Het is drie jaar geleden dat het vorige album van Splendid, The Good Life, uitkwam. In het jaar dat de band hun Sweet Sixteen viert, geven ze óns een cadeautje. Het nieuwe album '7KINGS', wordt in een uitverkocht Paard gereleased.

Het is aan een andere band uit Scheveningen om de avond te starten: Tumbleweed. Dit ‘lekkere bandje’, zoals Pat Smith ze aankondigt, gaat later dit jaar ook mee op clubtour en na het zien van de show, snappen wij wel waarom. De sexy jazz is uitstekend geschikt om de heupen alvast op warm te draaien, want we weten allemaal dat er gedanst moet worden deze avond. Zangeres Biba zingt zowel Engelse als Nederlandse teksten en hoewel het niet vaak voorkomt dat muziek fijner klinkt in onze moedertaal, gaat bij Tumbleweed de voorkeur toch stiekem naar het Nederlands. De zangeres zingt de Nederlandse nummers met een bepaalde charme waarmee het publiek wordt ingepakt. Terwijl de zaal volloopt, kunnen laatkomers aansluiten bij de dansende earlybirds.

Tumbleweed

Het is vrijdag en na een drukke werkweek zou je misschien willen bijkomen maar dan is het Paard vanavond niet het juiste adres. Want wie naar een optreden van Splendid gaat, moet rekenen op een workout. Voordeel daarvan is wel dat je dan mooi je kater kunt uitslapen want die sportschool kun je skippen de volgende ochtend. Alle ingrediënten die bij een Splendid optreden horen, zijn weer aanwezig vanavond. Het duurt misschien twee nummers voordat de eerste moshpit ontstaat, 3 nummers en men doet een poging om te crowdsurfen en na 5 nummers kun je je overgeven aan bierdouches. Het maakt allemaal niks uit, de avond is top, de muziek is goed en de sfeer is gezellig.

Het nieuwe album heet 7KINGS maar vanavond was er een 8ste koning aanwezig op het podium. Misschien wel de grootste fan, Justin, zat al vrij vroeg vooraan in de zaal. Het duurt niet lang voordat de jongen, met rolstoel en al, het podium op wordt getild om vervolgens, vanaf een ereplaatsje de rest van de show te bewonderen. De avond staat dan wel in het teken van het nieuwe album van Splendid, een van de hoogtepunten is zonder twijfel de blijdschap op het gezicht van Justin als hij zijn helden van dichtbij mag bewonderen. Als hij vervolgens ook nog gaat crowdsurfen, kunnen we wel zeggen dat de Splendid experience compleet is.

Het lijkt erop alsof de Haagse band de rustige weg die ze bij het album The Good Life bewandelde, nog steeds vasthouden. Natuurlijk knallen ze bij 'Again', 'Nanana' en 'The Beach' maar het nieuwe materiaal is een tempo rustiger. Er is zelfs een violiste, Judith van der Klip, aan de haak geslagen om een aantal nieuwe nummers te begeleiden.

De mannen hebben de nieuwe plaat zelf geschreven en geproduceerd. Het thema van het album? Er is genoeg narigheid op de wereld, en met deze plaat hoopt Splendid ook de donkere dagen te kunnen verlichten met hun vrolijke reggae muziek. Met songs over paradijs, liefde en zon is die missie wel geslaagd. 

Wie jarig is, trakteert en dat het album een traktatie is, mag duidelijk zijn. De avond ligt in lijn der verwachting maar dat is niet erg. Op Splendid kun je rekenen om een glimlach op je gezicht te toveren. Untill the sun comes up laten we maar zeggen.