Vandaag komt de nieuwe EP van Juulz uit. De kortspeler met de naam 'Antibiotica' is alweer het derde wapenfeit van de rapper met de blauwe vlechtjes. Juulz schreef alle tracks op deze plaat als catharsis na een gebroken hart. Wij gingen met de artiest in gesprek over de nieuwe EP, hartzeer en de droom om ooit nog een band te beginnen.

"Dit is mijn derde EP. Ik had er eerst een met Jowflow (een van de andere leden van 54 GANG, red.) gedropt, daarna een met alle tracks die ik bij FUNX heb gedaan en nu deze. Dit is wel de eerste echt eigen plaat." Op een bankje bij de obelisk op het Regentesseplein spreken wij Juulz. "Ik schreef deze songs allemaal nadat het uitging met een meisje met wie ik was. Ze woonde niet in Den Haag. Toen ik thuiskwam na het afscheid ben ik gelijk gaan schrijven. Ik kreeg echt een zieke workflow door die heartbreak-shit." De jonge artiest legt uit dat alle songs op de EP over datzelfde meisje gaan. "De EP heet Antibiotica en iedere track is een afzonderlijke antibioticapil voor mij. Ik hoop dat die songs ook voor anderen een soort van hulp kunnen zijn." Alle nummers zijn volgens Juulz ook gebaseerd op echte dingen. "Het komt allemaal uit het diepste van mijn hart. Ik meen het echt." Volgens de artiest uit dit zich niet persé in concrete voorbeelden maar meer in metaforen en gevoelens bij songs. "Er zijn gewoon dingen in de tracks die een van mijn gevoelens beschrijven."

Het is ook niet dat de muziek zijn urgentie heeft verloren aangezien Juulz weer verder is gegaan en inmiddels een nieuwe vriendin heeft. "Ik kan heel slecht alleen zijn.", lacht de muzikant. "Maar Antibiotica zijn de beste tunes die ik ooit heb gemaakt, vind ik. Dus ik heb er niet zo veel moeite mee."

"iedere track is een afzonderlijke antibioticapil voor mij"

Punk of hiphop?

Als er iets is dat Juulz als artiest kenmerkt, is het het gebruik van punkinvloeden (met name gitaren) in zijn werk. De muzikant is van origine gitarist en haalde in zijn puberteit veel inspiratie uit bands als Blink 182 en Green Day, dit komt veel terug in met punk vermengde, newskool hiphop van Juulz. Nu is er wel het een en ander anders in de muziek op de nieuwe EP. "Ik heb nu ook wat akoestsche gitaar gebruikt, er staat zelfs een akoestische tune op de EP. Verder ben ik ook wat dramatischere elementen in mijn muziek gaan verwerken. Gewoon cinematisch, dramatische muziek." Deze songs zijn zo gekomen vertelt de muzikant. Niet met voorbedachte rade zo geschreven, maar juist gaandeweg ontstaan. "Ik haalde veel inspiratie uit mijn eigen emotie. En toevallig kwam ik laatst wel langs een album van Sick Puppies genaamd Tri-Polar, dat sprak dat wel heel erg tot mij. Ik had dat moeten kennen toen ik me zo kut voelde."

Aangezien Juulz een van de meest productieve rappers van Den Haag is, vroegen wij ons af waar de focus nu ligt. "Ik ben vooral bezig met het vinden van een nieuwe sound, iets meer als een band. Ik heb al een aantal tunes liggen. Die neigen wel nog naar band-achtige dingen." Wat dat inhoudt is voor ons best een verrassing. "Ik wil eigenlijk gewoon punkrock gaan maken man.", zegt Juulz. Dat is niet iets heel vreemds maar toch niet iets dat persé in de lijn der verwachting lag. "Niet op een manier als Ploegendienst doet, dat is echt punk. Nee echt meer op een poppy manier, zoals Blink bijvoorbeeld." In deze bandformatie wil Juulz echt de frontman zijn. Drie man die allemaal de shine pakken, zoals in de eerder genoemde poppunk-inspiratiebronnen van de artiest. 

Maar is Juulz dan klaar met hiphop? "Nee, ik ben niet klaar met rappen. Ik maakte laatst een hiphoptrack zonder gitaar en dat vond ik wel echt heel leuk. Maar ik kwam er wel achter dat ik er wat meer moeite mee heb.", aldus de artiest. "De hi-hats zijn vaak dezelfde hi-hats, de kicks zijn vaak dezelfde kicks en de 808's zijn vaak dezelfde 808's. Het zijn lekkere geluiden, maar toen ik een tijdje terug mijn focus verlegde naar andere muziek ging er een wereld voor me open en merkte ik dat ik daar meer bij voelde."

Of dat het einde is van Juulz als rapper? Dat is niet gezegd. De artiest omschrijft zijn muziek als 2020-punkrock. "Er is altijd een leidend genre, nu is dat trap. Daar haal ik inspiratie uit en zet dat naar mijn hand. Maak er iets eigens van door het te combineren met rockmuziek. Vandaar 2020-punkrock."