De vergelijking met Typhoon is snel gemaakt, maar eigenlijk is Benito gewoon Benito. In zijn raps spuugt deze Haagse hiphop-sensatie zijn emoties van hem af, gekenmerkt door autobiografische teksten met een rauw randje en creatieve rijm. In zijn nieuwe single ‘DenkJeDatikJeKapotMaak’ voel je dat zijn woorden menens zijn. Op een melodische lofi beat neemt Benito je mee in zijn kijk op opgekropte gevoelens, verdriet en elkaar voor de gek houden. Tijdens het wandelen vertelt hij hoe zijn schrijfproces eruitziet en verzekert hij alle fans dat er “goeie shit aankomt”.

Toxische relaties

Het is even stil geweest rondom Benito, maar gelukkig borrelen er nieuwe projecten. Er is een hele reeks singles op komst die uiteindelijk zullen uitmonden in een complex conceptalbum. En helaas voor hem, maar fijn voor de muziekliefhebber: het einde van zijn relatie heeft zich vertaald tot een steengoede single. In een nummer dat herkenbaar is voor iedereen die ooit een toxische relatie heeft gehad (laten we eerlijk zijn, wie niet?), laat de rapper horen dat hij een uitgesproken visie heeft qua geluidsontwerp.

Door de echo’s en delays worden de frustraties bijna voelbaar en roept de track een gevoel van dissonantie op. Dat Benito zich laat inspireren door Mac Miller en Tame Impala is licht terug te horen in het soms jazzy en psychedelische geluid. De track heeft in de verte iets weg van Eminem’s ‘Love the way you lie’, maar dan Haagser, harder en zelfbewuster. Zo rapt Benito: “Ik wil dat jij gewoon weer blij bent, of je nou wel of niet bij mij bent. En of je leven nou slechter of beter is geworden sinds je mij kent.”

Geen zelfcensuur

Terwijl hij door Meijendel wandelt en regelmatig wordt afgeleid door roedels honden, dagjestoeristen en kleuters, vertelt Benito aan de telefoon hoe zijn schrijfproces eruitziet. Vaak is dat old school tot diep in de nacht met een A4-kladblok op zijn kamer, al schreef de rapper een deel van zijn muziek in zijn favoriete wandelgebied. Soms geholpen door een kleine portie betoverende paddenstoelen, altijd met zo min mogelijk zelfcensuur. Veel van zijn muziek gaat over moeilijke situaties met mensen die dichtbij hem staan, wat gevoelig kan liggen. Toch laat Benito zich daar niet door afremmen. Dat geldt ook voor ‘DenkJeDatikJeKapotMaak’, waarbij zijn ex-vriendin zelfs meehielp aan het artwork.

“Op een avond hingen er zoveel opgekropte gevoelens in de lucht, dat we allebei aan elkaar hebben gevraagd: denk je dat ik je kapot maak? We hadden het gevoel dat we niet goed voor elkaar waren. Dit nummer had ik nodig om de emoties van me af te schrijven: in een half uurtje heb ik een beat bij elkaar gezocht op YouTube die bij mijn gevoel paste en in anderhalf uur heb ik de tekst geschreven. Toen ik in de spiegel keek om middernacht dacht ik: ik ga niet slapen voordat het klaar is. Om 4.30 uur heb ik het opgenomen. Soms zijn emoties zo intens, dat schrijven de enige manier is om er iets mee te doen.”

In Aequilibrium

‘Denkjedatikjekapotmaak’ is het startschot in aanloop naar Benito’s conceptalbum In Aequilibrium. De komende maanden zullen er meer singles volgen. De rapper heeft veel geïnvesteerd in zijn studio en werkt aan een efficiëntere maak-en-release aanpak. Benito is ambitieus en hoopt uiteindelijk zijn horecabaan te kunnen opzeggen, internationaal aan de slag te gaan en een grote festivalshow te geven. “Koken is leuker dan al het andere werk dat ik hiervoor heb gedaan, maar uiteindelijk zijn banen voor mij vooral onderdeel van het spelletje dat men speelt in deze maatschappij. Ik doe daar met frisse tegenzin aan mee, maar zodra ik fulltime met mijn muziek aan de slag kan, laat ik alles vallen.”

Voor iedereen die ongeduldig wacht tot Benito de koekenpannen achterwege laat en nieuwe muziek uitbrengt, heeft hij goed nieuws. “Voor mensen die mijn muziek volgen: het is lang rustig geweest, ik ben door veel shit aan het gaan, maar er komt meer. Bedankt voor jullie geduld en er komt goeie shit aan.”