Of je nou brak uit je bed bent gekropen, net thuiskomt van een heerlijke after of gewoon vroeg het nieuwe jaar wilt beginnen. De Haagse Nieuwe is er weer. Naast de releases van december is dit je laatste kans om alle Haagse releases van het afgelopen jaar te checken.

Davy J

LOST FILES

Met 'Lost Files' flowt Davy J weer een goede zestien minuten over grommende bassen. De trapsongs blijven kort en daarmee net krachtig genoeg om luisterbaar te maken. Het is een lekker tussendoortje, al blijft de EP niet van begin tot eind boeien. Vooral 'The 8th Wonder' sleept wat achter de rest van de verder prima verloren werken. Gelukkig weet afsluiter 'Krueger' er weer wat tempo in te blazen. Al met al een fijne zoethouder voor de liefhebbers.

Luister de EP hier

Bennie Beenham

Lam Zijn Is Logisch (Alcoholisch)

Zin in een polonaise? Onverklaarbare zin in carnaval of après-ski? Gelukkig hebben we in Den Haag Bennie Beenham die voorspelbare feestgangers in songvorm uitbrengt. Dit keer is het logisch om je alcoholisch te gedragen. Wij denken dat dit vooral nodig is om de song dragelijk te maken. En dat is geen kritiek, het is gewoon suf als iedereen om je heen lekker aan het bieren is en jij zonder bier roept dat het wel logisch is. Of is dat gewoon sociale druk?

Check de song hier.

Fuzzy Teeth & izzy

On Fire

FUZZY TEETH is de naam waaronder gitarist en tekstenschrijver Anthony Koenn sinds 2020 zijn solo-werk naar buiten brengt, live altijd bijgestaan door een formatie met bekende muzikanten en zangers uit de Haagse muziekwereld. Heb je deze act niet gezien tijdens de Popronde dit jaar, dan heb je wellicht gehoord van de eerste single die uitkwam, Horsefighter. Dat smaakte naar meer.

Eerder deze maand bracht FUZZY TEETH in samenwerking met izzy een nieuw nummer uit: On Fire. Deze productie doet wat meer lofi aan dan de vorige, en er is leuk gespeeld met de lagen in de beat. Een heerlijk nummer om op de achtergrond even goed grijs te draaien tijdens de laatste week van de kerstvakantie. 

Luisteren doe je hier.

pp

Personal Preference

Tribalistische drums, luie rockriffs en een dolende sfeer. Zo is het eerste wapenfeit van Haagse act pp te omschrijven. Het is vooral een rockband, maar weet met onvoorspelbare muzikale ingrediënten te verrassen. Wij zijn erg benieuwd naar de eerste show van deze formatie. Bijzonder feit is dat de songs oorspronkelijk zijn geschreven op 15-jarige leeftijd en nu pas opgenomen.

De EP luister je hier.

Leo The Eskimo

Anxious Soundscapes

Leo The Eskimo is zo'n artiestennaam waar je toch gaat afvragen of het allemaal wel zo serieus bedoeld is. Een fout van ons, want 'Anxious Soundscapes' is een dromerig werk dat perfect matcht met een luie zondag. Een gemakkelijk weg te luisteren werk, voor fans van de lomere indierock acts.

Luister het gehele album hier.

Trenth

Toasterbad

"IK GOOI EEN TOASTER IN ME BAD IK GOOI MEZELF ERACHTERAAN" De toon is gezet. Trenth is zo'n punkband. Gewoon een pot rammen met een compleet ongefilterde tekst die we eigenlijk alleen maar als goudeerlijk kunnen bestempelen. Overigens werkt de tomeloze energie en losse productie enorm aanstekelijk. 

Luister de song hier.

Tino

Life in Concept

Tino van Leeuwen maakt muziek onder de naam 'Tino'. EP 'Life In Concept' is een werk dat in 1997 op cassette is uitgekomen. De muzikant besloot in 2022 om dit gedateerde werkje toch maar eens een propere release te geven. Wat vooral opvalt is de jaren '90 sound en de hakkerige Nederlands Engelse uitspraken. Het heeft een bepaalde charme die wellicht niet voor iedereen is weggelegd.

Luister hier het gehele album.

 

Tim Akkerman & The Ivy League

Dancing in the Dark

Dat Tim Akkerman zich op muzikaal vlak heeft laten inspireren door Bruce 'The Boss' Springsteen is nooit een geheim geweest. Hij sprak er uitvoerig over in de media, en deed met band (the Ivy League) een theatertour luisterend naar de naam 'Tim sings the Boss'. Om het einde van het jaar goed in te luiden dook hij met zijn band de studio in, en het resultaat is nu te beluisteren als single.

Akkerman presenteert hier zijn vertolking van Dancing in the Dark. Zoals we gewend zijn van de zanger doet hij dit vol overgave, hier en daar kijkend hoe dicht bij Springsteen hij zijn stemgeluid kan brengen. Al met al een prima cover, waar in ieder geval goed aan af te horen is dat zanger en band het ermee naar hun zin hebben gehad.

De cover luister je hier

Headskinner

Killer Instinct

Lompe drums, laaggestemde gitaren en fors gegrom typeren 'Killer Instinct'. De zelfbenoemde sludgeact Headskinner maakt rock 'n roll voor liefhebbers van Sleep en High on Fire. Net wat meer tempo, maar dezelfde lage vibes. Halverwege de song horen we die invloeden terug, wanneer de schreeuwerige sfeer verruild voor een Brant Bjork-esque jam. Alsof je net met 180 over de snelweg hebt gereden en dan besloot om de afrit te pakken richting de woestijn. En daar met 80 kilometer per uur doorpakt.

Liever zelf luisteren, check de song hier.

De Kraaien

We Love The Fire

Een ode aan het vreugdevuur. Dat is 'We Love The Fire' van De Kraaien. Logisch toch? De gesnavelde groep is wel van de kattenkwaad. We zien zelfs dat ze de veren hebben uitgeslagen bij het vreugdevuur. Zou dit voortaan het anthem zijn voor de hoge brandstapels? Wij denken van wel, al zal de keiharde kick toch wel wat muziekliefhebbers afschrikken.

Luister de song hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.