Verandering komt ten goede aan ontwikkeling. Met ongeveer die mindset verhuisde Bram Wesdorp alweer 7 jaar geleden van zijn geboortestad naar Amsterdam, waar de Haagse muzikant zijn band AVI ON FIRE om zich heen vormde. Met zijn roots nog ergens diep in Den Haag, is de zanger de hofstad inmiddels lang en breed ontgroeid. De release show van het gelijknamige debuutalbum AVI ON FIRE vindt vanavond namelijk plaats in (wat?!) Paradiso Amsterdam. In de aanloop naar dit feestje spraken wij de frontman over alle ins and outs rondom de plaat waarbij wij onszelf stiekem de vraag stelden; ‘Zijn we ons muzikale pareltje volledig kwijtgeraakt aan de hoofdstad?’

"Het is echt niet zo vreselijk in Amsterdam"

"Haha mooi man, goede vraag gelijk", reageert Bram Wesdorp lachend op de vraag waarom de albumrelease show niet plaatsvindt in Den Haag. "Ik woon alweer 7 jaar in Amsterdam, ik ken de overige bandleden via het Conservatorium in Amsterdam en veel mensen die meegewerkt hebben aan de plaat wonen in en rondom Amsterdam. Hiermee kan ik zeggen dat Amsterdam inmiddels een beetje mijn thuis is geworden." Daarnaast is de zanger van mening dat het ook wel eens goed is dat de mensen uit Den Haag een keer buiten Den Haag komen. "Het is echt niet zo vreselijk in Amsterdam, jongens!" Heimwee naar zijn geboortestad heeft Bram uiteraard wel. "Gelukkig kom ik nog vaak genoeg in Den Haag. Van mijn vrienden en familie ben ik de enige die de hofstad heeft verruild voor Amsterdam, want ja, dat doe je natuurlijk gewoon niet", grapt de frontman.

Bram Wesdorp

Van traditioneel naar experimenteel

Ondertussen wordt aan de andere kant van de lijn druk met pannen gegooid, terwijl een pauw (?!) op de achtergrond een schreeuwend geluid maakt. "Ik ben aan het koken. Heb je hier last van?", vraagt Bram. Anderhalf jaar geleden maakte de muzikant de start met het debuutalbum. "Ik heb eerst een beetje thuis geschreven, onder andere samen met Tessa Rose Jackson die ook op de plaat te horen is. Vervolgens heb ik mezelf een paar keer in een boshuisje opgesloten om de demo's af te ronden." Op zoek naar een producer kwam Bram uit in Amersfoort bij Jurriaan Sielcken. "Hij heeft samengewerkt met Jett Rebel, Lucas Hamming, Tape Toy en zelfs Herman van Veen."

Een half jaar later vertrok de frontman samen met zijn band bestaande uit: Alexander Van Den Kleyenberg, Annelotte CosterIllan Voshol en Robin Van Baaren richting de Gam studio in België, waar de formatie twee weken lang, letterlijk ingesneeuwd, de basis heeft gelegd voor de plaat. "Ik wilde heel graag met de hele band naar de studio, omdat dat gewoon chill is. Dan ben je met elkaar even helemaal weg om volledig te focussen op het album." Tot slot heeft Bram samen met Jurriaan het album afgemixt. "We hebben de zang en alle kleine frutsels er op gezet."

De lyrics zijn autobiografisch. "Het zijn verhalen van dingen die ik heb meegemaakt, allemaal waargebeurd", drukt de zanger ons op het hart. Ten opzichte van EP Win die in 2017 verscheen, is het debuutalbum iets minder indierock en iets meer pop met indie invloeden. "Ik vind dat we de sound veel beter hebben uitgewerkt. De ingrediënten zijn nog hetzelfde: de vieze bas, de percussie, de fluitjes, de hoge gitaartjes en de vele koortjes, maar dan op basis van een vernieuwd recept." Bram beschrijft de transitie van AVI ON FIRE als van traditioneel naar meer experimenteel wat duidelijk terug te horen is op de plaat. "Er staat nog een typisch indierock nummer op, maar daartegenover ook een weirdo electro dance track. Daarbij geven de nummers elkaar, met de manier waarop deze op het album zijn geplaatst, een extra lading. Heel leuk om alle uithoeken van je eigen sound te kunnen aanraken."

"Misschien ben ik inderdaad een vervelende Amsterdamse hipster geworden. Maar als je een echte hipster bent, dan ontken je dat je een hipster bent."

Bram Wesdorp

AVI ON FIRE @ Zwarte Ruiter

Absurdistische shit

De stijl van AVI ON FIRE doet ons behoorlijk denken aan de term 'hipster', waarop Bram bekent; "Laatst vroeg een huisgenootje die verkleed als hipster naar een feest ging mij om advies. Terwijl ik dingen opnoemde, kwam ik tot de conclusie dat het allemaal dingen waren die ik zelf heb. Misschien ben ik inderdaad een vervelende Amsterdamse hipster geworden. Maar als je een echte hipster bent, dan ontken je dat je een hipster bent."

Ook in de videoclip van laatste single Hedonistic Disco, wordt een hipster vibe gecreëerd in een retro discotheek. "Ik vind het vet om van die absurdistische shit te doen. Dat mensen denken: ‘What the fuck zijn zij aan het doen?!’ Dat vind ik gewoon nice." Voor deze video ging de frontman speciaal op rolschaatsles. "Ik wilde graag een weird sfeertje neerleggen. Ik heb best wel wat uurtjes, eerlijk gezegd dagen, leren rolschaatsen. Vet grappig."

Vanzelfsprekend popt de vraag op welke absurdistische shit de bezoekers tijdens de albumrelease show kunnen verwachten. Daarover verklapt Bram niet al te veel; "Een show zoals nog nooit gezien van AVI ON FIRE. Bijna alles van het album gaan we natuurlijk ook spelen, én we hebben een special guest die niet supermoeilijk te raden is." De muzikant vervolgt enthousiast; "Het voelt alsof ik een feestje geef. Ik heb heel lang aan de plaat gewerkt en ik vind het fucking gaaf om dat met iedereen te vieren. Ik ben heel trots op hoe het is geworden, en op de band, hoe we dit samen hebben gemaakt."

Ga terug naar Amsterdam, kuthipsters!

Tot slot nog even terug naar zijn roots in Den Haag om onze stiekeme vraag te beantwoorden, waarop Bram bijna angstig reageert; "Het voelt als een ex-girlfriend die vraagt; ‘Denk je nog weleens aan me?'"

1. Het album bevat een nummer over de jeugd van de muzikant. "Je mag dus zeggen dat In Your Shoes over Den Haag gaat".
2. Nog niet officieel bekend, maar AVI ON FIRE speelt binnenkort op een koninklijk Haags festival waar de band natuurlijk veel nummers van het debuut ten gehore brengt. "We gaan kijken of we Den Haag boos kunnen maken; ‘Ga terug naar Amsterdam, kuthipsters’. Dat lijkt me mooi".
3. Nog een laatste oproep om ons te overtuigen van zijn onverbrekelijke band; "Hé Den Haag, jullie zitten nog altijd in mijn hart, en jullie zijn welkom in Paradiso, al is het in Amsterdam".

Het ziet ernaar uit dat we AVI ON FIRE nog niet volledig zijn kwijtgeraakt, maar het is duidelijk dat we voor het definitieve antwoord nog even moeten wachten tot hun optreden op het Haagse festival. To be continued...

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina