Komend weekend vindt in de Haagse binnenstad de offline editie van het Rewire festival plaats. Net als altijd daagt Rewire de bezoeker uit met elke vorm van uitdagende muziek om die bezoeker vervolgens vol verwondering, verwarring en soms misschien zelfs frustratie achter te laten. Om je op het juiste pad te sturen, hebben wij zes tips voor je op een rij gezet.

Galya Bisengalieva

Als je het beste van jouw Rewire-ervaring wil maken, moet je toch echt zaterdagmiddag om 14.00 uur in de Koninklijke Schouwburg zijn voor het optreden van Galya Bisengalieva. De Kazachstaans/Britse violiste was een van de meest verrassende acts van de online editie van Rewire, en als de show die ze nu voor publiek gaat doen enigszins lijkt op wat ze toen deed, wil je dat niet missen. Voor wie van hokjes houdt Bisengalieva speelt modern klassiek met elektronica en een liveband. Niet te missen!

 

11 september / Koninklijke Schouwburg / 14:00

Able Noise

Het Haags/Griekse Able Noise bestaat uit baritongitarist George Knegtel en drummer Alex Andropoulos die met hun instrumenten en tape loops een compleet eigen geluid voortbrengen. Het tweetal richt zich vooral op live spelen, maar bracht eind 2020 toch een cassette uit die internationaal goed werd ontvangen. Terecht ook, want volgens sommigen is Able Noise een van de beste bands van Den Haag. 

 

11 september / Paard II / 19:00

Leo Svirsky & The River Without Banks

De Russisch-Amerikaanse componist Leo Svirsky maakte al indruk tijdens de online editie van Rewire, die in mei van dit jaar plaatsvond. Nu mag de in Den Haag gevestigde Svirsky zijn publiek, samen met een band, in levende lijve onderdompelen in zijn minimale, modern klassieke klanken. 

Over zijn album Rivers Without Banks zegt het Belgische Gonzo Circus: 'Geen moment verzandt het in muzak, ambient of klassiek, zelfs niet in jazz, al heeft het daar allemaal wel raakvlakken mee. Speels, intelligent vormgegeven en onderzoekend, en dat prachtig uitgevoerd.' Wij denken dat dit een onwijs mooi optreden gaat worden.   

10 september / Lutherse Kerk / 22:15

Genevieve Murphy

Dit is een bijzonder optreden. Rewire heeft de in Nederland gevestigde Schotse artiest Genevieve Murphy namelijk gevraagd om speciaal voor het festival een concertversie te maken van haar meest recente theatervoorstelling 'I Don't Want To Be An Individual On My Own'. In deze voorstelling neemt Murphy het publiek mee naar haar achtste verjaardagsfeestje en verkent ze het idee van empathie met behulp van dansmuziek, elektronische popsongs en vrije improvisatie.

Genevieve staat erom bekend performance art en beeldende kunst te combineren met hedendaagse klassieke muziek. Haar concepten zijn vaak gebaseerd op haar fascinatie voor psychologie en onvermogen.

10 september / Paard I / 20:15

Horse Lords

Volgens een vriend van een van onze fotografen, is Horse Lords de beste liveband van het moment. Die kunnen de leden van de band die een paar jaar geleden ook al op Rewire stond in hun zak steken. Destijds schreven wij over dat optreden: 'Wat voor muziek de band precies speelt is moeilijk te bepalen, maar dat je er prima op kan dansen is een gegeven', om af te sluiten met: 'Het optreden van Horse Lords is een uitdaging, maar als je die aangaat is het meer dan de moeite waard.' 

Sinds het vorige optreden bracht de band een goed ontvangen album uit, The Common Task, dus zelfs als je er de vorige keer bij was, is het meer dan de moeite waard om ook dit keer een kijkje te nemen.

11 september / Paard II / 20:30

Duma

Vanessa Williams zei het al: soms moet je het beste tot het laatst bewaren, en daar vinden we Duma. Als je van een mix van black metal, grindcore en techno afkomstig uit Kenia houdt tenminste. En geloof het of niet, ook de Afrikaanse invloeden komen terug. Het duo, bestaande uit Martin Khanja (aka Lord Spike Heart) en Sam Karugu, brengt hun muziek uit via het Oegandese cassettelabel Nyege Nyege Tapes, dat je sowieso moet checken als je van toffe dingen houdt.

 

 

11 september / Paard II / 22:00

Rewire vindt plaats op 10, 11, 12 en 18 september en is op diverse locaties in Den Haag
Meer informatie over het festival, zoals de kaartverkoop en coronamaatergelen, is hier te vinden.