Elke maand brengen we de nieuwste songs, albums en EP's naar de voorgrond. Alleen om nou op 1 april stipt de Haagse Nieuwe van maart te publiceren leek ons wat ongepast. Er is weer van alles uitgekomen, van de hyperaanstekelijke poppunk van Ivyvox tot de terugkeer DI-RECT. De Haagse Nieuwe van maart!

Pat Smith

Time

Om het verwarrend te houden, zijn er twee versies van 'Time' uitgekomen. Je hebt de Smooth Operator Radio Mix en de Smooth Operator Instrumental Mix. Mocht je géén zin hebben in de stem van Pat, kun je het beste voor de instrumentale versie kiezen, maar wij luisterden ze natuurlijk allebei. Achteraf hadden we ons beter aan het advies van Pat kunnen houden. De boodschap van het nummer, en daarbij ook 80% van de lyrics, is namelijk: stop wasting all your time. Is het ons nieuwe lievelingslied? Waarschijnlijk niet, maar het doet het vast goed op een terrasje in de zon. Jammer dat er terwijl we dit schrijven sneeuw ligt. 

Early in July

Left Behind

'Left Behind' is het eerste nummer van Early In July op Spotify. Nieuw bloed in het Haagse, wij houden ervan! Uiteraard wel weer een rockbandje, want daar zijn we goed in hier in de regio. "The more reverb, the better.", claimt de alt-rockband als motto te hebben. Wij zijn wel wat gewend, maar zo'n instelling kunnen we wel waarderen. Early In July laat zich insprireren door Counterparts, Pierce The Veil and Silverstein, maar wij herkennen in Left Behind ook wat Evanescence. Van toen we op de middelbare school zaten. Al met al is het nummer van de vijfkoppige groep zeker het luisteren waard. 

Pyke

Sleeping With Sharks

"Ik vind het inspirerend om over mijn onzekerheid te schrijven"

Het heeft een tijd geduurd, maar er is weer nieuw werk van Pyke. Met het nummer 'Sleeping With Sharks' brengt singer-songwriter Pijke de Grood na een kleine vijf jaar weer iets nieuws uit. De melancholische indiefolk die de zanger maakt is in essentie nog altijd daar, maar de akoestische gitaar lijkt te zijn ingewisseld voor de drumcomputer.

Lees hier de hele update

Ivyvox

Trouble

We hebben er naar uitgekeken. Na het uitbrengen van hun EP IVYVOX, meerdere liveshows en radio-optredens, is er nu ook een nieuwe single van de gelijknamige female-fronted pop punkers: TROUBLE – mét matchende videoclip.

Trouble is een flinke dosis feelgood & catchy high-energy vibes, hiermee brengt IVYVOX ons terug naar de tijd waarin wij leerden skateboarden op de boards van onze broertjes en dansten op BLINK182 op het schoolfeest.

Hele update hier.

Cookhouse

Bad For My Health

Het weekend in met nieuwe single 'Bad For My Health'

In de clip van de nieuwe single 'Bad For My Health' laten de broertjes Hendriksen weinig aan de verbeelding over. De teksten "You're bad for my health, but good for my soul. I am losing control." zijn van hetzelfde niveau als de muziek: oppervlakkig en makkelijk. Is dat erg?

Klik hier voor de hele update

Wodan Boys

Wodan Boys II

Voor gitaarwerk moet je deze maand bij de EP van Wodan Boys zijn, getiteld Wodan Boys II. De high energy loudmouth rock van deze boys is gevangen in 6 nummers van bij elkaar nog geen 17 minuten. Het tempo zit er dus flink in, tot rust komen kan pas na de EP. De nummers liggen gemakkelijk in het gehoor en de meeste referinen zijn na één luisterbeurt al mee te zingen. De vernieuwende originaliteitsprijs wint het zeker niet, maar dat lijkt ook niet de bedoeling te zijn. Gewoon ff lekker no-nonsense rock.

Luister hier naar de EP.

DI-RECT

Through the Looking Glass

Het blijft bijzonder hoe DI-RECT door een metamorfose is uitgegroeid tot een gi-gan-tische rockband. In 2003 was iedereen helemaal in de ban van 'Rollercoaster' en twee jaar geleden was dat 'Soldier On'. Op de één of andere manier blijft de band relevant, of je er nou fan van bent of niet. 'Through the Looking Glass' is het geschetste verwachtingspatroon weer een heel andere beestje. Het ligt ergens tussen americana en pop in. Je wil na het eerste refrein al meezingen. Toch is het werkje niet verrassend en zal het ze geen volgende monsterhit opleveren. Maar goed, wie kon in 2003 voorspellen dat de band pas jaren later de popprijs binnen zou slepen. 

Dylan van Dam

Fool for Love

Dylan van Dam ken je misschien van even geleden, als bandlid van Forever Saturday. Op 'Fool for Love' horen we een gruizig gitaargeluid dat netjes binnen de perken van poprock blijft. Tekstueel gezien spreekt voor zich waar het nummer over gaat. Muzikaal gezien gaat het zorgeloos richting heupjes wiegen. Het is net spannend genoeg door de fraaie afwisseling naar een cleane gitaartoon en een punctuele solo. Dat wil zeggen: niet te lang en niet te kort. 

The Klittens

Pristine Blue

Single 'Pristine Blue' van The Klittens is de laatste voorbode voor de EP Citrus die op 15 april uitkomt. Volgens de band is het nummer een klaagzang die de woede en frustratie bloot legt onder de oppervlakte van vreedzaam lijkende relatie. Ook is het een aanklacht tegen de onverschilligheid die tot het einde van de relatie zal leiden. In de clip staat de band in een wat morbide en melancholisch ogend beeldend kunstwerk 'Staat Van Verval'. De camera zoomt langzaam steeds verder uit totdat het gehele beeld is blootgelegd. Sterk! 

Dr. Uggs

Ameland

Eerste observatie: de naam Dr. Uggs voelt compleet logisch nadat we 'Ameland' hebben geluisterd en de bijbehorende clip hebben bekeken. Het hoofd van de dokter - van wie wij ons afvragen of hij wel een studie medicijnen heeft afgerond - op een zeehond zullen we niet snel vergeten, om van de onnavolgbare choreografie nog maar te zwijgen.

De teksten zijn niet veel coherenter, maar worden wel gerapt over een erg lekkere beat. Dit kunnen we op een zomers feestje zeker opzetten. En stiekem blijft dat refreintje best hangen. Een funky gitaartje naar het einde toe maakt het nummer af. Aan de kant, we gaan naar Ameland.

Mis je een Haagse Nieuwe?

Zelf muziek gemaakt? Of wil je iets doorgeven dat op de lijst moet? DAT BEPALEN WIJ ZELF WEL. Maar mail je tips vooral naar info@3voor12denhaag.nl en wie weet staat jouw favoriete release de volgende keer te pronken tussen de andere Haagse Nieuwe muziek.

De Haagse Nieuwe playlist van deze maand luister je hieronder.