Komende zondag, 20 juni, slaan PAARD, Paardcafé en 3voor12 Den Haag voor de derde keer de handen ineen voor Club 3voor12. Vanuit jouw eigen huis kan je genieten van optredens van en interviews met Wilde Kind, BJND en Elephant. Om helemaal 'in the mood' te komen, maken we alvast kennis met Wilde Kind.

We moeten even wat rechtzetten. In ons verslag van Winterfest Recordings '21 spraken wij over de Duitse tongval van zangeres Danella Smith van Wilde Kind. Als we haar onder het genot van een koud drankje spreken op een terras op het Prins Hendrikplein, legt ze echter uit dat haar accent uit Afrika komt. Danella is namelijk geboren en getogen in Namibië en verhuisde een paar jaar geleden vanwege de liefde naar Nederland. Nu was Namibië ooit een Duitse kolonie dus onze vergissing is begrijpelijk, maar laten we erover ophouden.

In dat verslag waren we erg onder de indruk van Wilde Kind. "Ik wil meer van deze act zien", zeiden we zelfs, en we worden op onze wenken bediend want Wilde Kind speelt dus op onze eigen 3voor12 Den Haag Clubavond. Op het podium zal dan een internationaal gezelschap te zien zijn. Naast Danella zijn dat Julian Bonitz uit Duitsland, Terry Knight uit Engeland, Fito M. Rodríguez uit Spanje en Maarten Benschop uit Nederland. "We wonen allemaal in Den Haag, behalve Julian die vanwege corona in Duitsland vastzit", vertelt Danella. Op het moment dat we haar spreken, is dan ook nog niet duidelijk of de pianist er zondag bij is.

Namibië

Terug naar Namibië. Daar groeit Danella op, afgewisseld met studeren in Zuid-Afrika en een paar jaar in Europa. In 2010 ontmoet ze haar Nederlandse man en als blijkt dat zij toch wat meer tijd met elkaar willen doorbrengen, moet de keuze gemaakt worden waar zij zich gaan vestigen. "We kozen voor Nederland, want hier zijn er meer kansen op muzikaal gebied." In Afrika was Danella al langer bezig met muziek. "Ik maak al muziek vanaf het eerste jaar dat ik naar school ging. Later heb ik klassieke muziek gestudeerd in Kaapstad." In haar geboorteland kennen ze haar dan ook. "Als ik daar ben, word ik uitgenodigd voor optredens op radio en televisie, dat is altijd superleuk."

In Nederland, waar ze in het begin nog niemand kende, moest Danella weer helemaal opnieuw beginnen. "Ik ben op open mics gaan spelen om mensen te leren kennen, en zo heb ik langzaam mijn groepje bij elkaar verzameld." Daar is ze hartstikke blij mee. "We passen bij elkaar, er heerst een goede sfeer. Je moet in een band ook leuke dingen kunnen doen naast muziek maken, en dat is bij ons zeker het geval. We zijn ook vrienden." We vragen Danella of zij Wilde Kind is, of dat het de hele groep is. Het antwoord: de hele groep, "maar ik ben de drijvende kracht erachter."

In de clip van 'Lost the Sunscreen' neemt Wilde Kind de kijker mee naar de uitgestrekte vlakten van Namibië. Volgens Danella vertelt het nummer een verhaal over die dingen waar we allemaal naar hunkeren: "vrijheid, onbezorgdheid, warmte en een wereld zonder zorgen."

Muzikale reis

Dan: de muziek. ‘Mijn doel bij het schrijven van muziek is om elk lied heel origineel te maken. Dat geeft ieder nummer een heel andere klank en gevoel,’ vertelt Danella. ‘Het is Afrikaanse pop/rock waar van alles inzit.’ Die Afrikaanse invloed zit ‘m bijvoorbeeld in de aparte ritmes die voor ons wellicht wat exotisch, maar voor haar heel natuurlijk klinken. ‘Dat heeft denk ik te maken met waar ik ben opgegroeid. Ik ben geboren tegenover de Okavango-rivier en toen ik klein was, hoorde je iedere avond getrommel waarmee dorpen berichten naar elkaar stuurden. Dat zit toch altijd ergens in mijn onderbewustzijn.’ Maar daar blijft het niet bij, want als Danella een nummer schrijft, voegen al haar bandleden hun eigen ‘magie’ eraan toe, waardoor een internationaal geluid ontstaat. ‘We nemen je mee op een muzikale reis,’ belooft Danella.

Tijdens corona zat Wilde Kind niet stil. De band nam een album op dat na de zomer uit moet komen. ‘Het album is af, we zijn nu met de hoes bezig. We gaan ook LP’s laten maken.’ Daarna is het de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen de muziek van Wilde Kind gaan horen. ‘En dan hopelijk op veel festivals spelen. Mijn droom is om met de band in Afrika en Europa te touren.’ En verder? ‘Nog meer muziek maken, meer muziek schrijven, meer muziek opnemen. Dit is nog maar het begin.’

Meld je aan!

De livestream begint zondag 20 juni om 21.00 uur. Aanmelden is GRATIS en kan tot 2 uur voor aanvang. Je ontvangt dan 1,5 uur voor de start de link naar de livestream per mail. Klik hier om je aan te melden..

Wil jij ons helpen?

We horen graag wat je van 3voor12 Den Haag vindt

Jij als lezer van 3voor12 Den Haag weet als geen ander wat je aan ons hebt, wat je van ons vindt en misschien ook wat wel wat je soms nog mist. En daar zijn we best eens benieuwd naar! Wil jij ons daarbij helpen? Het enige wat je hoeft te doen is een korte vragenlijst invullen, het kost je hooguit een paar minuten. Daarmee kunnen wij jou als lezer straks nog beter op de hoogte houden van alle Haagse muzikale uitspattingen die ons (hopelijk weer steeds meer!) te wachten staan.

Van ons krijg je eeuwige dankbaarheid én veel nieuwe content. De link naar de vragenlijst vind je hier.

Oh en ben je (een Haagse) muzikant? Jouw mening horen we ook graag! Daar hebben we een net iets andere vragenlijst voor die je hier vindt.