In december verkocht LITT Events Paradiso, Paard én Tivoli volledig uit met de jubileum-edities van Mama Africa. Het feestconcept rond Afrikaanse muziek en dans bestaat nu vijf jaar en dat mag gevierd worden. Maar hoe is Mama Africa eigenlijk ooit ontstaan en wat ligt er nog in het verschiet? We vragen het medeoprichter Bright Nshuti.

“Mama Africa is geen festival.”, legt Bright ons uit. “Het zijn feestavonden die we door het hele land organiseren. Het concept is ontstaan uit een gemis. Ik heb zelf Afrikaanse roots. Ik ben geboren in Rwanda en heb tot mijn negende in Afrika gewoond. Ook toen we naar Nederland kwamen, draaiden we veel Afrikaanse muziek. Maar in de clubs vond je dat nog niet. In 2017 organiseerde PAARD een conceptenwedstrijd waarbij mensen hun idee voor een nieuw feest konden pitchen. Samen met mijn compagnons Jay en Ryan Chin van LITT Events hebben we toen het idee voor Mama Africa ingezonden. Daarmee wonnen we. We kregen 1000 euro budget om dit idee te verwezenlijken.”, vertelt Bright ons over het ontstaan van Mama Africa.

Mensen komen om te dansen

Enthousiast vertelt de oprichter ons meer over het concept: “Mama Africa is echt een dansfeest. We hebben bijvoorbeeld wel geprobeerd om live acts te laten spelen, maar daar komen mensen niet voor. Ze willen gewoon dansen. Daarom hebben wij vaak dj’s op onze feesten. Als we livemuziek doen, dan maximaal zo’n 20 minuten. We hebben een dj-poule die met ons meereist langs alle steden.” En dat bevalt goed. Bright vertelt ons dat ze vaak aan het einde van het feest hun best moeten doen om de zaal leeg te krijgen: ”Als het licht aangaat, staat altijd minstens nog  60 % van onze gasten op de dansvloer. Ze willen zo lang mogelijk doorgaan.”

Ondertussen is het concept flink gegroeid. Vorig jaar organiseerden de mannen zo’n vijftig edities van Mama Africa “We komen overal in Nederland. We slaan kleinere steden niet over, want ook daar moeten ze van ons feest kunnen genieten. Dat we zoveel clubavonden organiseren, is ook leuk voor onze crew. We hebben een hele ambassadeurscrew die met ons meereist van feest naar feest. Zij kunnen ook meegroeien met het concept. Sommigen zijn nu bijvoorbeeld aan het werk als stage- of tourmanager.”

Oprichters Bright, Jay en Ryan bij de Mama Africa stage op Mysteryland Festival 2022

Vijfjarig bestaan en verder

In december werd het vijfjarig bestaan van Mama Africa goed gevierd: “We hebben de Paradiso uitverkocht, de grote zaal van Tivoli Vredenburg en in PAARD de grote en kleine zaal. Bij elkaar hebben we in die drie weken met 4,5 duizend mensen Mama Africa in de spotlight gezet. Dus dat was een ongelooflijk succes.”

Het gaat zo goed, dat de mannen flink kunnen dromen. Over het internationaal uitrollen van Mama Africa bijvoorbeeld. Al is dromen misschien niet het goede woord. Hier wordt namelijk al hard aan gewerkt: “Er zijn al een aantal edities geweest in Antwerpen en ook in Keulen organiseerden we al een feest. Maar we willen nog meer uitbreiden in het buitenland. We willen naar meer steden in Duitsland. In België gaan we naar Brussel en Gent. Maar ook in Frankrijk, Engeland, Spanje en Oostenrijk zijn we druk bezig met contacten leggen. Daar gebruiken we januari voor, dat is een rustigere maand voor ons.”

Ook in Nederland wordt er nog aan de weg getimmerd. Naast de bestaande clubavonden, komt er hoogstwaarschijnlijk ook een Mama Africa festival aan: “De kans is groot dat dat nog dit jaar gaat gebeuren.”, aldus Bright. Het ziet er dus naar uit dat we nog veel van de mannen van LITT Events gaan zien het komende jaar. Nu al genieten? Er is een speciale Mama Africa playlist.