Het heeft even geduurd, maar de uitspraken van Gijs Schouten over het nog bestaan van de band My Girlfriend, zijn eindelijk waarheid gebleken. Een aantal jaar was het stil rondom het drietal en leek het erop dat de leden zich op andere projecten hadden gefocust. Op donderdag 24 november komt de eerste single in jaren van de band uit tijdens de release in het Paardcafé. De bezetting is iets anders, Jeroen Dix heeft de plek achter de toetsen overgenomen, maar de energie van de band is nog onveranderd.

In het café waar Gijs zit, staat een lijst op met verschillende zoetsappige nummers in het straatje van 'When You Say Nothing At All' van Ronan Keating of 'Mandy' van Barry Manilow. De zanger gniffelt terwijl hij een opmerking maakt over de sfeer die de muziek neerzet. Maar de zoetsappigheid van de muziek sluit wel aan bij de themathiek in de nieuwe single van My Girlfriend. Het nummer: '(I Should Eat More) Sugar' heeft namelijk ook een directe link met zoetigheid. "De inspiratie voor het nummer kwam toen ik een reep chocolade aan het eten was, iets dat ik al een tijd niet meer gedaan had. Ik werd er zo hyper door en het refreintje kwam in mijn hoofd op." De ironie van het nummer zit in het feit dat Schouten zelf een dubbelzinnige relatie heeft met suiker, doordat de zanger diabeet is. Gijs legt uit dat het niet direct zijn bedoeling was, maar dat zijn diabetes wel doorklinkt in de tekst. "De eerste zin: 'Open up my mouth to cotton candy clouds, I fade to black and wake up on the floor.' is gebaseerd op de enige keer dat ik echt out ben gegaan door mijn suikerziekte." Dit soort zinnen typeren de nieuwe stijl van schrijven die de frontman er op na heeft gehouden.

Deze nieuwe richting is Gijs ingeslagen nadat hij uit zijn vorige band The Depression Club is gestapt. Daar waren de songs een stuk meer ernstig dan dat ze zijn bij My Girlfriend. "Ik wilde liedjes schrijven die leuk waren om live te spelen. Als we dan weer dat hele traject in gaan van shows in Schubbekutteveen waar je met je versterker in het OV naartoe moet, dan wil ik dat de songs leuk zijn om te doen.", legt de zanger uit. Zodoende wil Gijs zo veel mogelijk plezier halen uit de muziek die hij met zijn band maakt.

Daarbij wilde de zanger een refrein schrijven dat meer leunde op zaken waar hij zichzelf niet persé mee identificeert. Zelf noemt Gijs het refrein een beetje corny. "Ik hou helemaal niet van woorden als honey of sugar, maar in het refrein gebruik ik het wel." Waar het lied precies over gaat is ook voor de band zelf helemaal duidelijk. Zo hebben mensen die het nummer al hoorden, zich afgevraagd of het over seks of drugs zou gaan, maar dit is niet het geval volgens Gijs. "Het is ook niet fout, je kan het er ook in horen. Maar mijn idee was meer dat ik aardiger voor mensen zou moeten zijn. "Niet tegen een persoon in het bijzonder. Maar er was een periode waarin ik een people pleaser was, ik was bang om tegen mensen in te gaan omdat ik dacht dat ik dan een lul zou zijn.", aldus de zanger. "Tegelijkertijd gaat het ook over diabetes."

Cassette

De single die de 24e wordt uitgebracht, maakt onderdeel uit van een groter geheel. In december komt de volgende single en daarna zullen nog twee songs volgen. Het geheel wordt uitgebracht als EP op cassette en zal op een later moment ook gebundeld online komen te staan. "We hebben het grootste gedeelte zelf opgenomen, maar bas en drums zijn gedaan door Jasper Ras. Ikzelf heb de mixen gedaan, maar de mastering komt van Michiel Eilbrachts.", vertelt Gijs. Volgens de zanger was het opnemen van de EP een flinke klus. Los van dat er altijd iets beter kan voor de perfectionistische zanger, is het maken van de cassette ook nog een extra horde. "Alles moet in real-time op de cassette gezet worden, dus het zorgen dat de muziek op de cassette staat, duurt even lang als de EP zelf."

My Girlfriend 2.0

De band heeft in zekere zin een doorstart gemaakt. Naast het vervangen van toetsenist Twan, die geen tijd meer had voor de band, door Jeroen, is ook de houding van de groep veranderd. "In de eerste fase was er geen grote ambitie, wel om te spelen maar ook niet wat betreft waar we heen wilden met de band." Dit kwam volgens de zanger voor een deel omdat de band nog jong was, maar ook omdat iedereen het te druk had. 

Nu My Girlfriend weer samen is, komt er een nieuwe werkmethode aan het licht voor Gijs. "Een zekere simpliciteit in het proces. Dat miste ik ook in eerdere bands." Een gesprek met Pim, de drummer, met wie Gijs altijd goed contact heeft onderhouden, zorgde voor de ommekeer. "We spraken eens over de esthetiek en de eenvoudigheid van My Girlfriend en kwamen tot de conclusie dat we dat misten." Ook de kleine groep waarbinnen beslissingen snel genomen kunnen worden, was een factor die voor de drummer en frontman erg prettige herinneringen met zich meebracht. Pim gaf in dat gesprek terecht aan dat het oprichten van een nieuwe band met vergelijkbare bubblegum esthetiek en waarin Gijs weer bas zou spelen, onnodig zou zijn. "Het enige wat ik nu zou willen veranderen is het toevoegen van meer synthesizers. Op deze plaat is nog veel orgel te horen, net als bij de oude My Girlfriend." Los van dit punt van verandering, is Gijs blij dat de band weer bij elkaar is. "Voor Pim en voor mij was My Girlfriend de leukste band waar we in hadden gezeten. Daarom is het mooi dat we weer spelen."