Na twee jaar op experimentele wijze alle input van de bandleden verwerken tot een organisch geheel, is nu het spannende moment aangebroken: het debuutalbum Return To Form van Torii is verschenen. Een eigenzinnige, introverte en verrassende plaat waar de in Den Haag gevestigde band bewust de tijd voor heeft genomen; omdat je een debuut slechts één keer kan uitbrengen. Wij spraken bassist en tevens producer Tijmen van Wageningen over de bijzondere totstandkoming van het album, de veelvuldige release shows en de avontuurlijke toekomstplannen.

"Ik word zo opgehaald om naar Utrecht te gaan, maar we kunnen gewoon blijven bellen hoor", begint Tijmen enthousiast. Die avond in Ekko vond de eerste release show plaats, waarna meerdere release shows in diverse steden volgen. "We wonen allemaal ergens anders. Twee van de bandleden wonen in Leiden en de overige drie wonen in Den Haag, Haarlem en Amsterdam. Daarom hebben wij ervoor gekozen de release shows op verschillende locaties te laten plaatsvinden." Op vrijdag 13 maart is het Magazijn in Den Haag aan de beurt. "We wilden sowieso een release show in Den Haag, omdat dit voor ons een belangrijke stad is waar de plaat is opgenomen en waar wij als band repeteren. Daarmee is Torii best wel Den Haag based."

Tijdens de release shows worden vooral de nummers van het debuutalbum gespeeld, maar worden ook een paar oude tracks op een nieuwe manier ten gehore gebracht. "We proberen live de plaat zo goed mogelijk te benaderen, al is live niet alles mogelijk zoals in de studio mogelijk is, maar dat wordt weer gecompenseerd met het gebruik van licht en visuals. Daarnaast gaan de liedjes tijdens de shows een eigen leven leiden, waarbij aanpassingen worden gemaakt om het interessant te houden", verklapt Tijmen.

Tijmen van Wageningen

Het is een echte bandplaat: een blend van ieders eigen stijl

Torii is ontstaan vanuit de superpersoonlijke liedjes van Domenico Mangione, waar omheen de zanger uiteindelijk een band heeft gezocht. Tijmen was in 2018 de laatste toevoeging aan de band die verder bestaat uit gitarist Willem Oostendorp, toetsenist Jilles van Kleef en drummer Olivier Schiphorst. "Ik ben eigenlijk sinds 2015 al fan van Torii", vertelt Tijmen over zijn kennismaking met de band. "Het is een band die echt heel anders is dan andere bands. Veel bands op dat moment waren heel explosief en uitbundig. Juist het introverte en minimalistische van Torii spraken mij enorm aan."

Tijmen wilde graag met de band samenwerken als producer, en heeft vanuit die wens eerste EP Submerged, die uitkwam in 2016, gemixt. "De samenwerking beviel heel goed. Vervolgens werd ik in 2018 gevraagd in te vallen als bassist, omdat de toenmalige bassist het te druk had met andere bezigheden. Uiteindelijk ben ik er zo ingerold, en kon ik ook meteen bovenop het proces van de totstandkoming van het debuutalbum zitten." Toch heeft Tijmen dit proces niet kunnen versnellen. "We hebben alles qua opname helemaal zelf gedaan. We hebben ruim de tijd genomen. Het belangrijkste is dat het album er nu is", concludeert de bassist / producer lachend. 

De start van de plaat bevond zich in Domenico's koker. De zanger had al veel demo’s liggen. "Het grote verschil met de EP is dat het debuutalbum meer een bandplaat is geworden, waarbij de invloed van de andere bandleden gedurende het proces steeds groter werd. Meer liedjes zijn ontstaan vanuit de muziek in plaats vanuit Domenico die met zijn lyrics een verhaal wil vertellen." Het album is opgenomen in The Womb Studio, een studio collectief van onder andere Tijmen en Domenico. "De klik tussen de bandleden is de sterk aanwezige do it yourself mentaliteit. In de studio hadden we de mogelijkheid om eindeloos te experimenteren en heel diep te gaan in het opnameproces."

Tijmen geeft aan dat de tracks op het album heel divers zijn, maar dat toch een bepaalde lijn te herkennen is. "De nummers zijn introvert, minimalistisch en toch iets uitbundiger dan op de EP, met uitzondering van de tracks 'Oh Nola' en 'Is It Now?'. Hierop hoor je nog heel duidelijk dat supergedoseerde." Tijmen wordt getriggerd wanneer bands hun eigen wereldje creëeren. Dat is zeker ook kenmerkend voor Torii. Zo speelt de gitarist veel lapsteel, wat niet vaak op indieplaten te horen is. (Voor de leken onder ons: dit is een liggende gitaar die veel in country muziek wordt gebruikt.) "Het begon bij één nummer, en in de loop van het maken van het album kwam de lapsteel in steeds meer nummers terug." Daarnaast experimenteert de toetsenist met analoge synthesizers. "Jilles zorgt ervoor dat deze een zo organisch mogelijke plek in de liedjes krijgen," vertelt Tijmen trots. 

De invloed van Domenico en Tijmen zijn in het begin van het proces het grootst, waarna vervolgens alle bandleden een gelijkwaardige rol vervullen. "Gaandeweg wordt het concept steeds duidelijker. De nodige discussies vinden plaats, maar we vinden dankzij de blend van ieders eigen stijl altijd een middenweg die zeer interessant is."

Veel bands op dat moment waren heel explosief en uitbundig. Juist het introverte en minimalistische van Torii sprak mij enorm aan.

Tijmen van Wageningen

Exciting times

Waarom Return to Form de titel van het album is geworden, legt Tijmen uit. "Dat dit een gezegde blijkt te zijn die gebruikt wordt voor bands die een tijd uit de running zijn geweest en weer terugkomen, tegenstrijding met een debuut, hebben wij niet bewust over nagedacht. Domenico heeft de keuze gemaakt, omdat deze titel inhoudelijk de teksten het meest treffend bij elkaar optelt. Het thema is teruggaan naar jezelf, wat ook symbolisch op het artwork staat afgebeeld in de vorm van een huis dat affikt."

De favoriete track van de plaat wijzigt voor Tijmen wekelijks. "Op dit moment is het 'Sinuosity', het meest uitdagende nummer voor de drum- en baslijn veroorzaakt door de tempowisselingen en meerdere 'hoofdstukken'. De track is in tweeën op te delen. Van groovy wordt deze aan het eind best wel wat zwaarder." Daarnaast is 'Oh Nola' lang een favoriet van Tijmen geweest. "Dit is letterlijk de demo van Domenico. We hebben geprobeerd om deze helemaal opnieuw in te spelen, maar we kwamen maar niet voorbij de vibe van de demo. Deze was het allercoolst. De track is daarom heel persoonlijk en niet overgeproduceerd."

Op dit moment focust Torii zich voornamelijk op het releasen van de plaat. De band wil zoveel mogelijk spelen, en ondertussen wordt ook een aantal videoclips opgenomen. Daarnaast spelen de mannen op een showcase festival in Lissabon. Tijmen vervolgt: "Het debuutalbum komt ook uit in Engeland. Samen met onze booker en Marieke McKenna van Mink Records zetten we het contact op in Engeland. Van daaruit hebben we ook de ambitie om de plaat in meerdere Europese landen uit te brengen." Tot slot zijn Domenico en Tijmen nog bezig met het realiseren van een nieuwe studio en wordt op de achtergrond alweer hard gewerkt aan nieuwe tracks. "Exciting times", sluit Tijmen af. 

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina