Submarine is er om de underground te belichten Submarine is er om de underground te belichten

"Hoe kom je er vanaf?"

, Frank de Jong

Komende zaterdag is het tijd voor Submarine bij de PIP. Na een aantal jaar grenzeloze underground op het festival lijkt het een goed idee om weer eens met de programmeurs bij te praten. Ondanks het feit dat het festival zich in een korte tijd gevestigd heeft, vragen wij ons af: hoe kom je erbij om dit soort acts te boeken?

Voor het aankomende Submarine festival op 21 juli sprweken wij met de programmeurs van het festival: Mehdi Rouchiche (Godspill), Martijn Verlinden (Antilounge) en Jan Borchers (voorheen programmeur van State-X New Forms). Thema van het festival is dit jaar: "Naar het Middelpunt der Aarde", als in Jules Verne.

Is de programmering opgesplitst in expertise?
"Nee niet echt. Wel putten we uit onze eigen netwerk of interesse. Iedereen heeft z’n eigen ontwikkeling doorgemaakt en op die manier vullen we elkaar aan."

Hoe kom je bij dit soort acts?
"Hoe kom je er vanaf?"

Veel festivals boeken een paar opkomende acts en komen met weinig eigen initiatief, op SuBmarine staan veel acts die niet veel optreden in Nederland. Hoe komt dat?
"Daar werken we keihard voor."

SuBmarine 2017

Jullie vertegenwoordigen met het festival een groot deel underground muziek, komt hier de naam SuBmarine vandaan? Als in, acts die over het algemeen over het hoofd gezien worden?
"Het komt inderdaad er op neer dat we acts boeken die, in ieder geval in Den Haag niet snel aan bod komen. De insteek met Submarine is de underground promoten. Of zoals wij het liever zien, kleine niches belichten en een podium geven."

Voorheen was SuBmarine georganiseerd bij Kompaan, vanwaar de verhuizing naar PiP?
"Eerste jaar was bij de Besturing. De PIP is een fantastisch podium en productioneel veel overzichtelijker. Maar we doen ook nog kleine events het hele jaar door en maken gebruik van diverse podia waaronder oa. de Besturing, Magazijn en The Grey Space."

Staat er nog iets in de planning? Een wintereditie met snoeiharde bands om wakker te blijven bijvoorbeeld?
"We gaan een Noise après-ski event in Monster organiseren de komende winter met jankende gitaren en vastgelopen electronica."

Als we naar het blokkenschema kijken hebben we de Krater, Paradijs, Lava en Kern. Dat klinkt alsof het precies hetzelfde is opgezet als vorig jaar. Is dit een bewuste keuze geweest?
"Vorig jaar was Jacques Cousteau het thema, dit jaar Jules Verne’s Middelpunt der aarde."

"Hoe kom je er vanaf?"

SuBmarine 2017

v.l.n.r: Mehdi, Martijn en Jan

Toch, als we eens goed naar de artiesten kijken dan staat alleen Gaia-Resonance in de Bunker en verder niets. Wat is hier aan de hand?
"In de Kern (Bunker) staat een installatie/performance en we hebben de ruimte gegeven aan Dewi de Vree en Margriet Kicks Ass om hun performance daar uit te voeren. De performances duren 15 a 20 minuten en er zijn er 4 gepland tijdens het festival, om 19:15, 20:15, 21:15 en 22:20. Dat is er aan de hand."

Is er nog iets te delen met betrekking tot de aankleding van het festival? Vorig jaar werden er obscure films getoond."
"Dit jaar zetten we het licht uit en krijgt iedereen een zaklamp. Je moet figuratief ook je weg gaan vinden."

"Dit jaar zetten we het licht uit en krijgt iedereen een zaklamp.”

Sfeer @ SuBmarine Festival 2016

DJ Flugvel og Geimskip is een vreemde eend als we naar de programmering kijken, zowel letterlijk als figuurlijk. Hoe zijn jullie bij deze act terechtgekomen?
"Ze past goed in het programma omdat we juist een diverse line-up willen neerzetten die meer dynamiek brengt in het geheel en we volgen haar al een tijdje. Ze is nu meer aan het doorbreken dus het was tijd om haar te boeken."

Wie of wat is INDEx? We lezen dat het een nieuwe community is voor IDM binnen Den Haag, maar wat doen zij precies voor jullie? Het klinkt als een goede aanvulling voor het festival.
"INDEx is inderdaad een IDM community opgezet door een aantal Haagse producers en Dj’s. Ze willen meer IDM en verwante leftfield stromingen in Den Haag want het aanbod is vaak te eenzijdig. INDEx is: Edward van Eck, Rowine de Kok, Jurn Douwes Isema, Daniel Polder, Nella Sitompul, Moos van Belkom, Jodie van der Toorn, Martijn Verlinden, Michiel van der Berg en Olaf Wempe."

Hoe groot achten jullie een samenwerking met andere Haagse festivals? Een SuBmarine podium op Sniester?
"Waarom niet. Ons doel is primair goede muziek aanbieden aan mensen die er niet zo snel op af zouden komen. De artiesten die wij boeken zou je niet zo snel op de gevestigde podia en festivals zien."

Waarom zou iemand die niets heeft met afwijkende muziek naar het festival komen?
"De mens is een nieuwsgierig dier, Toch?"

Omschrijf SuBmarine in één woord of zin.
"We sturen je het bos in..."

"We sturen je het bos in."

Op 21 juli zal het Submarine festival van start gaan! 3voor12 Den Haag is daar natuurlijk bij, jij ook?

Kaarten zijn €7.49 in de voorverkoop en zijn hier te verkrijgen.

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag