Tijd vliegt als je lol hebt. Dat geldt zeker voor de Haagse skatepunkers van Drunktank, want die vieren dit jaar alweer hun twintigjarig jubileum. Deze mijlpaal laat de band niet zomaar voorbijgaan. Komende zaterdag breken zij met hun punk, aangelengd met een vleugje metal, namelijk de Zwarte Ruiter af. Dat doet het vijftal met nieuwe zangeres Sarah Ockhuysen.

Het wordt een bijzondere avond vertelt Ray, de drummer en inmiddels nog het enige originele lid van Drunktank. “Inmiddels ben ik 41 en speel ik m’n halve leven in Drunktank. Dat is wel iets om even bij stil te staan”, merkt hij op. “We hebben in die twintig jaar geweldige dingen meegemaakt, op veel toffe plekken en festivals gespeeld, fantastische mensen leren kennen, prachtige herinneringen opgedaan en er hilarische anekdotes aan overgehouden.”

Drunktank begon eind 2002 als een groep vrienden die covers ging spelen van skatepunkbands als No Fun At All, Satanic Surfers en Lagwagon. Langzaamaan ging de band ook eigen nummers schrijven, gevolgd door hun eerste optredens op 9 en 10 mei 2003. In de jaren erna speelde Drunktank in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Finland, Denemarken en Slovenië en op festivals als Parkpop, Punk Rock Holiday, Jera On Air, Groezrock en Brakrock. “Het zijn dingen die de rest van je leven bijblijven”, aldus Ray. 

 

Drunktank in 2013

Return of The Infamous Four

Door de jaren heen zijn er veel wisselingen binnen de gelederen van Drunktank geweest. Veel oud-bandleden zijn echter nog nauw betrokken bij het schrijven en opnemen van nieuwe nummers. “Dat is het mooie van Drunktank. Het is een collectief.” Dat zal ook tijdens het jubileumoptreden te merken zijn, belooft de drummer.

“In 2021 hebben we afscheid genomen van Pim en Fox, waarmee we ons tweede album Return of The Infamous Four hebben opgenomen en uitgebracht.” Pim was naast Ray nog het enige originele bandlid van Drunktank, en zijn afscheid kan dus niet ongemerkt voorbij gaan. “In de Zwarte Ruiter spelen we daarom in twee verschillende line-ups: de nieuwe line-up en de line-up van Return of The Infamous Four. Het wordt tegelijkertijd het afscheidsoptreden van Pim en Fox. En daar bovenop doen er ook nog andere oud-zangers met verschillende nummers mee.” Het belooft dus een unieke show te worden.

Knallen als een malle

Dat de band twintig jaar bestaat, betekent op geen enkele manier dat Drunktank gas terugneemt. Sterker nog, Drunktank is actiever dan ooit. Eind vorig jaar tourde het vijftal nog door Frankrijk en Spanje, en ook dit jaar staat het nodige op stapel. En dat alles met een nieuwe zangeres. “We hadden na het vertrek van Pim en Fox net een nieuwe line-up, maar al snel bleek de nieuwe zanger stemproblemen te hebben. We hadden die tour staan en vroegen onze oude zanger Bart en onze beste vriendin Sarah Ockhuysen om in te vallen. Bart deed de eerste vijf shows in Frankrijk en Sarah de volgende vijf in Spanje.” Dat beviel zo goed, dat Sarah nu officieel tot de band is toegetreden. 

“Ik sta sinds oprichting naast de band, ken de nummers, deed backing vocals op Return of The Infamous Four en ben getrouwd met Fox. Eén middag repeteren voor Brakrock bleek genoeg”, vertelt Sarah. Het klikte muzikaal zo goed dat de tour in Spanje voelde als een logisch vervolg. Daarvoor was de zangeres in eerste instantie erg zenuwachtig, vertelt ze. “Een band die zo lang ‘male fronted’ is geweest en het gevoel hebben de schoenen van giant Pim te vullen was wat heftig, maar vanaf het eerste optreden in Bilbao was het aan op het podium. Niks bewijsdrang, niks schoenen vullen. Mezelf zijn en knallen als een malle dat bevalt me wel.”

Sarah Ockhuysen - Drunktank

Gespreid bedje

Daarnaast noemt ze het een luxe om in een gespreid bedje terecht te komen en meteen internationaal te gaan. “Ik heb zin in wat er komen gaat.” Dat is niet niks, vertelt Ray alvast. “In februari doen we een vierdaagse tour door België als opwarmer voor een tour van twaalf dagen door Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Oostenrijk in maart en april. Die wordt weer gevolgd door optredens in Frankrijk en Zwitserland in mei.” Voor wie zit te wachten op nieuw werk van de band is er ook goed nieuws. “In februari beginnen we ook met het schrijven van ons nieuwe album dat we in 2024 gaan uitbrengen.” 

Het jubileum optreden van Drunktank is komende zaterdag 28 januari in de Zwarte Ruiter en begint om 21.30 uur. In het voorprogramma staat het Duitse Heathcliff, met wie de band ook in Frankrijk en Spanje tourde. “Dat maakt het feest compleet.”

 

Drunktank in 2023