Op de afgelopen editie van Crossing Border viel ons oog op een flyer. Daarop stond dat Smutfish op 18 november in The Grey Space debuutplaat Lawnmower Mind integraal zal spelen. Natuurlijk was onze interesse meteen gewekt, want de band rond Melle de Boer staat niet alleen hoog aangeschreven, we hebben ook al een tijd niets van ze gehoord. In zijn atelier vroegen we Melle of dit optreden een terugkeer van zijn country-noir band betekent.

De laatste plaat van Smutfish - Trouble - stamt uit 2015, ontdekten wij na wat research. “Daarna heb ik Smetvis gedaan, dat was in 2017”, vult Melle aan. “Ik heb ook veel gedaan met Henk & Melle, en ik heb nog een plaat onder mijn eigen naam uitgebracht. Dat was Temporary Bandage, met Suzanne Ypma.” Op muzikaal vlak heeft de muzikant/kunstenaar dus niet stilgezeten. Maar waar komt het idee vandaan om Smutfish weer uit de mottenballen te halen en Lawnmower Mind integraal te gaan spelen?   

“Ik kwam erachter dat Smutfish twintig jaar oud is en vond dat we daar wel wat mee moesten doen”, is de simpele verklaring. Even ter herinnering: Smutfish werd in 2002 opgericht en in 2004 kwam Lawnmower Mind uit. De debuutplaat kreeg lovende recensies, onder meer van de Volkskrant en Oor, en werd zelfs uitgeroepen tot de Beste Haagse CD van 2004. De band tourde in binnen- en buitenland, bracht meer muziek uit en veranderde tijdelijk zijn naam in John Dear Mowing Club. Na Trouble hoorden we, op een sporadisch optreden na, echter weinig van Smutfish.

Tot nu, want vanwege het jubileum ontstond het idee om Lawnmower Mind in The Grey Space integraal op te voeren. “Er zit een randje aan die plek, en dat vind ik zeker om deze plaat te doen interessant omdat we in zoveel van dat soort ruimtes hebben opgetreden. We spelen in de kelder, en juist omdat het iets ondergronds heeft, gebeuren er volgens mij leuke dingen.” En dat is nog niet alles, want de plaat zal ook voor het eerst op vinyl uitkomen. Het is alleen de vraag of de albums er op tijd zullen zijn.

“De testpersing is nu af en wordt als het goed is vandaag opgestuurd”, vertelt Melle iets meer dan een week voor het optreden, wanneer ons gesprek plaatsvindt. “Als die goed is, dan kan de plaat geperst worden en zou die op tijd af kunnen zijn. Ik ben de hoezen zelf aan het zeefdrukken, dus dat komt goed.” Geen zorgen dus, want zelfs als de plaat niet op tijd af is, komt die er uiteindelijk zeker aan. “Als die er volgende week niet is, weet ik ook niet zo goed wat ik ermee aan moet”, lacht Melle. “Dan neem ik ze mee als ik weer eens ga optreden, maar dat is toch een minder geschikte gelegenheid.”

Het opnieuw spelen van al die oude nummers, blijkt meer impact op Melle te hebben dan hij dacht. “Het zijn de eerste liedjes die ik ooit schreef, nog voor ik dacht dat ik muzikant zou worden, en het is best confronterend om ze weer te spelen. Als ik nu ergens optreed, speel ik altijd wel drie liedjes van die plaat. Maar nu we ze allemaal gaan doen, komt er ook wel veel terug van die periode. Er zitten in die liedjes echt dingen verstopt waar ik toen mee worstelde.”

De vraag of dit optreden de terugkeer van Smutfish betekent, beantwoordt Melle met de nodige voorzichtigheid. “Het met elkaar spelen is heel leuk en de energie is goed, maar er komen eerst nog twee andere platen aan. In september komt bij Excelsior een plaat uit met Nederlandse liedjes, waar ook het nummer 'Hallo Venray' (dat Melle eerder al uitbracht, red.) op staat. Daar ben ik ook een hele film bij aan het maken. En met Henk (Koorn, red.) heb ik een paar maanden geleden in een boomhut van zonsopgang tot zonsondergang muziek gemaakt. Van dat materiaal zijn we nu een plaat aan het maken. Dat wordt heel mooi en moet ook volgend jaar uitkomen.”

En alsof dat nog niet genoeg is, liggen er ook nog twaalf engelstalige liedjes op de plank waar nog iets mee moet gebeuren en is Melle druk met het maken van beeldende kunst. “Ik ben nu veel aan het schilderen.” Kortom: er is weinig tijd voor Smutfish, maar zeg nooit nooit. “Die Smutfish-plaat zit in mijn hoofd, maar eerst moet al dat andere eruit.” Dus als je de band wil zien: grijp je kans en kom naar The Grey Space.

De band die vrijdag gaat spelen, bestaat, naast Melle, uit gitarist van het eerste uur Dick Zuilhof, bassist Carlos Lake en drummer Joost Tazelaar.