J. Ward Brew (Jeffrey) maakte eind 2018 indruk met zijn single 'Not Gonna Die Today'. Van rapper in Zire naar gevoelige singer-songwriter. Een grote stap? "Dat is het voor mij nooit geweest". In 2019 gaat de Haagse artiest en ambulant hulpverlener hard aan de slag om ook live zijn stempel te drukken. Die missie begint zaterdag tijdens de 57e editie van Club 3voor12 Den Haag. Wat kunnen we verwachten? We belden hem op en vroegen het.

Met 3 singles ('That's All U Can Do', 'Dont Even Bother' en 'Not Gonna Die Today') was 2018 volgens mij een goed jaar, klopt dat?
"Zeker. Ik releasde een tijd lang niet echt songs. Met de eerste twee singles wilde ik Den Haag laten zien dat ik terug was, en collega's, vrienden en familieleden enthousiasmeren. 'Not Gonna Die Today' was bedoeld om een stap verder te gaan. Ik wilde hiermee ook publiek buiten Den Haag en buiten Nederland bereiken."

Hoe waren de reacties?
"Lauter positief. Iedereen zei: "Je bent lekker bezig! En je snijdt serieuze onderwerpen aan, taboes zoals depressie en zelfmoord." Dat zijn onderwerpen die mensen wel bezighouden, maar waar mensen niet over praten."

J. Ward Brew legt uit: "Voor mij moet muziek echt iets meaningful hebben, iets waardevols. Dat betekent dat mensen zich erin kunnen herkennen. Het kan zo over zijn. Zorg daarom dat je lekker jezelf bent, blijf dichtbij jezelf en blijf dat doen."

En waar haal je die boodschap vandaan?
"80 procent van mijn muziek komt van dingen die ik zelf meemaak. Maar meemaken doe je ook met mensen. Ik ben ambulant hulpverlener, voorheen jongerenwerker en therapeut. Uit gesprekken met cliënten of vrienden haal ik ook inspiratie, zonder dat dat het doel is. Na gesprekken denk ik wel eens "Hé, dat is een mooie titel", daar wil ik dan over schrijven.

"Als scheidingsbemiddelaar kijk ik met kinderen hoe de scheiding van de ouders vorm moet krijgen, en hoe het contact met de ouders daarna moet gaan. Het is heel beladen werk. Muziek helpt mij om tot mezelf te komen en te ontspannen. Andersom werken gesprekken ook weer door in mijn muziek."

Zou je ooit moeten kiezen tussen hulpverlening en muziek?
"Ik denk daar elke dag over na. Mijn doel is om zo lang mogelijk onder de mensen te blijven, ik heb mijn werk ook nodig voor mijn muziek. Ik zou best minder willen werken, of een sabbatical nemen. Maar ik zou me nooit alleen op de muziek willen richten. Ik zou dan lezingen of workshops willen geven en op een andere manier hulpverlener zijn. Meer als rolmodel."

En hoe ziet 2019 er uit?
"2019 wordt geweldig. Ik heb net drie singles gereleased, en in februari komt 'Sacrifice' uit, een liefdesnummer met een goede boodschap en clip. Verder wil ik vooral live groeien. Achter de schermen werk ik met mijn team om beter te worden, die houden mij scherp. We werken naar een tour met een mooi verhaal on stage. Daarom wil ik kleine en grote shows pakken. Ik zal blijven releasen, maar het is de bedoeling dat ik live echt mijn stempel ga drukken."

Waar komt die ambitie vandaan?
Enthousiast vertelt J. Ward Brew: "Voor elk jaar heb ik een ander doel gesteld, dat past allemaal onder mijn movement Road to O2 (#jwbroadtoO2). Alles wat daarbij in de buurt komt is mooi meegenomen. ArenA, Noorderslag, Patronaat, Ziggo Dome, Melkweg, misschien een voorprogramma. Dat zou mooi zijn. Je weet niet wanneer je dag komt, maar uiteindelijk kom ik er wel, zeker weten."

Je begon in hiphopformatie Zire, hoe ben je na 2011 van Prokrea naar je huidige geluid gekomen?
Lachend: "Nu ben ik singer-songwriter. Voor iedereen lijkt het een grote stap. Dat is het voor mij nooit geweest. Als kind zong ik in de kerk, dat was toen al mijn passie. Bij Zire deed ik de refreintjes, ze vernoemden mij daar naar John Mayer. Vanuit de HipHop zie je nu veel autotune van artiesten die proberen te zingen. Toen ik in Zire zat kon dat zingen pas net, toen kwamen we net uit de tijd van keiharde rap en bars. Mensen vinden het zingen nu tof."

"Het is voor mij geen omslag geweest. In Zire hadden we ook de positive messages, maar in een andere vorm. Ik snap wel hoe mensen denken: "hoe kan het van dit naar dat?" Buitenstaanders reageren positief verrast en vinden het mooi dat ik mezelf zo bloot durf te geven, zeker. Maar vrienden zien dat ik mezelf verbeter met zangles, horen me groeien en weten dat ik altijd al zo was."

Heb je zin in de clubavond?
"Sowieso. Ik ben nog nooit bij een clubavond geweest. Wel al eens in het Paardcafé voor GUAP Night. Ik werd pas kort geleden gevraagd, dus mijn formatie komt niet mee. Veel hadden al een show of iets anders. Ik kom helemaal alleen."

En wanneer ga je tevreden naar huis?
"Als ik zie dat ik het publiek heb kunnen meenemen in mijn reis, en als ik heb genoten. Als mensen achteraf zeggen "ik herken het, je hebt me geraakt". Al zijn het er maar 1 of 2, dan is het al ok. In Engeland deed ik een nummer met Shafique Roman (producer, red.). Na afloop kwam er iemand in een rolstoel die vertelde over zijn leven voor z'n ongeluk, en hoe mijn muziek hem raakte. Daar doe ik het voor. Er zijn mensen die thuis in de put zitten, die wil je een goed moment bieden. Dat mensen horen dat er om hun wordt gegeven, dat is het doel."

J. Ward Brew sluit af: "Ik vind het een mooie kans om mezelf te laten zien, en ik ga iets moois neerzetten om 21:00. Het gaat leuk worden!"

Nu we toch even de aandacht hebben....

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl