Zaterdag 19 mei zal in vele (school)agenda’s groot omcirkeld zijn, het is de avond dat Son Mieux en The Brahms het Paard aandoen voor een dubbelshow. Waarom deze twee bands? Is het een battle? En wie gaat hem winnen? Dat vinden we uit in een stampvolle kleine zaal.

Eerst is het aan Pyke om de avond te starten. Dat de show uitverkocht is, valt nog niet echt te zien wanneer de Haagse singer-songwriter het podium betreedt. Voor een handjevol mensen begint de (iets verlegen) zanger zijn set. Dat verlegen kan Pyke natuurrlijk achterwege laten want met zijn fijne stem en mooie gitaarspel zorgt hij voor een goed begin van de avond. Na een aantal nummers wordt hij vergezeld door zangeres Ava Nova (dit jaar geselecteerd voor de Popronde) waardoor het geheel nog dromeriger wordt.

Pyke

Daarna duurt het niet lang voordat de zaal aardig vol loopt. Een kleine tien minuten na de set van Pyke, betreedt Son Mieux stilletjes en in het donker het podium, toepasselijk om dan met ‘Hiding’ te starten. De Haagse band heeft niet veel nodig om het publiek mee te krijgen, de sfeer zit er al meteen goed in en je kan merken dat de band zich fijn voelt in hun hometown.

Son Mieux heeft een tijd  in een boshuisje gewerkt aan vers materiaal en die nieuwe plaat komt er aan. Het publiek wordt dan ook getrakteerd op een aantal nieuwe nummers. Dat nieuwe materiaal schept hoge verwachtingen en is misschien iets steviger dan je gewend bent van de act, al klinkt het wel nog steeds vertrouwd. De band is inmiddels ook uitgebreid met drie nieuwe muzikanten (Thijs van Teijlingen, Quinten Meiressonne en Maud Akkermans).

Deze thuiswedstrijd komt binnen, vooral bij frontman Camiel. Iets dat ooit begint met hem en zijn gitaar, is nu uitgegroeid tot volle zalen in het hele land. Dan is thuiskomen in Den Haag wel extra fijn. Toepasselijk wordt ‘Feels like home’ ingezet, waar een geëmotioneerde Camiel zorgt voor een bijzonder moment. Het publiek is divers maar er zitten veel diehard fans tussen. Zo kun je een paar meisjes spotten met een Son Mieux tas en is Camiel naast op het podium, ook terug te zien als achtergrond op sommige smartphones.

De avond wordt afgesloten door The Brahms. Dat veel mensen voor Son Mieux kwamen, is al snel duidelijk wanneer de zaal een tikkeltje leger is voor de afsluitende act. Wat overblijft is een jong publiek, zo staan er op de eerste rij een paar meisjes elk woord mee te zingen terwijl de ouders achterin voorzichtig mee dansen. De mannen uit Utrecht brengen een dosis Indie en hebben veel energie die ze in de muziek stoppen maar blijft er echt iets hangen? Niet echt, een terechte opmerking na afloop van de show is dan ook ‘Hadden ze niet beter Son Mieux en The Brahms kunnen omdraaien?’.

In de foyer wordt na de show een spijkerjasje van een fan gepersonaliseerd door Chayenne van Son Mieux en ook de rest van de band volgt snel. Met deze afsluiter kun je wel zeggen dat er een hoop tienerdromen zijn uitgekomen vanavond. En wat die battle betreft? Muziek is natuurlijk geen wedstrijd. Maar het meeste succes boekt Son Mieux vanavond, zonder twijfel. Natuurlijk niet helemaal eerlijke maar zelfs als we het Haagse buiten beschouwing laten, wint de band het op eigenheid. Genoeg nummers die blijven hangen en aanstekelijk zijn. En dat er zelfs mensen uit Breda afreizen naar Den Haag voor Son Mieux, is dan misschien wel het winnende argument.