Aankomend weekend kleurt de stad roze: The Crave staat weer op het programma. Niet alleen het Zuiderpark staat in het teken van het elektronische festival, de hele stad doet mee. Van vrijdag tot en met zondag zijn er van de Grote Markt tot aan Scheveningen muzikale en kunstzinnige parels te ontdekken. Voor wie door de vlaggen het bos niet meer ziet hebben wij het programma uitgepluisd en ingedeeld in drie behapbare routes. Wel zo makkelijk. Of je nou een rasechte Hagenaar bent die de ballen snapt van elektronische muziek, je alle festivals in Nederland afstruint óf een diehard raver bent die het onderste uit de kan haalt: The Crave is er voor iedereen. Het is niet voor niets een community.

ROUTE EEN: De Haagse first-timer

De rasechte Hagenaar is altijd op de Grote Markt óf op het Scheveningse strand te vinden. Zon, bier en gezelligheid: daar houdt hij van. Hij spreekt niet met mensen af, hij gaat naar een willekeurige kroeg op de Grote Markt en ziet wel wie hij tegenkomt. Aangezien hij de halve stad kent is hij nooit alleen. Normaal gesproken houdt hij van bandjes en gitaarmuziek, maar de zomer komt er weer aan en wat is er nu mooier dan een feestje in het eigen Zuiderpark?! Haagse grootheden in de muziekscene bepalen zijn route door het Crave-weekend.

Klik hieronder.

Vrijdag 31 mei

19:30: KAUW Live @ Grote Markt - Het weekend wordt op de vrijdag ingeluid met een biertje op de Grote Markt, waar KAUW inmiddels op de bühne staat. Een band die house speelt: het klinkt onwerkelijk maar toetsenist Boye Ingwersen en Dali Hermes weten live house- en discomuziek te maken alsof het een dj-set is. Is dat effe lekker inkomen.

20:30: Philou Louzolo @ Grote Markt - Het begint nu echt gezellig te worden. Rotterdammer Philou Louzolo mixt zijn Afrikaanse achtergrond moeiteloos in met elektronische muziek. Zijn afrifuturism-tracks hangen tussen house, funk, boogie en afrobeat. Glimlach gegarandeerd.

00:00 Warme Daan & Sunny Sjoerd @ Paarcafé - Het bier heeft gevloeid, de benen zijn opgewarmd en we zijn vergeten dat er morgen nog een hele dat gefestivald moet worden. Door naar het Paardcafé, waar Warme Daan samen met Sunny Sjoerd het roer overneemt. Voor de echte Haagsche diehard is er geen twijfel over mogelijk hier te avond door te halen.

Zaterdag 1 juni

15:00: Intergalactic Gary & Pasiphae @ Stage 3 - Uitgebrakt, vrienden opgetrommeld, fiets gepakt: we kunnen van start. Waar beter af te trappen dan bij Intergalactic Gary a.k.a. The Black Magician? West Coast Sound, Italo, Disco, Detroit-techno en een flesje bier: veel meer heeft Intergalactic Gary niet nodig om de tent af te breken. Dit keer draait de grootmeester samen met Grieks/Haagse Pasiphae. Mechanisch doch groovy is de verwachting.   

16:00 Claire Morgan @ Stage 1 - We schroeven het tempo een tandje op bij Claire Morgan. Deze Australische woont in Berlijn en dat is te horen: met haar sets vol techno, acid, electro en breakbeat heeft ze Berghain en de Panorama Bar al op haar lijstje staan. Haar diepe affectie voor harmonieën komt vanuit haar werk als film composer en zorgt voor een narratieve vibe op de dansvloer.

18:30: Cosmox @ Stage 3 - Rauw, experimenteel en psychedelisch: veel meer hoef je niet te zeggen over local hero Cosmox. “Hidden in the bunkers from The Hague, George Blake will send you into outer space.”  

20:00: Spekki Webu & JEANS @ Stage 2 - Zin in gekkigheid? Wandelende legendes Spekki Webu & JEANS zijn samen moeilijk in een genre te omvatten maar dansbaar is het zeker. Als vaste gasten in Het Magazijn hebben ze bewezen samen een set te kunnen neerzetten die alle kanten op gaat. Buckle up for a bumpy ride.

