De zomervakantie is begonnen, maar dat is niet te merken aan de output van Haagse muzikanten. Er verschenen in juli namelijk nog best wat nieuwe nummers op onze burelen. Natuurlijk hebben wij die, als altijd, uitgebreid beluisterd. Wat wij ervan vonden, lees je hieronder.

Stickfigs

Ghosts

Met een intense sprint van de eerste noot recht naar het eind doet 'Ghosts', de nieuwe single van Stickfigs, aan Britse punkhelden uit de late jaren zeventig denken. Denk Discharge en The Anti Nowhere League. Het nummer duurt dan ook maar 1.26. Dat is kort, erg kort, maar je krijg veel in die tijd. Het zegt veel goeds over Stickfigs dat het nummer nergens kort voelt. 'Ghosts' laat je namelijk net zo vol achter als nummers van 6.15. En dat is knap.

Lees de hele update over 'Ghosts' hier en luister de song hier.

Early In July

Under Control

Al er een band is die begin juli, nooit de drukste maand voor nieuwe muziek, een single uitbrengt, dan is dat natuurlijk Early in July. Na twee eerder fijne en veelbelovende singles, krijgen we nu ‘Under Control’ voorgeschoteld.

Qua genre is Early in July, naar eigen zeggen, alt rock met post hardcore invloeden. Eerder vergeleek 3voor12 de band met Architects en Silverstein.  Bij Early in July schuilt er ook wat doom metal in de snaren van de gitaren. Denk dus ook een beetje aan ‘ons eigen’ Within Temptation.

Lees hier meer over 'Under Control' en luister de single hier.

 

Ivyvox

Sugar Rush

Met een refrein dat de hele dag in je hoofd blijft hangen, lanceert Ivyvox nieuwe single ‘Sugar Rush’. Het opgewekte gevoel dat je krijgt na het nemen van suiker past goed bij het energieke powerpunkpop nummer. Toch schuilt er onder al die zoetigheid een rauwe songtekst over de complexiteit van liefde.

“Bubble pop, cherry love, cotton candy, sugar rush”, zomaar wat zoete termen uit het refrein van het nieuwe nummer. Maar schijn bedriegt. Want deze mierzoete termen smaken bitterzoet in een nummer dat gaat over de verslavende aard van een toxische relatie. Zelfs als zangeres Bianca Vrind zingt: “You’re taking over bit by bit, I can’t resist another hit” blijkt het lastig om uit de relatie te stappen. Deze rauwe eerlijkheid maakt ‘Sugar Rush’ tot het beste nummer dat Ivyvox tot nu toe heeft uitgebracht.

Lees hier meer over 'Sugar Rush'. Stuiteren op de nieuwe single doe je hier.

 

Ill Fittings

Apple Tree

Eerder dit jaar mochten we al even proeven van de nieuwe richting die ILL Fittings ingeslagen lijkt te zijn. Het laatste nummer deed intiemer en lieflijker aan dan voorgaand materiaal, en het nieuwste 'Apple Tree' volgt in die voetsporen.

Gewapend met xylofoon en gitaar wordt er een ode gebracht aan de natuur, die in deze muziekwereld volledig in harmonie is onder de appelboom. Een prachtig nummer om van te genieten als je deze zomer aan het zonnen bent in een park. Als de zon nog terugkomt.

Luister ´Apple Tree´ hier.

Bigz

François

Dat Wouter Mulder, aka Bigz, EDM met de paplepel ingegoten kreeg is duidelijk. Dat de Haagse rapper zelf de kant van de hiphop koos ook. Dat gecombineerd met de Franse taal (of een voorliefde voor de mensen die dat spreken: "Un, deux, trois, bon bon sex avec moi") brengt ons bij de debuutplaat van de Haagse rapper: 'François'.

Op een stevige dansbare beat bezingt Bigz dat hij François heet, een jonko rookt op het 'trottoir' (ook een Frans woord) en woont in La Haye. Later komen ook nog de Engelse en Nederlandse taal langs. Slim, meteen drie markten aandoen met je eerste solotrack. Maar voor de Franse taal mag je in de leer bij Tess Merlot.

Luister 'Françoishier.

Tortuga

Beetje Harder

'Beetje Harder' van Tortuga kwam eigenlijk in juni uit, maar toen waren we 'm vergeten. Gelukkig zijn wij niet de beroerdste, dus we hebben het nummer toch maar even opgezet. We horen rap, een four-on-the-floor beat in het refrein en een tekst waarin Tortuga laat weten van een feestje te houden. En niet alleen dat: de rapper spoort anderen ook aan om los te laten. Soms is dat inderdaad het beste advies. Om het lokaal te houden: 'Beetje Harder' doet enigszins denken aan Dr. Uggs. Die bracht alweer flink wat maanden geleden 'Ameland' uit, en daar werden wij ook vrolijk van. 

