. Wij wilden allemaal een tattoo nemen van een flared broek, omdat dat ons een grappige referentie leek. Maar goed dat we dat nog niet hebben gedaan.” Yves was hier nog niet van op de hoogte, maar lijkt na een korte Google sessie overtuigd. “Ik vind het nog steeds vet, misschien doe ik het nog wel.” luidt de conclusie.

Support uit de Haagse scene

“We hebben ook veel geluk gehad met de support van de Haagse muziekscene.” vertelt Max over het succes dat de boyband de afgelopen maanden heeft geboekt. “Onze manager Jessy heeft ons bijvoorbeeld de eerste maanden gratis geholpen. Nu we wat geld beginnen te verdienen, profiteert hij daar natuurlijk wel van mee. Dat is dus een win-win. Sowieso een shout-out naar Jessy. Hij helpt ons met structuur, deadlines en dingen afmaken voordat je aan iets nieuws begint.”

De mannen zijn het erover eens dat de Haagse scene niet met elkaar concurreert, maar dat het een creatieve bubbel is waarin iedereen elkaar wil helpen. Bijvoorbeeld bij het opnemen van een videoclip en de styling daaromheen, maar ook met het regelen van optredens en aanleggen van een netwerk. Max: “Ik heb nooit in Amsterdam gewoond, maar ik heb het idee dat het daar iets meer individueel is. In Den Haag wil iedereen je juist graag helpen."

Yves: “Ja, Karel van Goldband helpt ons bijvoorbeeld al sinds het begin. Hij heeft ook onze eerste show ooit in de Westwood voor ons geregeld.” Boris vult aan: “Ik hoop ook dat als wij dit straks wat groter zijn en die successen hebben behaald weer terug kunnen doen voor aankomende bandjes."

Ik Voel Me Kut

Op vrijdag 24 februari kwam de nieuwe single ‘Ik Voel Me Kut’ uit. Op deze plaat bezingen de mannen de eeuwige sleur van het uitgaansleven en hoe ze – ook als ze dat niet altijd willen – daar toch elke keer weer in terecht komen.

Daarbij hoort ook de kersverse video die vandaag uitgekomen. De videoclip is gemaakt door Lucas Valk en Sybren Ypma, die de jongens al kenden. Boris: “We hebben ze alle creatieve vrijheid gegeven om er iets van te maken. Toen ze met hun ideeën kwamen, waren we meteen enthousiast. We voelden elkaar goed aan.”

Op naar de Nederlandse top

Flaire heeft een duidelijk doel: op Lowlands staan. Daar zijn de boys het alle drie over eens. Max: “Ik hoef niet per se een nummer één hit, ik geef er meer om dat we ons eigen geluid kunnen laten horen. Maar ik denk dat we het met wat wij maken best allebei kunnen bereiden. Iets unieks maken en daar toch een groot publiek mee aanspreken. We hebben eigenlijk gewoon goud in handen.” Voorlopig zijn de ogen gericht op de EP die Flaire voor de zomervakantie uit wil brengen. Wij kijken ernaar uit.