Upcoming urban artiest Nordin werkt hard, heel hard. Naast het droppen van 17 singles in 2,5 jaar tijd, werkt Nordin als radio-DJ bij FunX waar hij een podium mag geven aan urban talent, heeft hij een HBO-studie afgerond en is hij de winnaar van het Talent Event van 2021. Op vrijdag 17 september staat Nordin op onze 3voor12 Den Haag clubavond in het Paard om het publiek op een feestje te trakteren. Tijd om deze gedreven jongeman beter te leren kennen. We spreken af in zijn studio in Rijswijk die hij deelt met Sherwin Blijd van GUAP.

Nordin Besling, de kersverse winnaar van het Talent Event van 2021,  doet enthousiast voor ons open. Naast de 4-5 dagen die de radio-DJ voor FunX werkt, zit hij veel in de studio om te werken aan zijn muziek, een mix van afro, latin en urban invloeden. Door het winnen van het Talent Event kreeg Nordin de bevestiging: nu ben ik een artiest, je doet het goed. En dat terwijl hij eigenlijk niet eens in de finale zou staan. Via een wildcard werd de artiest toegelaten. De voorrondes waren in 2020, de finale werd door corona uitgesteld naar 2021. “In dat jaar ben ik enorm gegroeid. Hierdoor had ik ook wel het gevoel dat ik kans maakte om te winnen.” Over het optreden tijdens de finale kreeg Nordin veel positieve feedback. “Dit was het eerste optreden wat ik heb gedaan met mijn saxofonist Sharwin Sax. In de feedback die ik kreeg werd gezegd dat we elkaar al jaren kennen en dat het plezier er vanaf spat. Dat terwijl ik Sharwin pas twee maanden kende.”
Het prijzengeld heeft Nordin gedeeld met de personen die veel voor hem hebben gedaan. “Er staat wel ‘Nordin wint de finale’, maar eigenlijk is dat ‘team Nordin’. Wat ik over heb gehouden, heb ik geïnvesteerd in de studio.”

Zeventien singles heeft de drukke artiest tot nu toe uitgebracht. Zijn plan was om toe te werken naar een maandelijkse release, elke maand een knaller. “In de 2,5 jaar dat ik bezig ben, heb ik dit proberen te bereiken. In het begin vond ik dat heel lastig, het was echt keihard werken. Toen kwam er om de drie maanden een tune uit, daarna om de twee maanden en nu gaan we richting de maand.”

Door de vele releases heeft Nordin langzaam een fanbase opgebouwd en wordt hij nu geplaylist op Spotify, zoals in de Vibes playlist met ruim 100.000 volgers. Het aantal luisteraars, zeker op Spotify, stijgt enorm. Nordin zit nu op zo’n 45.000 luisteraars per maand, terwijl dat 5 maanden geleden nog zo’n 6000 luisteraars waren. “In april dropte ik ‘Baila’ en die heeft nu de 300.000 streams gehaald. Die single heeft wel deuren voor mij geopend. Het nummer was maar in één playlist gekomen, maar als je het goed doet, kan je lang in Vibes blijven staan. Toen is het ontploft. Zo’n 10.000 mensen hebben dat nummer opgeslagen of in hun eigen playlist gezet. Dat zijn wel bizarre cijfers.”

Plannen voor een EP zijn er nu zeker ook. “Een EP is creatief gezien heel leuk, maar dit kan pas als je een fanbase hebt opgebouwd.” De nummers voor de EP moet Nordin nog schrijven, ook is de releasedatum nog niet bekend. “Ik ga samenwerken met in mijn ogen een van de beste producers uit de scene, wie dat is hou ik nog even voor me. Ik heb al wel een tune met deze producer gemaakt en toen hadden we allebei een goed gevoel.”

Coupe

Op vrijdag 13 augustus kwam nieuwe single 'Coupe' uit, een samenwerking met Moony11 en Yxng Wolves. Deze zomerse knaller haalde binnen drie dagen de 10.000 plays op Spotify. Na een maand staat de teller al boven de 60.000 plays.

Energie en vibe

Toen Nordin net begon met muziek maken, volgde corona al snel. Hierdoor heeft deze geboren performer nog niet veel live voor publiek gespeeld. “Toen de samenleving laatst twee weken open ging, kreeg ik best wel wat aanvragen voor live shows. Toen had ik een best wel grote gig voor 700 man in Delft bij een studentenvereniging, echt vet.”

Optredens neemt Nordin enorm serieus. “Wij hiphop en urban artiesten hebben toch een beetje de naam dat we de muziek in de studio goed laten klinken, maar dat we live niet helemaal uit de verf komen, doordat we bijvoorbeeld al onze vocalen over de microfoon heen rappen, waardoor we niet verstaanbaar zijn. Als ik live speel dan moet dat gewoon strak zijn en moet er muzikaliteit in zitten, zodat mensen die misschien niet van urban houden mijn vibe en energie voelen en daar lekker op gaan.”
Nordin werkt ook met autotune. Hij is zich bewust dat veel mensen dit niet kunnen waarderen. “Het is een kunst apart, zeker live. Dat is me toch een partij oefenen! Mensen vergissen zich daar echt in. Als je een halve toon verkeerd zit dan is de autotune aan het zoeken welke noot het is en kan het verkeerd doorschieten naar een andere noot die helemaal niet klopt. Dan ga je gewoon voor gaas.”

