Tijdens deze koude dagen zijn we allemaal op zoek naar een beetje zomerse warmte. Dit is dan ook precies waar het Scheveningse Ocean Tribe voor gaat. Voordat ze aan hun welverdiende winterslaap beginnen, staan de mannen zaterdag op onze clubavond. Volgens zanger Mathieu Peulen kunnen we rekenen op “een energieke mix tussen surfrock, hip hop en reggae straight from Skiffa Bay”.

“Eigenlijk is Ocean Tribe een uit de hand gelopen project van Auke, onze trompettist, en mij”, vertelt Mathieu over het ontstaan van de band. “Ik ben samen met hem begonnen op mijn dakterras met een gitaartje en een trompetje, daar speelden we een beetje zomerse, Jack Johnson-achtige nummers. Maar dat was toen allemaal nog heel low key”. Ondertussen is de Scheveningse band aangevuld met Durq van der Zaal op de gitaar, Paul Drapers achter het drumstel en bassist Jeroen van der Kolk. Festivals blijken een goede plek te zijn om bandleden te vinden. Durq was een bekende van Mathieu en speelde vroeger in Piñata. Toen Mathieu hem op Surffest tegen kwam en vertelde over Ocean Tribe was de enige vraag “Waarom heb je me niet eerder gevraagd”. "Ik dacht dat hij het veel te druk zou hebben," zegt Matheu, "maar hij had juist wel zin in nieuwe muziek.". Bassist Jeroen hebben Durq en Mathieu op Surfana festival aan de band gebonden.

Dat Ocean Tribe zich muzikaal laat inspireren door bands als The Beautiful Girls, Sean Koch en Current Swell is goed te horen, maar nummers schrijven zichzelf niet. Hoe werkt dat schrijfproces bij jullie? “Het verschilt heel erg per keer.” vertelt Mathieu. “Vaak bedenk ik thuis iets, een zanglijntje en een paar akkoordjes, of onze gitarist komt met een chill riffje. Soms zijn we gewoon aan het jammen in de studio en komt er ineens wat uit. We nemen onze sessies op met onze iPhones, dus dan kun je thuis alles terugluisteren. Voorheen schreven we eigenlijk heel veel nummers over vrouwen; exen en vriendinnen enzo. Volcano Love gaat bijvoorbeeld over onbereikbare liefde. Ik was toen heel erg verliefd op haar en zij wat minder op mij, dat was wel even schrikken”.

"Durq heeft zelf een steel guitar gemaakt van een oud longboard. Het grappige is dat hij dat longboard dus ook had gemaakt. Die jongen maakt echt alles zelf!"

Er komen binnenkort twee nieuwe nummers aan, dit keer niet over vrouwen. Het is ten slotte moeilijk over liefdesverdriet schrijven als je het niet hebt. “Easy Days gaat er eigenlijk over dat mensen het allemaal wat rustiger aan moeten doen in het leven, dat onze samenleving veel te gejaagd is. Het is grappig, want een paar weken nadat we dat nummer hadden opgenomen, besloot de overheid de maximum snelheid op de snelwegen terug te brengen naar 100km/u. Dat is echt helemaal in lijn met dat nummer: ‘I’m a right lane cruiser in second gear.’ is een van de teksten.” Aan de telefoon doet Mathieu even voor hoe het catchy gitaarriffje klinkt. Het is volgens hem echt een party-nummer, dus dat als ze deze op de clubavond spelen, komt dat helemaal goed. “Back To The Island gaat over een heel chill tropisch eiland, waar het leven goed is en alles altijd relaxed. Door de steel guitar die in het nummer zit, heeft het een beetje een Hawaiiaans gevoel.”

In de afgelopen anderhalf jaar heeft Ocean Tribe al een aantal grote optredens gehad. Zo stonden ze op Surfana en Madnes festival, traden ze op in het voorprogramma van Current Swell, gingen ze op tour langs de Franse kust én tourden ze door België met The Seagulls. In de winter is het rustig met optredens, het is dan ook geen strandseizoen. Maar er is genoeg te doen.

Naast Easy Days en Back To The Island komt er een nummer aan dat Berlin Wall gaat heten. Berlin Wall is wel al af, maar nog niet opgenomen. In dit nummer zit een heuse historische rap, Mathieu is namelijk leraar geschiedenis als hij niet op het podium staat. En dat is nog lang niet alles, want er zit nog veel meer talent binnen de band waar we kennis mee gaan maken. Zo speelt Auke didgeridoo en heeft Jeroen "mad rap skills". Daarnaast is Paul de beste drummer die Mathieu ooit heeft gezien, dus we kunnen nog heel veel van Ocean Tribe verwachten.

Het is niet voor niets dat er nu eerst een winterslaap wordt ingelast. Jeroen gaat namelijk drie maanden surfen in Hawaii en Auke gaat snowkiten in Noorwegen. Perfecte locaties om inspiratie op te doen denken wij zo! De bandleden staan te trappelen om in het voorjaar weer met nieuwe nummers de festivals van Nederland en omgeving af te gaan, maar nu eerst: keihard feesten op de 3voor12 clubavond in het Paardcafe!