Nova Child bracht kort voor het optreden op Sniester de single ‘You Had A Baby’ uit. Deze single zou de opmaat zijn voor Recollections of Ash & Neglect, de EP die kort daarna zou verschijnen. Een hersenschudding van zanger Gijs Schouten gooide roet in het eten en de release van de in eigen beheer opgenomen EP werd uitgesteld. Nu is de kortspeler eindelijk daar en hebben wij van 3voor12 Den Haag de primeur. We spreken Gijs en consorten op een warme zomeravond over de hersenschudding, de EP en het zelf produceren van muziek.

“Ja die hersenschudding was even een tegenvaller,” vertelt Gijs. “Het gebeurde de dag voor Sniester en het was dus even spannend of we die show konden spelen.” Voor de Vavoom zitten frontman Gijs Schouten, bassist Levi Kramer en drummer Pim Buitenhek met een biertje in de hand te vertellen. Een blessure vlak voor een grote show is de angst van ongeveer elke muzikant en wij vragen ons dus ook af hoe dit heeft kunnen gebeuren. “Het was mijn fout,” zegt Levi schuldbewust. “We waren op een huisfeestje en we zaten rond een kampvuur. Ik had het een en ander gedronken en verloor mijn balans. Er was niks waarmee ik mijn val kon breken behalve Gijs’ slaap, haha.”

“Het optreden ging overigens wel goed,” aldus Pim. “Ik maakte me wel constant zorgen om Gijs, maar muzikaal gezien klopte het wel.” Dat lijkt een meevaller voor de heren. Het optreden op Sniester werd de vuurdoop voor een aantal nieuwe nummers en de band wilde koste wat kost presteren. “Het was een worsteling en het heeft heel veel van mij gevraagd, maar al met al was het wel echt een goede show.”

Doe het zelf

Net als eerste single ‘Beast People’ zal Recollections of Ash & Neglect door de bandleden zelf gemasterd worden. Gijs heeft al wat ervaring opgedaan met studiowerk en vindt het prettig om overal zelf verantwoordelijk voor te zijn. “Ik vind het prettig om alles zelf in de hand te houden en ik heb het idee dat ik ook stappen maak. Ik wil niet zeggen dat ik beter word maar ik weet wel steeds meer wat ik wil bereiken qua sound,” vertelt de frontman. “Het is een beetje de tendens binnen de band. We hebben de video voor ‘You Had A Baby’ ook helemaal zelf in elkaar geknutseld,” haakt Levi aan. De doe­–het­­­–zelf­–mentaliteit van de band zorgt er ook voor dat de luisteraar de ontwikkelingen die de band doormaakt goed kan merken. “Ik vind het wel wat hebben dat de luisteraar kan horen wat wij vroeger zoal anders deden dan nu. Het groeiproces is iets dat we met mensen willen delen,” aldus Gijs.

“Het bandethos is sowieso erg do­ it­ yourself waardoor een EP of single niet altijd perfect is, maar wel heel eigen,” vertelt Levi. “Je hebt soms bands die een perfecte EP uitbrengen, helemaal goed gemixt. Wij hebben dat niet, maar die imperfectie omarmen wij ook. Ik denk dat we sowieso live nog meer te bieden hebben.” Dit wil volgens de band niet zeggen dat ze nooit een échte studio in zullen duiken met een goede producer, maar het heeft niet persé de prioriteit. “We zouden graag met toffe producers samenwerken, maar dan wel iemand die ons ook bij de controls laat. Dan zijn de imperfecties nog altijd van onszelf.”

Supergroep

Gijs kennen we natuurlijk uit Seed Of Ayawaska en My Girlfriend. Nova Child lijkt een combinatie van deze twee bands (Levi zat in SOA en Pim in My Girlfriend) met Gijs als gemene deler. Zou het kunnen zijn dat Gijs een masterplan had en uit zijn andere twee bands een soort ‘supergroep’ heeft gecreëerd? “Ik vind het heel grappig,” begint Gijs. “Het is niet de eerste keer dat ik iets dergelijks hoor. Alsof ik een soort mastermind was die met voorbedachte rade Pim en Levi uit die andere bands naar Nova Child heb gehaald. Dat is niet zo.” De frontman vertelt dat de band per toeval in deze samenstelling is ontstaan. My Girlfriend bestond, naast Gijs en Pim, nog uit een derde lid; Twan van der Togt. De toetsenist van My Girlfriend hield er naast zijn band en studie ook nog een modellenloopbaan op na en kon zodoende niet meer spelen met de band. “Toen is My Girlfriend op een gegeven moment gestopt. Tegelijkertijd begon Seed Of Ayawaska ook te wankelen,” vertelt Gijs. “Toen ben ik met Levi begonnen met songs schrijven en hebben wij Pim erbij gehaald. Ik vond het heel fijn met hem te spelen in My Girlfriend, dus de keus was snel gemaakt.” Ook voor Levi was het een prettige toevoeging: “In SOA was het allemaal wennen, ik kwam er later bij als nieuwe bassist. De chemie was er zeker wel maar het was ook wel aftasten. Met Pim had ik direct een heel goede klik.”

(Tekst gaat door onder video)

Omdat het volgens de band vrij gemakkelijk switchen was en de heren vrij snel een setlist af hadden, konden ze vrijwel direct het podium op. Ook wat ambitie betreft zat de band nu vrij snel op één lijn: “Bij My Girlfriend was het vanaf het begin duidelijk dat het een ‘side project’ betrof, maar bij SOA was de ambitie toch anders,” aldus Levi. “We hadden wel dromen, maar het plan was veel vager. Nu weten wij precies wat we willen.” Volgens Gijs uit zich dat in verschillende dingen, van randzaken als opnames en administratieve zaken tot het creatieve proces in de letterlijke zin van het woord. “Op de EP staan twee nummers genaamd ‘Hate Of Mine’ en ‘Hate of Mine (reprise)’, de ene is in een 6/8e maat gespeeld en de andere in een 4/8e maat waardoor ze best anders klinken maar wel echt bij elkaar horen. Toch waren wij het erover eens dat dit zo klopte en dat het niet te weird zou zijn.”

Nova Child

Catharsis

Tussen neus en lippen door laat Gijs weten dat Recollections of Ash & Neglect een erg persoonlijke thematiek heeft. Waarin uit dat zich, en bovenal: wie heeft die baby gekregen waarover Gijs zingt in ‘You Had A Baby’? “Haha, dat is de hamvraag. Gijs is inmiddels vader van vijf kinderen bij vier verschillende vrouwen,” lacht Pim. De rest van de band lacht mee, dan neemt Gijs het woord: “Nee, de thema’s die ik aansnijd zijn wat meer metaforisch. Ik had een vrij moeilijke periode achter de rug toen we de nummers schreven, dat is wel een terugkerend thema.” De zanger legt uit dat ‘You Had A Baby’ niet echt gaat over een kind maar over het gevoel dat hij had dat veel mensen om hem heen verder gingen met leven terwijl hij achterbleef in een sleur. “De nummers zijn in zekere zin een soort van catharsis voor mij. Hierdoor heb ik alles een plek kunnen geven.”

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl