Op een druilerige donderdagmiddag zitten Robin Dirksen en Robin Veldman (vanaf nu bij hun achternaam genoemd) op de Grote Markt. De eerste is een bekend in de Haagse scene als AVA NOVA, de tweede een oude rot in het vak en de producer achter de act (samen met Jaap Wiewel). Op 7 juli spelen de twee Robins op de clubavond van 3voor12 Den Haag. Voor ons reden om eens te kijken wat we kunnen verwachten.

Ontstaan

“We hebben elkaar eigenlijk bij toeval ontmoet. Ik was de bandbus van WOOT aan het uitladen toen ik Robin tegenkwam bij de toiletten van zijn studio,” begint Dirksen, “hij vroeg of ik een bridge wilde inzingen op een track van Playground Zer0 en Will And The People (moet nog uitkomen). Daarna kreeg ik een appje van Robin en Jaap met de tekst ‘Wordt het niet tijd voor een eigen EP?’” Een toevallige samenloop van omstandigheden. “Het samenwerken gaat ook heel gemakkelijk eigenlijk,” haakt Veldman aan. “We begonnen er aan en binnen een mum van tijd hadden wij twintig demo’s opgenomen. Zodoende begon het steeds serieuzere vormen aan te nemen.” De producer, die ook bij Playground Zer0 en Pat Smith werkt maar ook bekend is als producer van materiaal voor STEEN en Caro Emerald, legt uit dat het gemak waarmee de zangeres zich aanpast en waardoor de samenwerking zo makkelijk loopt, hem versteld deed staan. “We hadden in twee sessies al twee volledige nummers af, waarvan er drie ook op de EP komen. Veel opnames waren ook one-takers. Het ging allemaal zo smooth, dat heb je niet vaak.”

“Ik was heel blij dat deze samenwerking begon toen ik nog op de HBA zat. Voor hetzelfde geld was ik klaar en had ik geen idee wat ik dan moest doen,” zegt Dirksen. “Het is een best ambitieus project en ik werk nu samen met mensen die hun sporen in de muziek al lang hebben verdiend, dat geeft mij ook weer motivatie en zelfvertrouwen.” De liveband waarmee AVA NOVA op het podium staat begint inderdaad steeds vastere vormen aan te nemen. “Toen we bij NPO-3FM speelden waren we met z’n vieren: Jaap, Robin en ik als vaste band en we hadden op het laatste moment Martin van The Brahms kunnen strikken als drummer, waar we hem nog steeds dankbaar voor zijn,” vertelt Veldman. “Nu bestaat de band uit ons drieën en toevoegingen van Tobias Wolring (WOOT) op gitaar en Koen Herfst op drums.” De liveband was essentieel omdat anders veel muziek uit een backingtrack zou moeten komen. “Dat zou afdoen aan de live-ervaring. We willen natuurlijk niet precies als op de EP klinken, want dan zouden de mensen in principe niet hoeven komen kijken, haha,” lacht de producer.

AVA NOVA is:
- Robin Dirksen (zang)
- Robin Veldman (toetsen)
- Jaap Wiewel (bas)
- Tobias Wolring (live) (gitaar)
- Koen Herst (live) (drums)

Triphop

Dirksen is al een tijdje bezig met het maken van muziek, maar in het verleden lag de focus met name op bandjes. Met AVA NOVA is er een nieuwe, elektronische, triphopkant van de zangeres naar voren gekomen. “De eerste keer dat ik met elektronische muziek bezig was, was op de HBA. We moesten toen een nummer maken met producers die daar ook op school zaten,” legt Dirksen uit. “Terwijl ik al een hele track had opgenomen, had de rest van de klas nog niet eens contact opgenomen. Ik was zo gemotiveerd en mijn communicatie was ook goed, waardoor ik dacht: Hey, ik kan dit goed!” Door deze schoolopdracht is de frontvrouw dus in het wereldje gerold. “Ik wil niet zeggen dat dit het enige genre gaat zijn waarin ik bezig ben. Ik speel namelijk ook in een Angus & Julia Stone-achtig bandje met Philip Konvalinka (voorheen Death By Oxygen, red.), dus het kan nog alle kanten op, maar de focus ligt vooral op AVA NOVA nu.”

(Tekst gaat door onder video)

Festivals en EP's

Ondanks dat AVA NOVA nog niet zo lang bestaat is het balletje al aardig aan het rollen voor de act. “We hadden als aim dat de Clubavond van 3voor12 Den Haag de eerste show zou zijn. Maar tussendoor werden wij opeens gevraagd om op 3FM te spelen en hebben wij zelfs al shows moeten weigeren omdat het te veel zou worden,” aldus Dirksen. Veldman legt uit dat het debuut op de radio geregeld is door een plugger. “Meestal is het als je een plugger inhuurt een tijdje stil voordat je iets hoort van de radiostations,” legt de producer uit. “Maar nu werden wij na vier dagen al gevraagd om op de radio te komen spelen. Gelukkig had ik er op gehamerd dat we in elk geval drie nummers foutloos konden spelen, zodat het geen afgang zou zijn.”

Ook stond de act op Parkpop en gaat er op de popronde gespeeld worden, en dat alles met nog maar één single online. “6 juli, een dag voor de Clubavond, komt de tweede single online. We hebben daar een clip bij geschoten, het wordt echt cool,” aldus Dirksen. Tegen de herfst wil de act de eerste EP releasen waar alle, nog uit te komen, singles op staan. “Tegen de tijd dat de eerste EP uit komt willen wij eigenlijk op het punt zijn dat we de tweede EP al zo goed als af hebben,” vertelt Veldman. “Dan kunnen we daarna weer beginnen met het releasen van singles.” Of er een album gaat komen weten de muzikanten niet. “Een album is niet echt van deze tijd meer eigenlijk. Meestal worden, zeker in dit genre, singles en EP’s gedropt,” legt Veldman uit. “Als je kijkt naar de streamingcijfers van albums zie je meestal ook dat de singles veel vaker gestreamd zijn dan de rest van de nummers. Wij willen dat de aandacht naar al onze nummers gaat, dus lijkt dit ons de juiste benadering.”

Vooralsnog hebben Robin en Robin (en de rest van de band) genoeg toffe dingen in het verschiet liggen. Van de Popronde tot de EP, alles lijkt op rolletjes te lopen. Maar eerst naar de Clubavond. “Ik hoop dat mensen een beetje gaan dansen en dat ze het leuk vinden,” lacht de zangeres.

Op 7 juli staat AVA NOVA op de clubavond van 3voor12 Den Haag in het Paardcafé, samen met Speakeasy en STiCKFiGS. Kom kijken!

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl