Het Grauzone festival begint vandaag pas, maar de echte liefhebbers konden gisteravond al opwarmen bij Graunacht in het Paardcafé en Het Magazijn. Persoonlijke favoriet? Garçon Taupe met een stevige liveset.

We trappen af in een stampvol Paardcafé, waar splinternieuwe Haagse formatie OZMA, bestaande uit leden van MonomythSupersonic Blues en Elektrovolt, op een donker podium staat te spelen. Zware gitaren, opzwepende drums en een hoop gezwaai met lange haren van de basgitarist tekenen het optreden. Het publiek wordt langzaam warm, er wordt flink met de hoofden geknikt en met de voeten op de vloer getikt, maar echt losgaan doet het niet. Als de laatste psychedelische noot de zaal doet trillen, worden de heren enthousiast toegejuichd. De toon voor de avond is gezet.

We blijven nog even hangen in het Paardcafé om de industriële liveset van Nik Void te bewonderen. Op het podium staat indrukwekkend uitziende apparatuur met veel knopjes en draadjes. De nieuwsgierigheid is opgewekt. Het is rumoerig wanneer de Engelse begint te spelen, maar zodra de stevige beat door de boxen drumt, gaat alle aandacht naar het podium. Langzaam bouwt ze op naar stevige techno met een bas die door je borstkas trilt. Het tempo wordt opgevoerd en technisch zit het strak in elkaar, maar de muziek weet de zaal niet echt te bereiken. Op een paar enthousiastelingen na wordt er niet uitvoerig gedanst en het blijft onrustig onder het publiek. Richting het einde van de set weet Nik Void de aandacht te herpakken en net wanneer we denken dat het nu echt lekker los moet komen, stopt ze acht minuten te vroeg. Jammer! Morgen een nieuwe kans tijdens haar liveset in Het Magazijn.

Zin om te dansen hebben we inmiddels wel gekregen, vandaar dat we ons verplaatsen naar Het Magazijn, waar Butterslut inmiddels aan haar set is begonnen. Stevige techno met een vleugje italo zorgen ervoor dat de zaal langzaam voller begint te stromen. Het publiek begint op te warmen en los te komen, en dat is maar goed ook want de liveset van persoonlijke favoriet Garçon Taupe begint. Met stevige breakbeat en een enthousiasme waar je u tegen zegt weet de jonge Nederlander de (jammer genoeg halflege) zaal helemaal in te pakken. Beukende electro met zijstapjes naar house en acid zorgen ervoor dat alle heupen worden losgegooid. Ons absolute hoogtepunt van de avond. Na een kleine verbouwing van de dj-booth, trekt Pasiphae de nacht door tot in de kleine uurtjes. 

Graunacht blijkt een waardige opwarmer voor het festival.

Nik Void