The Depression Club is het nieuwste project van Gijs Schouten (Seed Of Ayawaska, My Girlfriend en Nova Child). In tegenstelling tot wat vaak geclaimd wordt is de zanger niet constant nieuwe bands aan het oprichten maar is zijn grote aantal acts een gevolg van zijn productieve muzikantenbestaan. "Nova Child staat nu even on hold, en My Girlfriend ligt stil omdat we het allemaal druk hebben met andere dingen.", aldus Gijs. De band speelt ook op onze 60e Clubavond op 26 oktober tijdens de Haagse Pop Week. Daarom besloten wij even met de zanger te praten over de single 'All My Enemies' die vandaag uitkomt.

Voor het gesprek begint wil Gijs nog een ding uit de lucht helpen. "We doen niet mee met de Popronde dit jaar. Dat is ooit verschenen in een post van 3voor12 Den Haag en daar hebben we vervolgens allemaal vragen over gehad. Maar het is niet waar, haha." Inderdaad stond in onze post over vorige single 'What Were You Saying' dat de band mee zou doen aan het rondreizende festival, maar dat is bij dezen gerectificeerd. "We hadden niet echt tijd om ons in te schrijven en ons voor te bereiden, we waren namelijk aan het afstuderen met deze band." De gehele band studeerde afgelopen jaar af aan de HBA met een 9 als eindcijfer. "De band begon als een Them Crooked Vultures coverband, maar het klikte zo erg dat we samen verder wilden." 

"We hadden een groepsapp waarin op een gegeven moment enkel zwarte humor voorbij kwam"

De band vond elkaar in dezelfde zwartgallige humor en de voorliefde voor bands als Queens Of The Stone Age, Jeff Buckley en Them Crooked Vultures. "De naam van de band heeft niet veel met depressie te maken, en dat proberen we ook niet te bagatelliseren, maar we hadden een groepsapp waarin op een gegeven moment enkel zwarte humor voorbij kwam. Daarnaast houden we allemaal van harde, dissonante en toch melodische muziek en de bandnaam past daar goed bij.", aldus de zanger.

Ook qua styling heeft de band een specifieke richting gekozen die aansluit bij de bandnaam. "We dragen gescheurde pakken, alsof een bruiloft of begravenis helemaal uit de hand gelopen is. Dat idee kwam voort uit een voorstel van de Brent, de gitarist, om in pak op te treden. Het leek ons wel tof, maar er moest nog een extra edge aan worden toegevoegd." Op de 60e clubavond van 3voor12 Den Haag gaat er nog meer gebeuren wat styling betreft. "We weten nog niet precies wat, maar we willen iets met decor gaan doen. Het nóg conceptueler maken van de show."

All My Enemies

"De single is het derde deel van een reeks die we in de Mailman Studio's opnamen bij Martijn Groeneveld." Dat wil volgens de zanger niet zeggen dat er een thematische overgang in de nummers zit. "De singles zijn niet persé een drieluik maar er zit wel een verloop in. De eerste song was melancholisch, de tweede iets harder en dit is de hardste single die we ooit gemaakt hebben."

Het nummer zelf gaat over het verslaan van innerlijke demonen. "Niet op de manier van 'Ik had een moeilijke periode en daar kwam ik overheen.' Maar meer in de zin van het overkomen van problemen die je zelf hebt veroorzaakt. Fouten die je zelf moet oplossen.", vertelt Schouten. "Letterlijk gesproken gaat het ook nummer ook over mensen die achter je rug om lullen. Maar die betekenis is een beetje verloren gegaan bij mij." De themathiek komt voort uit ervaringen van Gijs zelf. "Een tijdje terug ben ik een beetje losbandig geweest, mijn toenmalige relatie was toen uit en ik heb me toen soms een beetje misdragen naar mensen die dicht bij me staan.", aldus Gijs. "Toen mijn vader ziek werd en later overleed, heb ik veel voor hem gezorgd en had ik geen tijd meer om naar de klote te gaan. Zodoende ben ik gaan nadenken over die tijd en dat ik zo'n lul ben geweest." Op deze manier heeft Gijs zijn leven weer een beetje op de rit gekregen. "Nu gaat alles weer wat beter. Ik mis mijn vader natuurlijk nog altijd, maar ik heb het iets meer een plekje kunnen geven. Daarnaast heb ik nu ook een leuk vriendinnetje die mij met beide benen op de grond houdt. Ik ga nog wel uit enzo, maar op een leukere manier."

De 60e clubavond, De 3voor12 Den Haag Clubtour, vindt op zaterdag 26 oktober plaats door heel het popdistrict. Vooralsnog zijn The Depression ClubThe Great Communicators en Silver Linings bevestigd. Kijk hier om op de hoogte te blijven van nieuwe namen en ander nieuws.