Luister 'Beetje Harder' hier.

Tommy Brown

Trouble

Een vierde single, vergelijkbaar artwork als de vorige drie, er hangt iets in de lucht.. Met 'Trouble' bezingt de Haagse singer-songwriter in het lichaam van een hardrocker de zorgen die horen bij dingen willen die buiten bereik liggen en daarvan wakker liggen, want "It is easy to just promise, harder to believe". De gelaagde productie is prima muzikaal opgebouwd en met een stukje a capella het beluisteren waard.

Luister hierTrouble

James Burki

Meet Me In Paris

Weer een lekkere tienerrockplaat van James Burki. Zoals inmiddels standaard uitgerust met gitaareffecten bekend van overdreven rock-anthems, een orkestrale mix en heerlijk dramatisch gezang over de altijd wankele liefde en een zoektocht naar een nieuw begin. Want nee, de tour is voorbij, dus naar Parijs ga je gewoon weer voor de liefde.

Gillen op de eerste rij? Dat kan op 20 oktober. Dan brengt James Burki in PAARD debuutalbum Modern Melancholy uit.

´Meet Me in Paris´ is hier te beluisteren.

Frerick Den Haan

Knightsbridge & Paddington

En nu even heel wat anders, namelijk een stukje neoklassieke pianomuziek afkomstig van Frerick den Haan. De Haagse pianist en componist bracht in juli maar liefst twee singles uit. getiteld 'Knightsbridge' en 'Paddington'. Het zijn de eerste twee nummers van een EP die - de oplettende lezer zal het al geraden hebben - de stad Londen als thema heeft.

'Knightsbridge' en 'Paddington' zijn instrumentale stukken waarin de piano de hoofdrol speelt maar wordt aangevuld door strijkers en andere synthgeluiden. “Ik heb geprobeerd een sonisch landschap te bouwen dat de essentie van verschillende wijken in Londen vastlegt", zegt Frerick er zelf over. Over de vraag of wij dat direct terughoorden valt te discussieren, maar feit is wel dat we vooral het opbeurende 'Paddington' zodanig kort vonden dat we 'm direct nog eens opzetten..

Luister naar 'Paddington' hier en naar 'Knightsbridge' hier.

 

 

LIEN

Zonnestralen

Een zachte piano, mineur en teksten over een lonkende lente en de kou die LIEN niet laat gaan. Daar zit een verhaal achter. Producer Dylan schreef een lied over zijn naderende dood. Althans, dat dacht hij. Want na een nieuwe behandelmethode die aansloeg kon hij dit nummer samen met LIEN uitbrengen. De Haagse kleinkunstenares brengt het lied daarom in twee uitvoeringen uit, eentje waarop zij zingt en eentje waarop Dylan zingt. De zin "jij maakt dat ik me weer kan geven, laat me voelen dat ik weer kan leven" krijgt zo ook een vrij letterlijke betekenis. 

'Zonnestralen' luister je hier.

Davy J

Chances

De clip van 'Chances', het nieuwe nummer van Davy J, is op verschillende plekken in Den Haag opgenomen, altijd leuk. Voor wie snel misselijk wordt, is die clip wegens de constant bewegende camera en stroom aan filters en effecten wellicht minder geschikt.

Gelukkig kunnen de liefhebbers van rap met teksten met de nodige grootspraak wel gewoon naar het nummer luisteren. De beat overheerst op momenten flink waardoor Davy niet altijd even verstaanbaar is, maar gelukkig kunnen we op die momenten kijken naar beelden van Scheveningen.

Luister naar 'Chances' hier.

Trenth

Gebroken

TRENTH GEEFT ALLE NUMMERS EEN NAAM IN HOOFDLETTERS. EN DAT IS OMDAT ALLE TEKSTEN OOK IN HOOFDLETTERS WORDEN GEZONGEN. De punkgroep bracht eerder dit jaar 'SCHERVEN' uit en deelt nu frustraties over sleur en machteloosheid met de wereld: "ELKE DAG IS WEER DE AFWAS EN WEER DE BROEIKAS [...] IK BEN GEBROKEN, IK BEN KAPOT". Dat is duidelijk.

Luister 'Gebroken' hier.

