In onze rubriek Hofstad Hiphop, in samenwerking met het Haags Hiphop Centrum en Vijfvier, lees je maandelijks wat er in het Haagse op hiphopgebied gebeurt en belichten we een artiest die hard aan het grinden is en meer gezien zou moeten worden. Aangezien er veel video’s gedropt worden, wordt er maandelijks een clip geselecteerd die de moeite waard is. Ook hebben we in kaart gebracht wat er ons allemaal ter ore is gekomen "on the streets" en laten we zien wat er allemaal op het programma staat qua events. Enjoy!

Den Haag is een onderschatte speler in de hiphop game, terwijl de hofstad vanaf de jaren 80 al een flinke rol in de scene speelt. Waren daar vroeger de parties op de rollerskatebaan en daarna Paard waar stad en land op af kwam, zo zijn er nu diverse acts die landelijk bekendheid genieten en in de charts staan. Daarnaast heeft Den Haag een stevige underground stroming en vele opkomende acts die volgens ons niet genoeg shine krijgen. Om daar de spotlight op te zetten, hebben wij van 3voor12 Den Haag de handen ineen geslagen met het Haags Hiphop Centrum en Vijfvier, want wie weten er meer over Haagse hiphop dan zij?

Vanaf de volgende editie breiden we deze rubriek uit met het nieuwe onderdeel VIJF VIER INSIDE. Je kunt hier korte mini-docu’s verwachten, recaps van evenementen en interviews met nieuwe en gevestigde artiesten. Lees dit artikel om er achter komen wie te gast is in het eerste deel. 

Releases

Skinny Scotty & MistaSweet - Skinpin

H3C
In de H3C studio opgenomen gedurende een paar jaar. Skinny Scotty is een van de eerste rappers van Den Haag en heeft dus een belangrijke rol gespeeld voor hiphop in de stad. In 1989 ging hij al met Mr.Mixi naar Hollywood om een clip te schieten ('I can’t handle it') wat een hiphouse track en tevens een grote hit was. Hierna ging hij zich meer focussen op zijn roots en deed voornamelijk dancehall tracks. In 2018 kwam er contact met MistaSweet en sindsdien zijn er flink wat tracks gemaakt in het hiphop centrum. Skinpin is een verzameling van tracks die van harde hiphop naar dancehall gaan. Belangrijkste is dat het alles een originele sound heeft en natuurlijk lekker klinkt.

Vijfvier
Skinny Scotty is een unieke verschijning in de Haagse scene. Ondanks het feit dat hij al meer dan vier (!) decennia meegaat blijft de beste man zich op muzikaal vlak opnieuw uitvinden. Samen met Mista Sweet heeft dit geleid tot een hiphop/dancehall album dat naast een hoog dansbaarheid gehalte, ook nog eens op tekstueel op level is. De sound is internationaal, klinkt rauw en zal, zoals het klinkt, LIVE een gegarandeerd feestje opleveren. Het is te hopen dat de muziek ook binnen Den Haag zal worden opgemerkt want het is een verrijking voor de scene van dit moment.  

Clip van de maand

Ome Guus - Flambé

Word on the street is…

  • Vinny was in London en dropte een freestyle video.
  • MistaSweet is bezig met een album met een aantal Amerikaanse rappers die je wellicht zou kunnen kennen.
  • H3C Hard Bars gaat weer droppen, check de H3C YT en houd hem in de gaten (en als je zelf een sessie wil, meld je aan!).
  • Nick.Ill.Son dropt aankomende vrijdag 1 april zijn langverwachte album IK BEN DER
  • Vijf Vier Recordings gaat binnenkort van start. Blijf spits.
  • Het VPRO programma ‘Danny’s Wereld’ nam een kijkje in het leven van de Delftse rapper Skaffa.
  • Het internationale nightlife en DJ platform Boiler Room bezocht afgelopen donderdag PIP Den Haag op uitnodiging van bubbling DJ De Schuurman. Een RECAP zal binnenkort te zien zijn in het nieuwe onderdeel van onze rubriek: Vijf Vier Inside.

 

Events

9 april - Musicon: Yourstage Urban Party (w/ Kingsize, Team Magic + Open Mic)

17 april - Paard van Troje: Akua Naru 

19 april H3C: Rap Monnie masterclass (met Bart van Houten en Erik Bruil)

24 april - The Grey Space In The Middle: Green Print (Art, Music & Fashion event)

5 mei - Malieveld: Bevrijdingsfestival

12 juni - Malieveld: Parkpop I Love Hiphop area

14 juni - H3C: Masterclass Excellent & spitsessie

29 juli - 7 augustus: I Love Hiphop festival