Het nieuwe culturele jaar staat weer voor de deur en ondanks dat we nog steeds niet kunnen doen wat we het liefste willen, kunnen we weer rekenen op Paard Van Stal. Het minifestival waar de programmeurs van PAARD weer laten zien welke acts zij denken dat het helemaal gaan maken in het nieuwe jaar. Met PAARD-marketeer Jarrell Drenthem Soesman spreken wij over de shows die ons te wachten staan en de opzet van het festival.

"Vorig jaar hebben wij andere podia in Den Haag gevraagd om een act te sturen die zij graag zouden programmeren maar wegens de toen geldende maatregelen niet konden boeken.", vertelt Jarrell. "Dit jaar gingen we er eigenlijk vanuit dat we in normale opzet het festival konden organiseren. Dus hebben onze programmeurs zelf acts geboekt waarvan zij denken dat ze over een of twee jaar te groot zijn voor zo'n kleinschalig festival."

De opzet van het festival zal losser zijn dan die van vorig jaar, toen alleen de grote zaal open was met zitplaatsen op ruim anderhalve meter. "Dit keer maken we gebruik van alle drie de zalen. De Grote Zaal, de Kleine Zaal en het Café.", aldus de marketeer. Ook is, ondanks dat de shows nog altijd seated zijn, de capaciteit groter dan ooit sinds het begin van de pandemie. "We hebben geen anderhalve meter meer. Dus iedereen zit op zijn vaste plekje, maar in de Kleine Zaal kunnen we nu ongeveer evenveel mensen kwijt als vorig jaar in de hele Grote Zaal." Vanzelfsprekend is ook een negatief testbewijs of een vaccinatiebewijs nodig, om binnen te komen.

Dan over de artiesten, want daar gaat het uiteindelijk om. "We hebben vijf heel toffe artiesten neergezet.", begint Jarrell. "Toverberg (voorheen Lars and the Magic Mountain) maakt dromerige songs. Hij speelt in het Paardcafé, terwijl hij voorheen in een grotere zaal geboekt stond. Dus dat wordt heel intiem." Daarnaast is Meetsysteem geboekt. De elektronische popband die onder andere op Lowlands en Dekmantel stond. "Eighties synths en experimentele songs. Zij trappen af in de Grote Zaal."

Ook is er een slot voor de band 4B2M. Zoals zij zelf zeggen is dit niet een nieuwe designerdrug maar staat de afkorting voor 'Four Brothers, Two Mothers' en bestaat uit Cas en Teun Hieltjes van Go Back To The Zoo en St. Tropez en Jimmi en Rocco Hueting van De Staat en Jo Goes Hunting. "Zij maken heel opzwepende en catchy muziek, hier gaat zeker nog wat gebeuren. Ik zie ze nog wel menig festivaltent platspelen.", voorspelt Jarrell.

"Verder komt Kymara. Een hele toffe neosoul act die eigenlijk op een ander moment zou komen spelen, maar nu toch een plekje heeft kunnen bemachtigen." Tot slot staat de act Nancy Kleurenblind en de Zingende Roadie op het programma. "Zij zijn heel orgineel geweest aan het begin van de pandemie. Ze gaven mini-concerten via social media waarbij ze in miniatuur de visuals maakten. Ik kan iedereen aanraden hun socials te checken."

Hartstikke leuk, zo'n heel programma. Maar waar staat Jarrell zelf het meest om te springen? "Ik zit mijn vrienden vooral warm te maken voor Meetsysteem en 4B2M. Ik ben vooral benieuwd naar hoe 4B2M live is. Als je ziet wat voor shows die leden hebben meegemaakt, weet je vrijwel zeker dat het heel tof gaat worden. Ik vraag me af of iedereen op zijn stoel blijft zitten, ookal is dat wel echt de bedoeling."

Voor Paard Van Stal kan je via de website van PAARD tickets kopen. Voor elke act is kost een plekje €3,-. Voor dit symbolische bedrag krijg je zowel een toffe show als een gratis consumptie.