In onze rubriek Hofstad Hiphop, in samenwerking met het Haags Hiphop Centrum en Vijfvier, lees je maandelijks wat er in het Haagse op hiphopgebied gebeurt en belichten we een artiest die hard aan het grinden is en meer gezien zou moeten worden. Aangezien er veel video’s gedropt worden, wordt er maandelijks een clip geselecteerd die de moeite waard is. Enjoy!

Den Haag is een onderschatte speler in de hiphop game, terwijl de hofstad vanaf de jaren 80 al een flinke rol in de scene speelt. Waren daar vroeger de parties op de rollerskatebaan en daarna Paard waar stad en land op af kwam, zo zijn er nu diverse acts die landelijk bekendheid genieten en in de charts staan. Daarnaast heeft Den Haag een stevige underground stroming en vele opkomende acts die volgens ons niet genoeg shine krijgen. Om daar de spotlight op te zetten, hebben wij van 3voor12 Den Haag de handen ineen geslagen met het Haags Hiphop Centrum en Vijfvier, want wie weten er meer over Haagse hiphop dan zij?
 

Releases

Mula B - Prix d’Ami

H3C

Mula komt met een album waarin hij verschillende kanten van hem laat zien op een breed spectrum aan beats. Een flink aantal tracks met Mula (en ook wat featurings) afwisselend zingend en rappend, met bars zoals wij hem persoonlijk het liefst horen. Dope bars, letterlijk en figuurlijk maar af en toe durft hij ook iets dieper en persoonlijker te gaan.De titel in het Frans geeft ook alvast een idee wat voor sound je kan verwachten, de invloed van Frankrijk is goed te horen. Van uptempo afrotrap tracks tot donkerdere beats, een breed scala aan sounds op Prix d’Ami laat zien dat Mula als artiest de afgelopen jaren gegroeid is. 

Vijfvier

Prix d’Ami (Prijs van een vriend) is de langverwachte opvolger van het album Meesterplusser dat in 2018 uit kwam. We zijn inmiddels vier jaar verder en de character growth van Moes is wat direct opvalt. De muziek is persoonlijker dan ooit en onderwerpen als vriendschap, liefde en loyaliteit komen in zowel de positieve als in de negatieve zin aan bod. Het album is erg variërend en de beats van oa Ilias, Trobi en Rangel Silaev  zorgen voor een dynamisch geheel. Tracks als 'Faktap Broeder’ en ‘Coke In De Uitverkoop’ gingen al viraal op TikTok voordat ze uitkwamen en nummers als ‘La Familia’ en de titeltrack ‘Prix D’Ami’ geven een goed beeld van gevoelige situaties uit zijn privéleven. Ook ontbreken de echte straatbangers niet op het album en is er voor elke mood een track op Prix D’Ami te vinden. 

Beatz, Barz & Quality - The Great Reset

H3C

Onze jaarlijkse bijeenkomst aka schrijverskamp levert elk jaar weer verrassende combinaties van producers en rappers. Dit jaar zijn er in een weekend 12 tracks met hele verschillende vibes en stijlen gemaakt. Van heavy trap bangers naar oldschool boombap tracks en een possecut van dik 7 minuten met maar liefst 15 artiesten.

Den Haag’s stevige underground stroming op het gebied van hiphop wordt op dit album heel duidelijk belicht. Van ouwe knakkers tot jonge boyz, ze staan er allemaal op!

Vijfvier

Beatz, Barz & Quality is een grote viering van het genre en is er één voor de echte liefhebber. Binnen een weekend hebben meer dan vijftien artiesten tijden een schrijverskamp in H3C een hele productie in elkaar geknald. Het concept is heel simpel: spit je barz en door naar de volgende. Het compilatiealbum bevat 12 tracks waar het groepsgevoel van af spat en het album voelt basically als 1 grote cypher. 

 

Clip van de maand

Compact x Fishy - 6ruce 4 Ever

Word on the street is…

  • Illerversum bracht onlangs de documentaire ‘Van Niets’ uit. Het is zeker een aanrader. In de docu is te zien hoe een hiphoplabel wordt opgestart en wat daar allemaal bij komt kijken. De docu is nu te bekijken op YouTube en aanstaande donderdag 3 maart live te zien tijdens ‘BANDO’ in Paardcafé van 21:15 tot 21:45.
  • H3C is op zoek naar rappers voor komend seizoen van H3C Hard Bars.
  • Nog meer docu nieuws: Skiezo schijnt bezig te zijn met een docu.
  • Afgelopen vrijdag dropte het internationale debuutalbum van F1rstman genaamd ‘The Blend’. Het album bevat veel internationale gastbijdrages en is hele serieuze gooi van de Hagenees richting het wereldtoneel.

Events

2 maart - Paard: Around The World w/ Collinsz AllDay

3 maart - PaardcaféVijfvier presents BANDO, met God Full Effect, Filosofische Stilte, RACE en Adnan.PSD

5 maart - Musicon: Your Stage Urban: OPEN MIC avond (w/ Kingsize)

8 maart - H3C: Masterclass Mocromaniac & spitsessie

9 maart - 27 april - Theater Dakota: Traject: NewLevel070: Leer rappen met Sama Blake

26 april - Binnenstad Den Haag: The Life I Live Festival: Vijf Vier stage Paleis Noordeinde (T.B.A.)

5 mei - Malieveld: Bevrijdingsfestival

29 juli - 7 augustus: I Love Hiphop festival