We kunnen erover blijven praten dat het jaar er anders uit had moeten zien. Zo kunnen we zeggen dat vandaag, 10 oktober 2020 Di-rect hun 20 jarig jubileum in Ahoy groots zou vieren, maar laten we er niet te lang bij stil staan. Een pandemie gooit roet in het eten en laat het aan de mannen van Di-rect om er wat van te maken. Na verschillende livestreams op o.a. de Pier (waar de band een 3FM award voor won), wagen wij ons er ook aan. Een recensie via een livestream, waarom ook niet?

Dit keer is de Electriciteitsfabriek, in Den Haag, het decor. Een indrukwekkende locatie en een nieuw doel. Naast dat DI-RECT ervoor zorgt dat je veilig thuis op een sombere herfstdag van live muziek kunt genieten, laten ze ook hun nieuwe album horen. Deze livestream staat in het teken van Wild Hearts, het elfde(!) album van de band. 

Net als elk ander optreden, begint ook deze show met een voorprogramma, DJ duo Candy Says, wat vanavond enkel bestaat uit Maurizio, draait wat plaatjes om het (thuis)publiek op te warmen. Wij doen de gordijnen dicht, pakken er een wijntje bij en dansen de kamer rond. 

Een technisch probleem zorgt ervoor dat het optreden van de hoofdact een half uur later begint dan gepland, maar thuis is wachten niet zo erg. Met bijna 5000 kijkers op de stream is het tijd om de show te beginnen. Aftrapper van de show is ook de eerste song van het nieuwe album Wild Hearts; 'Born Again'. Tijdens 'Black Cat' lijkt de stem van Marcel wat kracht kwijt te raken maar dat is hopelijk maar tijdelijk. 

 

Na de eerste set verwelkomt Spike het publiek in de Electriciteitsfabriek, technisch minpuntje, de sympathieke gitarist is niet goed te verstaan. Maar goed, het funky 'Hibernation' dat samen met The Special Request Horns wordt ingezet, doet je dat alweer snel vergeten. Gooi daar een gitaarsolo bij en je hoort ons er niet meer over. 

Dat DI-RECT kan knallen dat weten we inmiddels wel, je gaat niet naar een optreden van deze band om met je aansteker heen en weer te zwaaien. Maar bij deze albumrelease zijn het juist de ingetogen nummers die indruk maken. Uiteraard is daar het onbedoelde 2020 anthem 'Soldier On', dat ook via de LAN-kabel voor kippenvel zorgt. Helaas lijkt het erop dat Marcel de kracht in zijn stem vanavond niet meer terug krijgt en haalt hij het niet bij 'Soldier On'. De drukke week die vooraf ging aan de albumpresentatie heeft misschien wat te veel gevraagd. We weten inmiddels allang dat hij kan zingen dus dat het vanavond niet klonk zoals op het album vergeven we hem direct. En tijdens 'Soldier On', wat inmiddels al veel lading heeft gekregen, maakt het deze uitvoering ook meer puur. Na een rustig moment in de set met ook het rustige 'Naked', knallen we nog even met 'No Goodbyes' om daarna aangenaam gebeten te worden..

'Snakebite' laat een blijvende indruk achter. Dit nummer heeft een funky, mysterieuze en sexy vibe dat ervoor zorgt dat je dit lied eigenlijk nog een keer wilt horen, en nog een keer (en nog een keer?). We moeten door, en dat doen we met de afsluiter en dat is uiteraard de titeltrack 'Wild Hearts'. Marcel gooit er nog eens alles uit wat hij kan tijdens dit nummer.

Na de stream wordt er ook nog voor een afterparty gezorgd. Waarbij de verschillende bandleden de microfoon pakken en de comments van de chat doornemen. Ook Marcel komt nog langs en vat het mooi samen You win some you lose some. Hij heeft gestreden vanavond net als DI-RECT al jaren doet en dat doen ze goed.  

DI-RECT lijkt het vernieuwen uitgevonden te hebben. Passend bij de eerste track lijkt de band ook met het album Wild Hearts weer ‘Born Again’. Met verschillende invloeden, van funk tot soul en van rock tot pop, heeft de Haagse band weer een onderscheidende plaat neergezet waar we ongetwijfeld nog veel van gaan horen. Was je niet een van de vijfduizend mensen bij de stream, duik dan meteen in je favoriete streamdienst en zoek Wild Hearts op.

Hoewel we bij 3voor12 Den Haag vooral luisteren naar de muziek en daar een oordeel over vellen, moeten we nu ook complimenten geven voor de mensen achter de stream. De kwaliteit van de stream is erg hoog. Het camerawerk, het licht en de kwaliteit is waar deze stream zich onderscheidt. Je ziet dat er keihard gewerkt is om deze livestream tot een bijzondere ervaring te maken, en dat is gelukt.

De livestream is fijn, maar doet nog meer verlangen naar de echte livemuziek en we kunnen niet wachten tot we weer live op DI-RECT mee kan dansen, maar voor nu, streamen we Wild Hearts en alle andere albums van de band totdat we in 2021 (fingers crossed) in Ahoy weer kunnen meezingen en dansen. Maar bedankt DI-RECT en de crew voor deze mooie pleister op de wonden.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina