Het muzikale programma van Crossing Border begint dit jaar al op de donderdagavond. De band die de eerste noten mag verzorgen is Douglas Firs. Wij belden met de frontman Gertjan van Hellemont om de act beter te leren kennen.

Douglas Firs

2012 Album: Shimmer and Glow
2015 Album: The long answer is no
2017 Album: Hinges of Luck
 

De naam is het eerste wat de vraagtekens oproept, van Gertjan van Hellemont naar Douglas Firs is niet een direct logische stap, maar als de uitlegt volgt, valt het op zijn plek. "Douglasspar is een boomsoort uit de serie Twin Peaks. De sfeer in de serie komt erg overeen met de sfeer die ik met de muziek probeer over te brengen." De toewijding aan de boomsoort is groots, zo heeft de pianist een tatoeage van de boom recentelijk op zijn arm laten zetten. Denk je nu, dat wil ik ook? Als fan hoef je niet achter te blijven, bij het derde album Hinges of Luck zit een mooie plak tattoo zodat je de liefde voor de band ook kunt uitdragen. 

Gertjan was altijd al liedjes aan het schrijven en besloot op een dag een aantal goede muzikanten om zich heen te verzamelen. Zie daar het begin van Douglas Firs. Zo wordt hij vergezeld door o.a. zijn broer Sem, Simon Casier (ook bekend van Balthazar) en Laurens Billiet. 

Keuzestress

Na de eerste twee albums, Shimmer and Glow en The Short Answer is No, was het tijd voor Gertjan om zich terug te trekken en goed na te denken over een derde album. "Ik schreef alle nummers voor het album Hinges of Luck in Canada. Zes weken in een isolement, helemaal alleen met mijn gedachten. De nummers kwamen rechtstreeks uit het hoofd en ik schreef ze allemaal in die korte tijd." Het nummer met de meeste lading en die de kern van het album samenvat is ‘How can you know’.

Een bekend thema anno 2018 is de keuzestress die onze generatie heeft en ook Gertjan heeft daar last van. "Je kan tegenwoordig alles kiezen wat je wilt en juist dat maakt het zo moeilijk. Elke keuze heeft gevolgen en hoe weet je dat je de juiste keuze maakt?" In het nummer ‘The Hinges of luck’ probeert hij tegelijkertijd ook hoop te creeren. Keuzes zijn niet alles bepalend. Soms heeft het niets met je keuzes te maken maar met de manier waarop geluk (of juist pech) werkt. Dan kan je nog de juiste keuzes maken, maar heeft het gewoon te maken met een beetje geluk of juist een beetje pech. 

Tekst loopt door onder de foto.

Ander arrangement

Het verschil in sound van de diverse albums is merkbaar. Zo neigen de eerste twee albums meer naar country en bluesrock en is het derde album melancholisch en aangevuld met elektronische escapades. “De nummers op het derde album vroegen om een ander arrangement. Na het tweede album waren we heel erg blij en trots op het resultaat maar je wilt als artiest ook vernieuwen. Het is ook veel leuker om iets nieuws uit te brengen in plaats van je vorige plaat proberen te reproduceren.”

Nieuwe muziek blijft overigens steeds opduiken, vorige week was daar ineens de single ‘Everything's a lie’. “Ik stuurde vorige week de tekst van dit nummer door voor een ander interview, en zag de gelijkenissen met ‘How can you know’. Het bevat dezelfde boodschap, alleen is het iets kwader verwoord." Het nummer is ook iets ruiger in vergelijking met het materiaal dat je vindt op het derde album. “Ik schreef dit nummer ook in Canada maar toen ik het album Hinges of Luck aan het samenstellen was, merkte ik dat ‘Everything’s a lie’ de wijsheid van het album verstoorde.”

Geen tijd voor een winterdip

Voor het optreden op Crossing Border wil hij graag een winterse sfeer creëren. “Wat mensen kunnen verwachten is een mooi concert, muziek is niet ingewikkelder dan dat. Ik ben wel een beetje klaar met de zomer, het wordt geen show waar iedereen vrolijk handje klappend mee danst. Ik ga voor een gloedvolle warme avond met mooie muziek.”

Na Crossing Border hoeft hij niet bang te zijn voor een winterdip. “We werken nu toe naar onze eerste show in Ancienne Belgique in Brussel. Daarnaast ga ik touren met een Neil Young-project en komt er dit jaar nog een Live Ep uit van Douglas Firs met festival opnames.”

Crossing Border vindt van 29 oktober tot 4 november plaats rondom het Spui. Onder andere St. Paul and the Broken Bones, Pitou en Fantastic Negrito treden op. Kaarten zijn hier beschikbaar.

Check hieronder onze eigen Crossing Border Spotify-playlist!