Aan het einde van september staat de Haagse binnenstad op zijn kop. Tijdens het weekend van 21 tot 23 september zal TodaysArt plaatsvinden. De grote markt, de Grey Space, het Magazijn en het Spuitheater zijn maar een selectie van locaties dit jaar. Wij zijn in gesprek gegaan met de hoofdprogrammeur van het festival: Remco Schuurbiers om poolshoogte te nemen van de aankomende editie.

Na een korte introductie licht Remco Schuurbiers toe wat er dit jaar is veranderd. “De laatste twee jaar zijn we bezig geweest om Het Nationale Theater erbij te betrekken, onze hoofdpartner, alleen is het moeilijk om clubprogrammering daar te parkeren. Vandaar dat het Paard erbij is gekomen”. Daarbij komt dat in het Theater niet alle locaties vrij zijn om dat te realiseren. Overigens plannen die ook al twee jaar vooruit. Paard is gewoon een betrouwbare partner”. Waar Remco zich tevens mee bezighoudt is de route: “Ik zit bovenop het schema, zodat je vanaf de opening van het festival kan doorlopen”. Er zijn talloze locaties, zo veel dat je afvraagt of het dan wel mogelijk is om het festival goed te ervaren. Om deze reden zijn bepaalde voorstellingen vaker te zien; zoals de Manufactory performance van Sascha Ring & Transforma.

Gedurende het festival staat er een 360 graden dome voor het Spuitheater. Dit gevaarte komt oorspronkelijk uit Montreal van de SAT (Sociéte des Arts Technologiques). “Die hadden een afdeling specifiek gericht op domeprojecties. We kende de dome al langere tijd en deze was op tour, dus wij dachten nu kunnen dit eindelijk zelf binnenhalen”. Per avond zullen er twee á drie shows zijn zodat iedereen de tijd heeft om naar binnen te gaan. De shows duren twintig tot veertig minuten, genoeg momenten om de voorstellingen te ervaren dus.

cell-F

Tijdens het festivalweekend is er overdag een ‘warming up’ op de grote markt. “Een zogeheten open podium voor degene die dan op de grote markt zitten. Dat is onze levende DJ flyer. Dat is om te peilen of mensen waarderen wat er ’s nachts gaat gebeuren”. De bedoeling is dan vooral publiek te trekken die niet zo snel naar het festival zou gaan. Remco benadrukt bijvoorbeeld dat er ook alleen een ticket gekocht kan worden voor een clubavond. Die shows op de grote markt zijn voornamelijk bedoeld om te laten zien: TodaysArt is er weer. Om de présence geven aan de stad.

Veel festivals tonen zichzelf al op de grote markt overdag, maar voor TodaysArt is het iets nieuws. Voorgaande jaren was TodaysArt zichtbaar op het Spuiplein, iets wat er dit jaar niet in zit. “We hebben daar (dit jaar) zoveel suggesties en ideeën gehad. Met allerlei partners wilde we samenwerken om dat te realiseren. Die zaten dan van: 'jajaja'. Alleen is daar niets uitgekomen. Dus dan laten we het maar met rust dit keer”. Overigens is er dit jaar een doorlopend programma, je kunt vanaf de opening in één keer door tot de zondag. “We hebben weleens jaren gehad dat we op het Spuiplein een programma door lieten gaan tot de politie kwam. Dat is altijd een beetje op de gok. Je kan niet iemand uitnodigen uit bijvoorbeeld Japan om te draaien, terwijl het eigenlijk illegaal is. We gaan het gewoon doen; 72 uur festival vieren”.

Bij TodaysArt is een thema niet een rotsvast element, maar een organisch proces. “Bij het aanvragen van financiering is er al wel een idee welk thema we gaan verkennen”. Toch zit (TodaysArt) niet vast aan één idee, het zit in de naam: het moet vooral actueel zijn en blijven. Of zoals Remco het verwoordt: 'Wij bouwen een Mozartkugel, daarna komt daar een hoes (campagne) overheen en zo wordt TodaysArt gepresenteerd met een actualiteit”.

Voordat je zonder na te denken doorklikt op de website is het aan te raden om de privacy regels eens goed door te lezen: ‘Are You Happy?’ en ‘Are You Well’ zijn één van de keuzes. Verder staat daar de ferme stelling: “We firmly believe that privacy is both inconsequential and unimportant to you”. Ook is er op de site precies te zien hoe vaak er geklikt is op een bepaald item. De opbouw van de website komt van: Buurmen (David Veneman en Tom Laan) en Peter Zuiderwijk. Remco kon daar het volgende over kwijt: “Blijkbaar doen we iets wat helemaal niet mag en dat staat ook duidelijk op de site”.   

Entropia TodaysArt 2018

Sommige artiesten komen zelfs wat eerder om de voorstelling goed te laten verlopen. cellF komt bijvoorbeeld twee weken van tevoren. “Guy Ben-Ary (cellF) kweekt namelijk eigen cellen van een halve vierkante centimeter. Daar worden zestien elektrodes opgezet die waarnemen wat deze cellen qua elektriciteit uitstoten. Dit wordt dan weer doorgevoerd naar zestien boxen. Vervolgens zal een neurale synthesizer willekeurige patroneren creëren . Voor de gelegenheid zijn Han Bennink en Jaap Blonk aanwezig. Beide muzikanten zijn in de improvisatiescene erg bekend”. Alleen om deze omschrijving gaat dit bijzonder worden, en de kunstenaar is alweer met een nieuw project bezig.

Kiezen van een lieveling is voor Remco geen probleem. Na een pauze van slechts een seconde: “Dasha Rush in het Spuitheater, zeer indrukwekkend. De show werd met een staande ovatie in Berlijn ontvangen. Zo indrukwekkend zelfs dat de bestaande show is omgeruild met de show die op TodaysArt uitgevoerd zal worden: Les Territoires Ephemeres”. Op de vraag of er een act was waarvan aanvankelijk gedacht werd dat het niet realiseerbaar was, kwam het antwoord ook gelijk. “Dat is Daito Manabe. We proberen al drie jaar zijn komst te realiseren. Even leek het erop alsof het dit keer ook niet zou gaan lukken om het team van acht vanuit Tokyo in te vliegen, voor een one-off. Het zal een grootschalige driedimensionale uitvoering worden.” Een interessant feit is dat Daito Monabe een van de belangrijkste figuren is voor de openingsceremonie van de olympische spelen in Japan 2020.

Nonotak Versus

En wat is dan de echte TodaysArt ervaring? Mocht je er nog nooit geweest zijn, waar wil je dan zeker geweest zijn? “Veel denken dat ze ergens een clubje zijn geweest dat dat dan TodaysArt is. Om het echt te ervaren wil je op zijn minst naar de domepresentaties gaan. Om vervolgens even het Theater in het Spui in te duiken, dan maak je het echt mee. Want, als je alleen naar Bleyenburg (Club) gaat heb je alleen een extra vet programma”. En dat zou natuurlijk zonde zijn, met alleen een blik op de festivallocaties weet je eigenlijk al: van vrijdag tot zondag is er bijna overal in Den Haag wel iets te beleven.

TodaysArt is in het weekend van 21 tot 23 september. Kaarten zijn te koop via todaysart.nl. Hier zijn festivalpassen, dagkaarten, clubkaarten en tickets voor specifieke shows te koop. Nog geen idee wat je kan verwachten, luister dan onze TodaysArt playlist onderaan.

Nu we toch de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl