In 2020 komen de piepjonge punkers Guus van Diemen (21), Jens Peek (21), en Stern Drenth (22) bij elkaar. Twee jaar later sluit Bassist Luna Becking (20) aan om TRENTH compleet te maken. In een jasje van ruige punk-grunge krijgen de ruwe gedichten van Stern een voetstuk. Na heel wat repeteren, komt TRENTH in het vizier van Haagse cult-legende Guy Tavares, die we kennen van labels Motorwolf Records en Bunker Records. Met hem wordt eerste EP TRENTHSEKSUEEL opgenomen. We spreken het viertal in de Zwarte Ruiter, waar zij vorige maand hun nieuwe single ‘Toasterbad’ de wereld in wierpen.

Gitarist Guus en drummer Jens ontmoeten elkaar op het voetbalveld en raken op de middelbare school goed bevriend. Na heel wat met elkaar jammen, belanden ze samen met een schoolvriend in de band Acquoy. Het zelfgeprezen ‘power trio’ speelt fuzz-rock die iets weg heeft van Ty Segall en Wolfmother.

Op een huisfeestje wordt het zaadje voor een nieuwe band geplant. Stern Drenth – Ja, Trenth is zijn achternaam met een T – en Guus staan beiden in de tuin als er een verhitte discussie oplaait over wie de beste Rolling Stones gitarist was. “Mick Taylor natuurlijk!”, roept Stern. “Damn right”, reageert Guus en zo raken de twee aan de praat.

Stern, de frontman en tekstschrijver van TRENTH, is een poëet die de ruwe randjes opzoekt in zijn gedichten. Vaak gaan deze over depressie, gedachtes over de dood en het gevoel van machteloosheid. Zowel Griekse mythen als schrijvers zoals Charles Bukowski, Henry Miller en punkdichter John Cooper Clarke zijn inspiratiebronnen voor zijn poëzie. Bij die laatste won Stern zelfs eens een dichtwedstrijd in PAARD.

Deze gedichten vormen de basis van de muziek van TRENTH. “Je kan de gedichten zien als een neutron, waar wij - de bandleden - als elektronen omheen spelen”, legt Jens uit. De band begint bij het gedicht en kijkt vervolgens hoe dit muzikaal het best tot uiting komt. Muzikale inspiratie haalt de band uit The Rolling Stones, Herman Brood, Iggy Pop, Funkadelic en Henry Rollins Band. Dit vertaalt zich in gitaarriffs, back- en breakbeats, herhaling en vervorming. Lekker chaotisch rammen dus.

Samen met Guy Tavares neemt TRENTH in 2021 TRENTHSEKSUEEL op. Nadat Guy het viertal klaar heeft gestoomd met verhalen over de Peloponnesische oorlog, gaat het bier erin, de shirts uit en de gitaarbanden om. Een maand later is de eerste EP van de punkers een feit..

Als Kasper Spijkerman – ook bekend als Jack The Owl -  de band verlaat, is het tijd voor een nieuwe bassist. Luna staat een jointje te roken bij de Samenscholing en vangt hier een gesprek over op. “Ik speel bas”, introduceert ze zichzelf. En de rest is geschiedenis.

Met Luna aan boord neemt TRENTH in 2022 de nieuwe single ‘Toasterbad’ op in de New Space Studios op de Binckhorst. De vier zijn dikke maten, volgens hen cruciaal voor de samenwerking. Je zou de band kunnen omschrijven als shockerend, obscuur en ‘in your face’. Maar ook als puur, echt en eerlijk. Met hun muziek wil het viertal steun bieden aan mensen die depressieve gedachtes hebben. Hen een hart onder de riem steken.

“Maar veel is ook gewoon een grap hoor”, zegt Luna lacherig: “Sarcasme en satire zijn vormen van een copingmechanisme.” Neem bijvoorbeeld de whatsappsticker die Luna maakt van een broodrooster die in een bad wordt gegooid. “We hadden nog geen albumfoto, dus dachten ‘why not?’ dit past wel bij ons.”, aldus de bandleden.

TRENTH timmert hard aan de weg. Ze repeteren veel, zijn druk bezig met nieuw materiaal, hebben lijntjes uitstaan voor optredens in het buitenland en willen heel Den Haag plat spelen. Wat ze hopen dat het nieuwe jaar hen brengt? “Wembley!”, lacht Luna. “Nee! Madison Square Garden”, grapt Stern verder. Maar voornamelijk veel muzikaal genot, vriendschap en gezondheid. Doen we het voor.