Nu er niet meer opgetreden kan worden voor een groot publiek, ontstaan er bijzondere ideeën en initiatieven. De livestreams vanuit woonkamers en oefenruimtes vliegen ons om de oren. Maar een DJ-set opnemen in een bekend museum, kan dat ook? Ja, dat kan. De Haagse DJ Josh Charm nam een liveset op in Museum Escher in Het Paleis. Wij mochten, in deze bijzondere setting, er op veilige afstand bij zijn.

Op woensdag 13 mei, ergens halverwege de middag, komen we over het prachtige Lange Voorhout aan bij Museum Escher in Het Paleis. Via de ‘artiesteningang’ aan de zijkant mogen we naar binnen. Na onze weg te hebben gevonden door de vele gangen naar de zaal waar Josh Charm zal draaien, vallen we met onze neus in de boter. De rondleiding door het museum begint net voor de crew van Josh Charm, uiteraard op 1,5 meter afstand. Zo lopen we door de lege zalen met bekende werken van Escher. We zien zijn wereldberoemde metamorfoses, vissen die in vogels veranderen en de onmogelijke gebouwen vol eindeloze trappen. 

'Artiesteningang'

Ingang balzaal

Ondertussen wordt in de voormalige balzaal de setup opgebouwd. In deze zaal werden vroeger de feesten en diners van koningin-moeder Emma gehouden. Dit pand was het winterpaleis van Emma en ook Wilhelmina, Juliana en Beatrix werkten in dit paleis. Sinds 2002 is Museum Escher in Het Paleis in het indrukwekkende pand gevestigd. Sinds de Corona-uitbraak is het museum dicht, maar per 1 juni komt daar verandering in. De voorbereidingen voor de opening zijn zichtbaar in volle gang. Zo hangt er in elke zaal een post-it met hoeveel personen er per zaal aanwezig mogen zijn en zijn sommige doorgangen alvast geblokkeerd. 

Max 4p post-it op oude spiegel

Joshua van der Burgh, oftewel Josh Charm, is een 24-jarige DJ, remixer en songwriter. De jonge muzikant maakt catchy popachtige housenummers met hitpotentie. Debuutsingle Praying,die in januari 2019 uitkwam, is al bijna een half miljoen keer gestreamd op Spotify. Ook viel Josh Charm op bij andere bekende Nederlandse DJ’s als Nicky Romero en Martin Garrix. Zij draaiden nummers van Josh Charm in hun radioshow en livesets. Martin Garrix was zelfs zo enthousiast dat hij de DJ een contract aanbood bij zijn label STMPD RCRDS. Single Talk To Me, een samenwerking met Gil Glaze die begin mei uitkwam, is binnen een paar dagen tienduizend keer gestreamd op verschillende platforms. Niet verkeerd!

Terug naar het Paleis. De crew bestaat uit 2 cameramannen, artist manager Robert en goede vriend Tom. Omdat optreden er in deze tijd niet inzit, werd er nagedacht over een locatie voor het opnemen van een liveset. Vriend Tom kwam met het idee om meerdere culturele disciplines aan elkaar te koppelen om beide partijen te supporten. “Qua zolderkamers van artiesten hebben we nu alles wel op het internet voorbij zien komen. Wat is er mooier dan Escher in Het Paleis?” Hij stuurde een mail en tot ieders blijde verbazing werd er op het aanbod ingegaan. Ze moesten wel aan strenge voorwaarden voldoen om de ruimtes en kunstwerken niet te beschadigen. Zo moet het volume en vooral de bas laag blijven, zodat de prenten niet te veel trillingen te verduren krijgen. Een apart verzoek voor een house-DJ die normaal veel bas en vermogen clubs vol zwetende mensen in blaast. 

Om iets voor half 3 is het dan zo ver. De trillingen van het geluid zijn getest en goedgekeurd. Josh Charm kan na zich door de crewleden te ellebogen beginnen met zijn liveset. Het is even inkomen voor de DJ. “Raar dat het geluid zo zacht staat,” merkt Josh glimlachend op. Van de bas is inderdaad ook niets te voelen. Al het geluid komt uit één KRK speaker. Met zijn witte trui past de DJ goed bij het decor, het ziet er prachtig uit op beeld. De kroonluchter in de vorm van een ster fungeert als discobal in het midden van de zaal. Gedurende de set worden de DJ-moves steeds losser en beginnen de eerste zweetdruppels op het voorhoofd tevoorschijn te komen. De muziek is best wel catchy, maar echt bewegen in deze setting zit er niet in. De kans dat je over een camerastatief of tas met dure lenzen struikelt is te groot. We beginnen wat mee te knikken en neuriën stiekem een refreintje mee. Zittend op een bankje met de ogen gesloten wanen we ons even op een zonnige dag bij een chille beachclub met cocktail in de hand. Na een uur is de set plots voorbij en applaudisseert de vijf man aanwezig zo hard als ze kunnen.  

De perfectionist in Josh Charm zegt dat de set beter kon, maar hij is toch tevreden. Het was de eerste keer dat de DJ een set van een uur deed met alleen maar eigen nummers. Daarnaast vindt Josh het een zeer unieke ervaring. Eensgelijks! Aan het einde worden er in het museum nog wat promofoto’s en -video’s gemaakt tussen de kunstwerken. Als afsluiter maken we een groepsfoto in de balzaal, netjes op 1,5 meter afstand van elkaar. 

Beniewd naar de liveset? Die bekijk je hier

Setup in de balzaal