De act die Nordin nu heeft noemt hij uniek. Hij werkt samen met Sharwin Sax op de, jawel, saxofoon. Ook heeft hij een vaste geluidsman, Roy Prijs. “Hij voelt als familie, al vanaf het allereerste optreden doet hij mijn geluid.”
Elke maand neemt Nordin met de betrokkenen in de studio de live versies van de nummers door en wordt de setlist bepaald. Dit is een secure klus, want vibe, opbouw en improvisatie zijn enorm belangrijk in de show. “Mijn saxofonist is zo goed, daar ben ik zo blij mee. Hij kent alle tunes goed en doet daar veel improvisatie over. Hierdoor is elk optreden anders, dat is waar ik voor ga.” In de toekomst zou de enthousiaste performer graag meer muzikanten bij zijn liveshows willen betrekken. In het stadium waarin hij nu zit is dat nog niet behapbaar.

Support

Nordin wordt enorm gesteund door zijn ouders en de rest van zijn familie, en dat betekent veel voor hem. “Voor mijn eerste tune ‘Hey Girl’, die ik overigens echt niet meer kan horen, heeft mijn moeder meebetaald aan de videoclip. Als ik een nieuw nummer heb uitgebracht en mijn vader heeft dat nog niet gehoord, dan belt hij mij direct boos op. Hoe kan het nou dat ik dit niet ken?!” Zijn vader vond het soort muziek wat de zanger en rapper maakt eerst verschrikkelijk, maar nu, twee jaar later, snapt hij het. Ook zijn moeder is om en luistert naar FunX. “Je moet urban zeker op die leeftijd vaak leren luisteren. Het is net als wijn drinken; ze moeten het leren waarderen.”

Naast de support van vrienden en familie werkt Nordin veel samen met Sherwin Blijd van GUAP. Sherwin zag Nordin bij zijn allereerste optreden ooit in het Paardcafe bij GUAP Night. Toen viel hij al op. Sherwin: “Nordin is enorm koppig, maar dat is ook zijn kracht. Daardoor weet hij wat hij wil. In de eerste gesprekken die ik met hem voerde zei hij: ‘ik wil groter worden dan Lil Kleine’. Dat ben ik niet vergeten. Ik heb met meerdere artiesten gewerkt, maar niet met artiesten als Nordin. Niet per se qua talent, maar vooral qua drive. Ik ben druk, maar hij is echt druk.” Sherwin begeleidt Nordin al vanaf het begin, al noemen ze het nu een samenwerking. Nordin geeft aan daar heel blij mee te zijn. “Laatst had ik bijvoorbeeld problemen met een producer over percentages. Ik ben soms te lief en weet nog niet altijd wat ik kan vragen. Dan vraag ik Sherwin erbij om de ‘bad guy’ te spelen, op een professionele manier natuurlijk. Ik waardeer zijn eerlijke mening, ook al botst het soms.”

In zijn werk als radio-DJ bij FunX voelt Nordin de steun van zijn collega’s. “Toen ik het Talent Event had gewonnen, noemde een DJ dat in zijn show. Collega’s onderling delen mijn muziek wel, vragen mij ernaar en sturen mij berichten, dat vind ik echt heel leuk.” Maar een nummer van hemzelf draaien in zijn eigen radioshow is een echte no-go. Nordin ziet zichzelf als professional, zowel als radiopresentator als artiest. “Als een artiest bij mij in de show komt, dan draait het helemaal om die artiest. Nordin is het medium en die artiest moet shinen.” Soms krijgt hij wel scheve gezichten. Mensen verwachten dat hij door zijn werk sneller wordt geplaylist of gedraaid, maar volgens Nordin staat dit los van elkaar. “Op werk hou ik me met niets anders bezig dan de beste versie van mezelf zijn als presentator.”
Heel soms komt het wel eens voor dat er een bijzonder goede muzikale klik is met een artiest in zijn show. “Ik adem gewoon liefde voor muziek en als ik tegenover iemand zit die ook die passie ademt, dan ga je het over productieprocessen hebben, over snares, over dit, over dat, want ik hoor het wel allemaal. Dan vragen zij zich af hoe ik dat weet. Als het dan ter sprake komt, dan pas zal ik zeggen dat ik ook muziek maak. Als een artiest die ik bij de radio heb ontmoet mij benadert om samen te werken, dan moet het wel vanuit die artiest komen omdat diegene mijn muziek tof vindt en de klik heel goed is. Ik ga dit zelf niet doen. Zo hou ik het gescheiden.”

 

'Ik wil groter worden dan Lil Kleine'

 

Half vol

De inspiratie haalt Nordin voornamelijk uit het dagelijks leven. “Ik ben een positieve guy, dus ik wil positiviteit en energie brengen. Als je naar me luistert moet je willen gaan dansen, moet er een glimlach op je gezicht komen.” Ook uit zijn relatie komt de nodige invloed op zijn muziek. Naast het dagelijks leven kijkt hij ook naar wat hij het beste bij een bepaalde beat of tune voelt passen. Het hoeft dus niet altijd geïnspireerd te zijn op iets echts. “Positiviteit en gezelligheid, dat is wat ik wil brengen. Mensen moeten gewoon niet zo moeilijk doen en feestje van het leven maken. Het leven is zwaar en er gebeurt zoveel narigheid. Maar het leven is ook een groot feest, dat is wat ik wil overbrengen. Het is niet dat ik een hippie ben ofzo, maar het glas is half vol. Iedereen heeft zijn struggles. Die probeer ik om te zetten in iets positiefs.”

Ook geniet hij enorm van andere artiesten zoals Burna Boy of oude artiesten als Bob Marley. “Als je mijn Spotify playlist ziet, dan gaat het echt alle kanten op. Het inspireert me, niet om per se na te doen, maar wel neem ik het mee in mijn tunes: zo’n beat of zo’n soort vibe wil ik creëren.”

Nordin schrijft veel over liefde. Dit noemt hij de essentie van het leven waar iedereen tegenaan loopt. “Iedereen zoekt het wel in een bepaalde zin.” Qua tekst kiest Nordin nu voor vibe en gevoel boven diepgang. “Sommige artiesten waarmee ik werk willen eerst heel de tekst goed hebben uitgewerkt. Als ik dat doe dan kan ik niet meer het gevoel brengen wat ik op dat moment heb. Als ik iets hoor of voel dan gaat gelijk de microfoon aan en neem ik het op. Dan zit ik gelijk in die emotie van de nummer.”

Afro Caribische vibe

Waar de liefde voor de Afro Caribische vibe vandaan komt weet Nordin niet precies. “Ik ben zelf Indo, mijn moeder luistert naar Hazes, mijn vader luistert techno, die hebben helemaal niets met elkaar te maken.” Als kleine jongen was de performer als er een ritme te horen was aan het dansen en Michael Jackson aan het nadoen. “Probeer maar eens stil te zitten met de Afro Carribean vibe, dat kan gewoon niet. Ik ben net een week in Curaçao geweest, daar krijg ik zoveel inspiratie van. Die invloeden op het eiland zijn zo mooi, dat komt voort uit de mensen die vanuit Afrika die hun eigen muziek en cultuur hebben meegenomen, uit landen als Venezuela of Colombia komen de latin invloeden. Daarnaast heb je nog Surinamers en Antillianen. Dat is zo’n bijzondere mengelmoes waar een dansbare gekke sound uit komt wat mij enorm trekt.”

Sneeuwbaleffect

Waar hij nu staat en waar hij naartoe wil, beschrijft Nordin met een metafoor. “Een sneeuwbal begint klein, maar als die door de sneeuw rolt, wordt 'ie steeds groter. Ik ben nu in die eerste paar meters, maar ik blijf rollen. Uiteindelijk wil ik die grote sneeuwbal worden die iedereen wil voor zijn sneeuwpop.” Nordin hoopt dat mensen hem zullen zien als een artiest die consistent kwaliteit levert. Ook zou hij graag een show willen geven waarin alles tot in de puntjes verzorgd is, waar duizenden mensen zijn die zijn muziek kennen en na de show denken: ‘dat hebben we in Nederland al lang niet zo ervaren’. Ook een gouden plaat zou mooi zijn. “Ik hoop dat mijn live muziek de grootste factor gaat worden, dat lijkt me echt geweldig.”

In de eerste maanden van zijn muzikale carrière dacht Nordin dat alles sneller zou gaan en alles op zijn pad zou komen. “Ik dacht dat iedereen toch wel op mijn muziek zat te wachten. Ik liep niet naast mijn schoenen, maar ik was een jonge nogal enthousiaste hond.” Nu hoopt de artiest als hij over vijf jaar terugkijkt dat hij consistent gegroeid is, net als de afgelopen twee jaar. “Ik wil geen eendagsvlieg worden. Ik wil een hitmachine zijn en goed kunnen leven van mijn muziek. De afgelopen twee jaren zijn een grote investering geweest.”

The Backseat Boys

Samen met Sharwin Sax en producer The Blond Afro is Nordin het collectief The Backseat Boys begonnen. Het is een multicultureel gezelschap; Nordin is Nederlands en Indo, Sharwin Surinaams en The Blond Afro is Kaapverdiaans. Eerste single ‘True’ kwam uit in mei van dit jaar. “Wij zijn een exotische mix. Multicultureel wordt vaak gezien als mislukt en mensen hebben daar geen positieve associaties mee. Hoe tof is het om daar wel een positieve blik op te geven.”