Emily Coomber

Slipping

Als er een nummer is dat deze zomer goed kan samenvatten is dat wel 'Slipping' van Emily Coomber. Met teksten als "We're digging our graves as we dig for that black gold" en "We're sinking with the ship" steekt deze Nieuw Zeelandse zangeres niet onder stoelen of banken wat haar opvattingen omtrent klimaatverandering zijn. Met dromerige melodieën en opzwepende synthesizers doet ze een poging mensen te activeren. Hopelijk brandt de planeet niet af voor het einde van dit jaar, want later volgt het debuutalbum 'WITHIN/WITHOUT' waar dit nummer een voorproefje van is.

Luister de track 'Slipping' hier.

Thor Kissing

Diep in de zee van je onvermogen

Zelfbenoemd mafkadet Thor Kissing zegende ons begin deze maand met 'diep in de zee van je onvermogen'. Waar deze liedjesschrijver gebruikelijk liedjes lijkt te componeren omdat het vooral knullig simpel rijmt, zoekt hij nu iets meer diepgang met behulp van Daniël Dee. De Rotterdamse dichter schreef de teksten voor dit nummer op basis van een kunstcollage van de Delftse kunstenaar Jan Leupen, een creatie die moeiteloos samensmelt met de muzikale stijl (experimentele gekkigheid) van Thor Kissing. Het behoort niet tot zijn beste nummers, maar voor de liefhebbers is het fijn te zien dat de artiest nog genoeg inspiratie heeft.

Luister 'Diep in de zee van je onvermogen' hier.

Knimes

trio pt. I

Bij deze release spelen we bij de redactie een klein beetje vals. Eind vorige maand kwam 'trio pt. I' uit, maar het album is nog steeds de moeite waard om te bespreken. De Haagse componist en producer knimes vervult in dit trio de rol van drummer. Pianist Hue Blanes en bassist Ignacio Santoro staan hem bij. Van opener 'Monday June 13th' tot 'Ruddiments' laten de drie zien dat ze naast muzikantschap ook een buitengewoon gevoel voor timing en ritme hebben. Vooral weggelegd voor de jazzmuziekliefhebbers onder ons.

Luister het album 'trio pt. I' hier.

Old Man's Riot

Mom

Een zekere mate van zelfkennis kan Old Man's Riot niet ontzegd worden. “We play heavy rock and we're not afraid to show it” is namelijk het motto dat de vijf mannen hanteren, en dat blijkt ook op nieuwste single 'Mom' weer een waarheid als een koe. Die rock is op Amerikaanse leest geschoeid: glad geproduceerd, stevig, maar toch toegankelijk. Denk Theory of a Deadman of Seether (die beide niet uit de VS komen, we weten het). Het resultaat is een pakkend nummer met lekkere riffs, gierende gitaren en genoeg afwisseling om het interessant te houden.

Maar daar blijft het niet bij: 'Mom' wordt namelijk vergezeld door een clip waar de band ook veel aandacht heeft besteed. Deze speelt zich afwisselend af in een psychiatrisch ziekenhuis en op een podium en is zeker de moete van het kijken waard. Het is duidelijk dat Old Man's Riot de zaken serieus aanpakt. Wij verwachten dan ook niets anders dan dat we meer van deze band gaan horen. 

Bekijk de clip van 'Mom' hier.

MASSA

Sëxy d'Uhm

MASSA is een Haags-Voorburgs-Rotterdams trio dat instrumentale "vadsige post-rock" maakt. De band was een paar jaar van de radar verdwenen, maar is nu terug met single 'Sëxy d'Uhm', afkomstig van het album Psyche dat begin november uitkomt. 

Het nummer, dat opent met een zware bas die al snel wordt aangevuld met drum en gitaar, bouwt volgens de conventies van het genre gestaag op. Het is lekker zware muziek om in trance met het hoofd op te bewegen, maar dan zou je de clip missen. Die bestaat uit beelden uit een korte sciecefictionfilm die prima bij het nummer passen. Al met al zeggen wij: MASSA is een band die liefhebbers van Baardvader en Monomyth best zou kunnen bekoren. 

Luister 'Sëxy d'Uhm' hier. De clip vind je hier.

Merle & LUVR

Achter de Wolken

Als we 'Achter de Wolken' van de Leidse Merle en de Haagse LUVR horen, dan weten we het zeker: aan dromen komt geen einde. Een lichtfluwelen beat danst spaarzaam op een minimale track. Zoals de naam al doet vermoeden, is de track een ontspannen dagdroom in muziekvorm, inclusief een zweverige synth en passend vogelgefluit. De lijn die de twee op 'Dansen op Tafels' hebben neergezet wordt hier dunnetjes overgedaan. Al is er een harmonische verrassing in de vorm van LUVR die Merle met softe vocalen bijstaat. Sjiek. Wij zijn ieder geval fan van deze sound.

Luister 'Achter de Wolken' hier.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

Het hele jaar door verse muziek uit de hofstad? Volg de playlist onderaan.