21:00: Helena Hauff @ Stage 3 - Electro koningin op wereldwijde schaal, maar nauw verbonden met Den Haag. Zo releasesde in 2014 op het Haagse Panzerkreuz (https://bunker-panzerkreuz.bandcamp.com/album/return-to-disorder-panzerkreuz-1028) Ook debuteerde ze al in 2016 op The Crave. Dit weekend terug voor haar re-entree. Helena Hauff is de beste manier om de nacht mee in te knallen. Haar sets van knarsende techno, strakke electro en stevige industrial weten je vast te houden tot de laatste zwarte minuut voor je wankelend naar huis aftaait.

Zondag 2 juni

18:00: Young Marco @ Colorado Charlie - Zon, strand en Young Marco: het perfecte anti-katermiddel. Met zijn gekleurde bandana, vrolijke house-disco met tropische invloeden en bizarre combo’s is stilstaan geen optie. Als dit geen lekker weekend-afsluiter is weten wij het ook niet meer.

ROUTE TWEE: De Festivalvlinder

Heuptasje? Check. Glitters op het gezicht? Check. Kek, klein zonnebrilletje? Check. De festivalhopper is klaar om op de trein uit een of ander gat naar de Hofstad te springen voor een lekker dagje festivallen met de meiden. Welke artiesten er draaien maakt niet zoveel uit, zolang ze maar lekker door het geluid kunnen gaan. Lolly in de mond, Radler in de ene hand, waaier in de andere: let’s go.

Klik hieronder.

Zaterdag 1 juni

14:30: Midland @ Stage 2 - Elegante house met hier en daar een bizarre uithaal; dat kenmerkt Britse producer Midland. Het is het soort dj dat zijn sets graag verhalen laat vertellen en uitstapjes doet naar techno, disco en soms zelfs pop. Een fijne artiest om de dag mee te openen.

15:00: San Proper @  Stage 4 - Aanstekelijk enthousiast en een beetje vreemd, maar met een bak charisma en een diversiteit aan stijlen: Dr. San Proper in een notendop. Wat zijn set betreft kunnen we weinig beloven, maar saai wordt het zeker niet. Lekker gek doen met de meiden is hier wel op zijn plaats. 

18:00: Tom Trago @ Stage 4 - Als een van Europa’s bekendste dj’s mag Tom Trago natuurlijk niet ontbreken in de route van de festivalhopper. Met vijftien jaar ervaring en als resident van Trouw en later De School heeft hij zijn strepen meer dan verdiend in de clubscene. Een Nederlandse grootheid met een enorme passie voor muziek die je niet mag missen.

19:00: DVS1 @ Stage 1 - Na zijn afsluiter in 2016 keert de in Berlijn wonende Amerikaanse dj DVS1 terug naar Den Haag voor een stevige technoset. Met meer dan 30.000 platen in zijn collectie en een residentie bij Berghain is deze doorgewinterde dj ongeëvenaard in zijn vermogen door te beuken.

20:00: Antal @ Stage 4 - Bij een set van Antal is één ding zeker: je staat non-stop met een glimlach op je gezicht. Met een toewijding waar je u tegen zegt heeft de Rush Hour-grootmeester het selecteren van platen tot een kunst verheven. Nonchalant weeft hij alles aan elkaar; Caribisch, Afro, disco, funk, soul, you name it, hij draait het. Zin in.

21:30: Len Faki @ Stage 1 - Tijd om de dag af te sluiten voor de festivalhopper tevreden de trein instapt. Niet nadenken maar raggen, en waar kan dat beter dan bij Duitse technokoning Len Faki? Zijn audiovisuele sets zijn dynamisch en vol energie, zonder het rauwe te verliezen. Zonnebril op en genieten maar.

ROUTE DRIE: Diehard Raver

De muzikale fijnproever, de onderste-uit-de-kan-haler, de ingelezen, de voorbereide: de diehard raver. Gedijt het beste in plekken waar de zon niet schijnt: vochtige bunkers, roestige fabrieken en inktzwarte clubs. Heeft iedere scene in Europa aangetikt met Berlijn als thuisbasis en komt nu naar Den Haag om een weekend door het licht te gaan. Leeft op twee uur slaap, bananen en red bull. Pakt alles mee, van crate digging in de kratten van 3345 bij The Grey Space tot afters in het Magazijn. Sleep is for the weak.

Klik hieronder.

Vrijdag 31 mei

22:00: Dazion Live @ Grote Markt - Dazion is producer, dj, live performer en visual artist en heeft een voorliefde voor onpopulaire elektronische hardware. Tribale percussie, analoge synthesizers en exotische special effects maken zijn sets een waar genot om te bekijken en te luisteren. 

00:30: Animistic Beliefs Live @ The Grey Space in the Middle - Een industriële bunker in combinatie met rauwe techno van Animistic Beliefs: een droom voor de diehard raver. Tracks gebaseerd op IDM uit de jaren ’90 in combinatie met ongebruikelijke loops en bewerkte stemgeluiden zorgen voor een hypnotiserend effect. Improvisatie is waar het duo bekend om staat tijdens hun livesets. Geen laptops, wel drumcomputers en synthesizers. Dat belooft wat.

23:00-02:00: Deniro @ Het Magazijn - Door naar de volgende bunker om de nacht in te luiden tot aan de vroege uurtjes. Deniro brengt diepe, stevige doch dansbare techno à la Steve Rachmad. Voor de diehard een no-brainer.

Zaterdag 1 juni

12:00: Resom @ Stage 4 - Magazijn uitgespeeld, twee uur geslapen en alweer op de been om niets aan muzikale schatten mis te lopen. Om twaalf uur verkent de raver het terrein in het Zuiderpark en komt uit bij Resom. Van trippy electro naar pompende techno: Resom is een eclectische selector pur sang. Ongebonden aan genres maar des te sfeervoller ontvouwt haar set zich op verrassende wijze.

15:00 B12 Live @ Stage 1  - Techno, science fiction en IDM: welkom bij Brits duo B12. Mike Golding en Steve Rutter brengen Detroit techno in een eigentijds jasje. Hun sets zijn mysterieus, futuristisch en gewoon hartstikke lekker.

16:30: Egyptian Lover B2B Juan Atkins @ Stage 2 - Over levende legendes gesproken. Met beiden meer dan 30 jaar ervaring op de teller en een innovatieve kijk op dancemuziek belooft deze samenwerking een absoluut muzikaal hoogtepunt te worden. Back to the 80s met invloeden van de hedendaagse elektronische scene. Een unieke kans om deze twee grootmeesters samen aan het werk te zien.

17:00: DJ Python Live @ Stage 4 - Wat hebben house en techno met reggaeton te maken? Dj Pyhton! De Amerikaanse dj met vele aliassen (Luis, dj Wey, dj Xanax) weet de catchy beat van reggaeton om te bouwen tot soepele techno à la Aurora Halal en Anthony Naples. Eigenzinnig en uniek.

18:30: Eris Drew @ Stage 2 - “She reminds us that ritual dance music has been here since the beginning and most importantly that music is a technology to unlock our bodies, dissolve boundaries and models, and find each other.”  Eris Drew heeft als missie liefde op de dansvloer te verspreiden. Come get some.

20:00: Gesloten Cirkel Live @ Stage 3 - De entiteit waarvan niemand weet wie het is: Gesloten Cirkel. Het aura van mysterie en excitement dragen zo mogelijk nog meer bij aan de verwachting. En niet zonder reden: iedere uitgekomen plaat is in een bizar korte tijd uitverkocht. Techno, acid, elektro, twisted vocals en West Coast Sound allemaal in elkaar gedraaid tot vloerbrekers. Diehard eat your heart out.

22:00: DjRum @ Stage 2 - DjRum breekt genres door met zijn elektronische technotracks gevuld met invloeden uit dubstep, garage, grime en zelfs jazz. Op deze manier probeert hij ze “in elkaar te laten leven”. In zijn haast cinematische sets balanceert hij gevaarlijk maar fijn tussen euforie en melancholie.

23:00: Guy Tavares @ Stage 3 - Haagse ondergrondse cult-legende en geestelijk vader van Bunker Records mag niet ontbreken op de diehardroute. Met meer dan tweehonderd releases op zijn label en samenwerkingen met artiesten als I-F, Legowelt en Alden Tyrell heeft hij meer dan genoeg ervaring om zijn visie op muziek en succes te delen. Alle inside-info voor de elektronische liefhebber als dagafsluiter: de innerlijke diehard is ook weer tevreden. Op naar Het Magazijn om de nacht uit te spelen.

Zondag 2 juni

22:00: Orpheu The Wizard @ Colorado Charlie - Met een been in Amsterdam en een andere in de kosmos neemt Orpheu The Wizard de luisteraar mee op een ontdekkingsreis door verschillende genres en stijlen. Zijn nieuwsgierigheid als selector brengt je langs muziek die je in een andere dimensie laat bevinden tot platen die je met beide benen aan de grond houdt. Knotsgek maar kneitermuzikaal: voor de diehard de perfecte manier om het weekend mee af te sluiten.

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina