Een jazz album opnemen met enkel één microfoon, het complete Talking Book album van Stevie Wonder coveren, uitstapjes naar rock, niets is Macy Gray vreemd. De zangeres doet het allemaal en maakt het eigen met haar unieke stem, welke kant ze ook uitgaat. Ze doet alles met een dosis soul zoals alleen Macy Gray dat kan. De zangeres staat bekend als een muzikaal buitenbeentje vol verrassingen. Zou ze vanavond in het Paard ook verrassen?

Het publiek moet twintig minuten wachten voordat de zangeres al wankelend, zoals ze doet, het podium opkomt. Met ‘Relating to a Psychopath’ wordt het optreden sterk gestart en is duidelijk dat er gedanst gaat worden, zelfs op een maandagavond. Het derde nummer is het eerste dat woord voor woord wordt meegezongen. Dat het om een cover van ‘Creep’ van Radiohead gaat, laten we maar even buiten beschouwing. 
 
In september bracht ms Gray haar tiende album uit: Ruby. Vanavond heeft het Paard een primeur want ze doet voor het eerst live materiaal van dit album. Het eerste nummer dat ze ten gehore brengt is het gevoelige ‘But he loves me’, over een gewelddadige relatie. Hoewel het publiek bij het eerder genoemde Creep nog uitzinnig was, wordt er nu aandachtig geluisterd naar dit mooie nummer. 

Macy Gray

Doorbraak:1999 met wereldhit 'I Try'

1999 On How Life Is
2001 The ID
2003 The Trouble with Being Myself
2007 Big
2010 The Sellout
2012 Covered
2014 The Way
2016 Stripped
2018 Ruby

Monday Blues

Er mag niet lang stil gestaan worden, de Monday blues moeten ten slotte weg gedanst worden, en dus wordt het vrolijke ‘Jealousy’ snel ingezet. Al heeft het nummer het niet nodig, er wordt ook nog een salsa intermezzo ingegooid om te zorgen dat werkelijk iedereen de heupjes los gooit. Gooi daar ook het swingende ‘Over You’ achteraan en het feest is compleet. 

Het nieuwe materiaal is nog niet bekend bij de grote zaal, maar dat weerhoudt het publiek er niet van om intens te genieten van alle muziek die Macy het Paard in slingert. Het nieuwe album is een goede verzameling van al het talent van Macy Gray waarin al haar geliefde genres naar voren komen: jazz, reggae, soul, r&b en zelfs een beetje pop. Al deze verschillende genres krijgen een eigen geluid dankzij het unieke stemgeluid van Gray.  

Liefdesverdriet

Dat de Amerikaanse soulzangeres een hoop heeft meegemaakt, hoor je terug in de verscheidenheid van haar albums. Als ze begint te zingen over een stukgelopen relatie in ‘When it ends’, voel je haar verdriet. Mocht je nog nooit liefdesverdriet gehad hebben, Macy weet het zo over te brengen dat je vanzelf een traantje wegpinkt.
 
Na een klein uurtje laten Macy en band het uitgelaten publiek even voor wat het is. Een drumsolo zorgt ervoor dat de spirit hoog blijft. Een bas solo zorgt ervoor dat het volume in het publiek weer omhoog gaat. Wat volgt is een instrumentaal intermezzo waarin de verschillende muzikanten hun momentje krijgen. Na een outfit change staat Macy Gray weer te shinen op het podium voor het tweede deel van het optreden. Want hoewel we even moesten wachten, geeft ze uiteindelijk een show van twee uur.

 

Nieuw arrangement

Er wordt veel gedanst maar wie denkt dat haar nummers enkel vrijheid blijheid zijn, heeft niet goed naar de tekst geluisterd. ‘White Man’ klinkt heel vrolijk maar is een boodschap naar Trump. Een nummer waarin ze vraagt om verbetering. Om daarna te benadrukken dat er ook nog mooie dingen zijn in de wereld, zingt ze vervolgens ‘Beauty in the world’.

Eerlijk is eerlijk, de vrouw heeft een uniek stemgeluid en barst van het talent. Is de show meeslepend? Dat valt helaas een beetje tegen. Het publiek lijkt te genieten van al het moois dat te horen is maar stiekem wacht iedereen op haar grootste hit ‘I Try’. Het is een van de hoogtepunten uit haar carrière en ook van de avond. In een ander arrangement wordt het nummer voorgedragen. Het maakt het publiek niet uit, iedere bezoeker zingt luidkeels mee met deze wereldhit. 

Vermakelijk niet verrassend

De set is vermakelijk maar niet meer dan dat. Het ligt in de lijn der verwachting dat ze afsluit met ‘I Try’ of haar laatste single ‘Sugar Daddy’, maar Macy Gray heeft de reputatie dat ze lekker doet wat zij wil. En vanavond is daar geen uitzondering op. In een toegift stelt ze zich nog kwetsbaar op met het gevoelige ‘The Heart’ om vervolgens af te sluiten met ‘The Letter’, afkomstig van haar eerste album. 
 
Terwijl de saxofonist het podium niet af wil en het publiek smeekt om nog een toegift, is het toch echt tijd om te gaan. Macy Gray heeft haar zegje gedaan. Hoewel de show niet verrassend was, heeft het publiek genoten van deze r&b soul queen.