Op een van de eerste herfstdagen ploegen wij ons door de storm naar het zonnigste concert van deze herfst: de EP-release van Sunny Rays in Strandpaviljoen De Fuut. Al met al was het een eventvolle vrijdagavond. De storm zorgt voor nogal wat tumult als er niet één, maar twee ramen kapotwaaien, maar dat mag de pret niet drukken. Vandaag lanceert de band ‘Het Zonnige Leventje’ en dat vieren we. Maar eerst vertellen Thomas Gelling, Ramon Potter en Jana Huijgen ons over de muziek, de beren op de weg en wat de toekomstplannen van het reggae/ska/rap-bandje zijn.

We hebben leren dansen met de beren op de weg

"We speelden deze nummers al een tijdje bij optredens, dus het was tijd om ze uit te gaan brengen." begint Jana. "Een vriend van Thomas wilde ons hier wel bij helpen, die dacht dat we die vijf nummers wel in twee dagen op konden nemen. Maar hij kende onze werkwijze nog niet zo goed. Met ons heb je echt wel wat geduld nodig, we zijn ook niet muzikaal geschoold. Dus het duurde allemaal veel langer. En als je geen eigen studio hebt, wordt dat gewoon heel erg duur. Dat was de eerste beer op de weg. We hadden wel wat leuke optredens gepland staan waar we wat inkomsten uit zouden halen, maar die vielen door corona allemaal weg. Dat was beer nummer twee. Doordat de horeca sloot verloren twee van ons onze baan, waardoor we geen inkomsten hadden. Zelf extra inleggen werd daarom ook moeilijke. Beer nummer drie. Beer nummer vier was de afwijzing van onze aangevraagde subsidie. Dus het was allemaal best even lastig. Je wilt eigenlijk geen geld vragen, je wilt het zelf doen. Uiteindelijk zijn we wel een crowdfundingsactie gestart en hebben we vanuit heel veel hoeken hulp gekregen.”

“Toen dachten we er te zijn, maar dat bleek niet zo te zijn. We hadden alles opgenomen en aan iemand gegeven die het ging masteren. Die heeft er echt vier weken over gedaan! Toen kregen we het eindelijk opgestuurd en was het helemaal ruk. Rob Kunst en Aad van Pijlen hebben uiteindelijk het album voor ons gemasterd en dat is heel vet geworden. Alsof dat nog niet genoeg was, hadden we sokken besteld met ons logo en kregen we de verkeerde binnen. Als klap op de vuurpijl zou ons album vandaag online komen op Spotify en hebben ze hem op het verkeerde account gezet. Dus de beren blijven maar komen!"

Ramon vult aan: "Maar dat is ook wel wat ons sterker maakt. In het begin raakten we echt in paniek als er zo’n beer op de weg kwam, maar nu hebben we met de beren leren dansen. Ik denk dat het een weg met pieken en dalen is geweest. Daar staat het album ook wel een beetje voor. Het is niet zonder slag of stoot gegaan, maar het heeft ons wel dichter bij elkaar gebracht. Ik ben er ook heel blij mee en trots op dat we elke keer bij elkaar zijn gebleven, onenigheden hebben uitgepraat en dat we samen zo’n gaaf album en feest neer hebben gezet.”. 

Sunny Rays Ep Release

Om 8 uur stroomt Strandpaviljoen De Fuut vol met vrienden en familie van de band. Een half uurtje later dan gepland begint het voorprogramma. Eric Speelt Liedjes, bestaande uit Eric Hoetjes en Rick Kappetein, blijkt een succes. De Nederlandstalige liedjes zijn lief en de moppen slecht. Het publiek is enthousiast, maar misschien komt dat ook wel door de strakke tijgerbroek van zanger Eric. Wie zal het zeggen?

Tussen de bedrijven door is er één onderwerp dat overal besproken wordt: de storm. De wind giert langs de ramen, de golven klappen op het strand en het dak lekt aan alle kanten door. Het mag duidelijk zijn dat de herfst is begonnen. De wind is zelfs zo hard dat er twee hele ramen kapotwaaien. Gelukkig weet het personeel van De Fuut dit snel op te lossen en kan de hoofdact beginnen.

Jana opent met een mooi verhaal over de lange weg die de band heeft afgelegd om hier te komen en hoe ze elkaar bijna de hersens hebben ingeslagen: “onze families zitten hier, jullie weten waar we het over hebben!”. Het is duidelijk dat het een emotionele avond is voor de band. Maar al snel knallen de eerste tonen van Zonnig Leventje door de strandtent en vergeten we even dat het koud is buiten.

Het doorlopende thema van de EP is de zoektocht naar jezelf in een tijd waarin alles van je verwacht wordt. Rustig aan, onrust, onzin, geen zin – zo luiden een aantal van de titels. Met teksten variërend van “Hoe kan ik het maken, als ik niet weet waar mijn passie ligt.” tot “Ik heb geen zin om uit bed te gaan, even geen zin om voor goud te gaan” geeft de band duidelijk aan te struggelen met verwachtingen. Herkenbaar? Voor de gemiddelde jongere van nu ongetwijfeld. De prestatiegeneratie op zijn best.

Gelukkig is het absoluut geen kommer en kwel, want de zoektocht naar zichzelf heeft Sunny Rays vastgelegd in heerlijke, zomerse, dansbare liedjes. Er mag niet gedanst worden vandaag, maar overal zien we voeten wiebelen, hoofden meedeinen en hier en daar gaan zelfs de handjes in de lucht. En mogen we het nog een keer over Jana hebben? De zangeres heeft zoveel energie, dat ze de hele wereld mee kan krijgen. En dat de muziek van Sunny Rays recht uit het hart komt bij, blijkt wel als Jana in huilen uitbarst na het zingen van 'Geen Zin'. “Ik word altijd heel emotioneel van dit nummer, maar vandaag helemaal. Het is zo mooi hoe ver we zijn gekomen.”.

Sunny Rays Ep Release

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina