De creatieve jongens van VXUY (voorheen Vortex University) werken hard aan hun muzikale project. Ze brachten recentelijk drie nieuwe nummers uit (met hele goede video’s) en binnenkort volgt nummer vier. Begin deze maand speelden ze al in het voorgramma van The Overslept in Paard, voor wie dat gemist heeft kan ze op binnenkort aanschouwen op de 58ste editie van Club 3voor12 Den Haag.

Middelbare schoolvrienden Jelle van der Zanden en Rob Meere vormen samen met Dave Verwey en Niels van der Lans de band VXUY. Hoewel deze naam pas sinds twee jaar in de Nederlandse muziekwereld circuleert, zijn de jongens al sinds 2012 bezig met hun band. Na een periode van veel optredens met Vortex University trokken ze zich enkele jaren geleden lange tijd terug in de studio om zich volledig te richten op het maken van nieuwe muziek. “Wat we hiervoor deden vonden we toen heel erg leuk en heel erg vet, maar op een gegeven moment zeiden we: we zijn eigenlijk klaar voor iets nieuws, ” vertelt Rob.

In 2017 besloot het viertal onder een andere naam verder te gaan: “We gebruikten de hashtag VXUY al bij onze vorige band als een soort afkorting en we hadden toen een optreden staan, ons eerste optreden met nieuwe muziek,” legt Jelle uit. “Het voelde echt als iets nieuws, ook onze mindset was anders, omdat we er zo intensief in waren gedoken met z’n allen. De suggestie kwam om onze naam te veranderen en het voelde eigenlijk perfect  voor het moment.” Nieuwe muziek en een nieuwe naam, maar nog wel dezelfde band. “Het is een soort geüpgrade versie van wat we hiervoor deden.”

"Het voelde echt als iets nieuws"

Het viertal wilde niet alleen qua muziek, maar ook op andere gebieden een ietwat andere weg in slaan. “De nieuwe naam paste ook goed bij de visuele stijl die we voor ogen hadden,” geeft Jelle aan. “Het is best wel esthetisch pleasing. Vier letters, heel geometrisch.” Rob voegt toe: “We houden heel erg van de combinatie van muziek en visueel. Als wij iets doen, moet het zowel muzikaal kloppen als visueel.” Dit uit zich in de aandacht voor het visuele aspect van hun liveshows en muziekvideo’s. 

“We merken vaak dat er in kleine zaaltjes geen interessante lichtinstallatie aanwezig is en dat vinden we zonde. We willen graag iets meer bieden, ook op kleine stages, zodat mensen een reden hebben om te kijken en je met z’n allen ergens in kunt duiken. We willen het publiek meenemen in onze kleurrijke wereld.” Om dat te bereiken maakt de band gebruik van een eigen lichtinstallatie, die ze meenemen naar hun optredens. “Wij zetten zelf het hele circus aan. We hebben het zo gebouwd dat het licht meeloopt met de drummer. We gebruiken verder ook niks van de zaal, het enige wat we vragen is of ze het licht uit willen doen.”

Het verzorgen van hun eigen lichtshow is kenmerkend voor de onafhankelijke manier van werken van de bandleden. Vol toewijding steken ze al hun vrije tijd in de band en ze doen daarbij vrijwel alles zelf: van het mixen van hun eigen nummers tot het maken van de bijbehorende video’s. Zo is Rob, die zijn brood verdient als grafisch designer, het brein achter de visuele effecten van de kleurrijke en futuristische video van Lover.

De clip van de aankomende single, zo verklappen ze ons alvast, borduurt hierop voort en wordt eveneens een groots opgezette science fiction-achtige video die zich afspeelt in de ruimte, ditmaal op een verlaten planeet. “Onze nummers zijn eigenlijk heel persoonlijk en gaan juist over dingen die wij zelf meemaken, of dingen die je als jong iemand wellicht meemaakt en waar je tegenaan loopt,” stelt Jelle. “Ze gaan juist heel erg over wat je in Den Haag meemaakt, maar in de video’s hoeven we niet per se over de Grote Markt te lopen. We vinden dat contrast juist heel leuk: dat de nummers nummers qua tekst heel klein, direct en persoonlijk zijn.” Rob vult aan: “Wij zien onze nummers eigenlijk als een soort soundtrack van wie wij zijn en de nummers gaan gewoon over ons en wat wij meemaken. Onze video’s zijn een soort weergave van als je daar een film bij zou maken.”

“In de video’s hoeven we niet per se over de Grote Markt te lopen”

De muzikale duizendpoten hopen de komende jaren hun muzikale project uit te breiden en dit te blijven ontwikkelen. “Als we dit zouden kunnen doen, zonder erbij te hoeven werken: dat zou heel chill zijn,” aldus Rob. Jelle voegt meteen toe: “Niet als doel op zich, maar als middel. Dan kunnen we meer tijd stoppen in wat we eigenlijk zouden moeten doen: muziek maken.” Die ambitie weegt zwaarder dan elk bucket list-optreden. “Natuurlijk zouden we graag ooit op Lowlands staan, maar het gaat vooral om kijken wat erin zit. We willen kijken hoe gek we het kunnen maken.”

De eerstvolgende kans voor nieuwsgierig publiek om erachter te komen hoe gek de band het live kan maken is de Clubavond van 3voor12 Den Haag op 23 maart. Wat kunnen we daar verwachten? “Spektakel. Vuurwerk. En we nemen natuurlijk onze lichtshow mee.”

 

De 3voor12 Den Haag Clubavond wordt gehouden op zaterdag 23 maart in het Paardcafé, deuren openen om 20:00 uur.  De andere band die speelt is The Bad Tones en een nog een TBA (to be anounced).

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina