Clubs staan op omvallen, artiesten zitten duimpjes te draaien en stappers zitten op de bank. Dat het nog steeds een gekke tijd is, hoeven we jou waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar hoe gaat het eigenlijk met de mensen die leven van de nacht? N8W8 Rotterdam besloot een livestream-campagne te starten om dit aan het licht te brengen. Onze Haagse nachtexperts van PIP nemen de helft van de streams op zich. Wij spreken Gino van Dam die zich op de organisatie van dit project heeft gestort.

N8W8 is een Rotterdams initiatief dat zich inzet voor het lokale nachtleven, door gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de gemeente en ondernemers. Het knaagde aan ze dat de hele muziekscene stil kwam te liggen door corona. Ze bedachten een zes weken lange campagne over dit onderwerp, met vijf dagen per week een livestream. Elke dag een ander onderwerp. Hierin wilden ze spreken met muzikanten, clubeigenaren, boekers, technici, poppodia, het hele spectrum. Dit bleek al snel heel veel werk, dus besloten ze om Den Haag bij dit project te betrekken.” Als je in het Haagse nachtleven duikt, kom je al snel bij PIP terecht. N8W8 zag in Steven van Lummel dan ook een goede partner en dat bleek wederzijds. “Steven vroeg mij toen of ik dit wilde gaan doen, omdat mijn werk bij PIP momenteel vrijwel stilstaat. Dat wilde ik wel! Maar wel zonder team. Ik wilde het gewoon goed en snel doen, niet te veel gepraat, maar gewoon actie ondernemen”, vertelt de boeker van PIP ons over hoe de samenwerking tot stand is gekomen. “Ik kende die gasten van N8W8 nog niet, maar we hadden niet veel woorden nodig om elkaar te begrijpen. Ik weet wat zij van deze stream verwachten en ik vul dat met mijn ervaring als boeker in. Ik hoef dat niet te overleggen en tot nu toe loopt die samenwerking heel goed. Zij vinden alles tof wat ik doe.”

Voor de streams wordt dus elke dag een ander onderwerp besproken. Elke stream duurt tussen de twee en de vijf uur en bestaat uit een combinatie van interviews, livemuziek, opgenomen muziek en andere interessante onderwerpen. Afgelopen zaterdag kwam Gino zelf aan het woord vanuit zijn studio. “Samen met Spekki Webu, een maat van mij waar ik mijn studio mee deel, gingen we in gesprek met een interviewer. We wilden specifiek geen DJ-set, want daar hebben we er al genoeg van gezien de afgelopen tijd. Maar met alleen praten is het moeilijk de tijd vullen, dus we moesten creatief zijn met de invulling van de rest van de tijd. Dus hebben we een stukje studio footage opgenomen en zijn buiten natuur recordings gaan maken. We hebben op verschillende plekken in Den Haag met een microfooninstallatie geluiden opgenomen in de natuur en ook dat hebben we weer gefilmd. Dit heb ik zelf geëdit in een filmpje.” De stream is hier terug te kijken.

Doktoro @ De nacht blijft! (thuis)

Gino houdt zich vooral bezig met de organisatorische kant van de streams. Over hoe hij hiermee aan de slag is gegaan vertelt hij: “Toen ik eenmaal ja had gezegd op die streams ben ik meteen na gaan denken over de invulling. Ik had best wel wat partijen waar ik in geïnteresseerd was, zoals Popradar, Magazijn, 3345, PAARD, die zijn allemaal interessant. Zo had ik het rijtje al heel snel vol. Eigenlijk zei iedereen meteen ja en iedereen kon ook op de datum die ik voor ze had bedacht, dus dat ging supermakkelijk.” Het technische deel is wat lastiger: “Van het streamen zelf heb ik echt niet genoeg kennis. Ik wist ook meteen dat ik dat samen met een partij wilde doen die hier meer ervaring mee heeft. Ik heb in mijn Instagram stories de vraag gesteld wie mij hiermee konden helpen en al snel kwam ik in contact met twee partijen: Future Intel en O O Radio. Ik heb de data van de streams over hen verdeeld en zij zeiden ook gelijk ja op de data die ik doorstuurde. Alles ging dus heel soepel. En zij zijn zo professioneel met die streams. Ik vind het ook alleen maar leuk om mijn budget te delen met deze gasten, omdat ze het zo goed doen.”

“Qua invulling wil ik het zo veel mogelijk bij de partij laten over wie de stream gaat. Dus zij kiezen de onderwerpen die worden besproken, kunnen ook artiesten uitnodigen die dicht bij hen staan en een locatie. We hadden bijvoorbeeld een stream bij Marieke McKenna, van Mink Records. Die stream hebben we vanuit haar woonkamer gedaan. Dat is zo persoonlijk, dat was echt vet. Dan krijg je echt een kijkje in haar leven, met haar verhalen en haar muziek.”

Gino heeft als boeker een duidelijke kijk op wat hij met de show wil bereiken. “Ik wil echt dat het iets positiefs is. Dat heb ik ook tegen die gasten in Rotterdam gezegd. Er wordt zoveel gemopperd en gehuild over dat mensen willen dat de clubs weer opengaan en over mondkapjes of de 1,5 meter regel. Ik hoor mensen zeggen dat ze echt kapotgaan omdat ze niet mogen draaien. En dat is heel vervelend, maar er gaan daadwerkelijk mensen kapot aan corona. Dus ik wil daar niet aan meedoen. Ik wil dat het een campagne wordt over punitiviteit en juist kansen ontdekken. Zodat er als we weer opengaan nieuwe en verfrissende ideeën op de plank liggen. Voordat alles gesloten werd, zag ik in veel clubs hetzelfde gebeuren. Grote namen als headline en vervolgens zo snel mogelijk alle kaarten verkopen. Maar die artiesten stonden elke week hetzelfde kunstje te doen. Ik hoop dat dat anders wordt en dat we door deze streams juist ook wat meer opkomend en lokaal talent op het podium kunnen krijgen”

Gino en Spekki Webu @ De nacht blijft! (thuis)

De gasten worden niet helemaal willekeurig geselecteerd. Het voordeel van Gino zijn werk als boeker, is dat hij hier veel ervaring mee heeft: “Ik let er wel op dat de verhoudingen goed zijn. Dus 50-50 verdeling tussen man en vrouw, niet alleen maar witte mensen, verschillende muziekgenres die vertegenwoordigd moeten worden. Wat mij betreft spreekt dat voor zich. Het moet leuk zijn voor zoveel mogelijk kijkers. Bijvoorbeeld die stream met Marieke McKenna; ik vind het superdik om te zien hoe zij zich als jonge vrouw staande houdt in een wereld die gewoon tough is. Zij heeft bij grote Sony bazen aan tafel gezeten en deals afgeslagen omdat ze niet eens naar haar muziek hebben geluisterd. Ik vind dat cool en ik weet zeker dat zij ook heel veel andere jonge vrouwen inspireert. Je hoort en leest de laatste tijd heel veel over man-vrouw verhoudingen. Zij is een sterke chick met een grote bek die gewoon haar ding doet. Ik hoop dat andere vrouwen die thuis zitten en hiervan dromen, door haar hun droom waar durven te maken.”

“We krijgen vanuit allerlei hoeken hele leuke reacties en we hebben ook nog wat leuke streams in het vooruitzicht. Ik was in het begin nog wel een beetje zenuwachtig, maar ik moet eerlijk zeggen dat het zo vlekkeloos en soepeltjes verloopt dat ik er helemaal blij mee ben. We zijn nu op de helft en ik heb echt zin in de rest van de stream. We eindigen op 12 en 13 december met een 24-uursstream vanuit PIP. Dan willen we gewoon echt de klok rond streamen met een kinderprogramma, DJ-sets en gewoon op zijn PIP’s gekke dingen. Dat wordt echt een vette afsluiting.”

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina