Club 3voor12 Den Haag #54: SpeakEasy Club 3voor12 Den Haag #54: SpeakEasy

"We worden zelden over het hoofd gezien"

, Lone Mokkenstorm

Na een knallende show vol weelderige haardossen en headbangbare rockriffs op het Talent Event lieten de mannen van SpeakEasy er geen gras over groeien. Slechts enkele dagen later gooide het viertal een single met clip de wereld in. Hoe is het de mannen sindsdien vergaan? Dat kun je deze zaterdag tijdens Club 3voor12 Den Haag #54 natuurlijk zelf aan ze vragen, maar stiekem waren wij zelf eigenlijk ook wel benieuwd.

Hoog tijd dus voor een biertje met leadzanger Tom de Bruijn om even bij te praten. Dat blijkt flink nodig, want wie deze zomer een festival in de regio bezoekt, kan eigenlijk niet meer om SpeakEasy heen. Het lijkt snel te zijn gegaan, al timmert de groep al sinds 2016 aan de weg en maken allevier de bandleden serieus werk van hun muzikale carrière.

“We hebben elkaar ontmoet tijdens de jamsessies in Lokaal Vredebreuk”, verduidelijkt Tom. “Althans, daar heb ik Wessel leren kennen en die kende Julien dan weer van een andere sessie. Jan en ik zijn oude schoolvrienden.”

Tom de Bruijn

Illegaal

Het klikte tussen de jongens. Hun band besloten ze SpeakEasy te dopen, vernoemd naar de illegale Amerikaanse alcoholhollen in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. “De vader van de bassist kwam ermee. We waren zestien en zeventien en waren ook overal illegaal aan het drinken, dus dat paste wel bij ons.”

De band begon met het spelen van covers. “Eerst speelden we Johnny Cash en AC/DC, maar al snel hierna zijn we extra nummers gaan schrijven. Nu spelen we eigenlijk alleen nog af en toe wat covers voor de lol.”

Dat ook het eigen werk bij het publiek in de smaak valt, moge duidelijk zijn. Tijdens het Talent Event in maart dit jaar ging de band er zowel met de publieks- als de juryprijs vandoor. “Toevallig zouden we de week erna onze single release in de Zwarte Ruiter hebben. Dat kwam dus mooi uit, want nu stonden we gelijk in de schijnwerpers,” aldus Tom.

"We waren een jaar of zestien, zeventien en waren ook overal illegaal aan het drinken"

SpeakEasy is:

Tom de Bruijn | Zang en gitaar
Wessel Klein | Gitaar
Jan Van Asch | Drums
Julien Verveer | Bas en zang

SpeakEasy @ Sniester 2018

Sniester

Dat optreden in de Zwarte Ruiter was waarmee de band zich uiteindelijk op de line-up van Sniester heeft weten te rocken. “Tijdens de release hadden we aan Marco (Bijsterbosch, programmeur, red.) gevraagd of we ook nog gage kregen. Hij zei gekscherend dat we pas om gage mochten vragen als we de hele Zwarte Ruiter vol zouden krijgen. Toen we eenmaal aan het spelen waren, stond het zo vol dat er niemand meer bij kon. Marco kwam na de show naar ons toe en heeft ons ook voor Sniester gevraagd, terwijl er eigenlijk al geen plek meer was."

"Als het moet, kunnen we ook over politiek of filosofie schrijven.”

Verleiding

Maar nog even terug naar die single. “We hadden een soort verkiezingswedstrijd gewonnen van een producer in Gouda, waarmee we tien uur studiotijd kregen. Tja, toen stond er ineens een datum terwijl er eigenlijk nog een nummer geschreven moest worden. We moesten toen wel.”

Het nummer in kwestie, ‘Looking at me nice’, gaat volgens Tom over een verleiding in de vorm van een mens. “Iemand voor wie je steeds maar weer fysiek valt.” Dat hoeft voor SpeakEasy echter niet altijd het hoofdthema te zijn. “Als het moet, kunnen we ook over politiek of filosofie schrijven.”

Speakeasy @ Kaderock 2018

Denk aan de kinderen

Tot dusver gaat de seks, drugs en rock ‘n roll er echter nog in als koek bij het publiek. “De dag voor de clubavond spelen we nog op het Zeeheldenfestival en in augustus staan we ook op Schollepop. Twee weken geleden hadden we zelfs drie optredens op één dag, dat was wel vet.” Wie er dan precies op die optredens afkomen? “Dat verschilt heel erg. We hebben fans van 7 of 8 jaar oud die met onze shirtjes rondlopen, maar ook mannen van 50 en 60.”

“Ik denk dat we een hele open live-show hebben. Het is wel harde rock, maar de zanglijnen en teksten zijn toegankelijk. Bovendien hebben we veel contact met het publiek. We worden dan ook zelden over het hoofd gezien.”

Het blijkt een zegen én een vloek. “Ons allereerste optreden was op ‘Smaakvol Wassenaar.’ We speelden er keiharde rock, terwijl er  allemaal kleine kindjes vooraan stonden. Die vonden het natuurlijk allemaal keileuk, maar vervolgens kregen we op Facebook reacties dat we compleet misplaatst waren op het festival en we meer aan de kinderen hadden moeten denken.”

Wat kunnen we verwachten van het optreden op de 52ste clubavond? “We zijn een echte live-band, dus we gaan er een energiek feestje van maken.” Hierna steken de Hagenaars weer even de koppen bij elkaar. “Binnenkort gaan we met z’n allen een paar dagen naar Centerparks om een paar dagen lang alleen maar muziek te maken. Aan het einde van het jaar willen we namelijk een EP opnemen, die we in november gaan uitbrengen. Of tenminste, dat is het streven.”

SpeakEasy @ Sniester 2018

"Twee weken geleden hadden we drie optredens op één dag."

Op 7 juli staat SpeakEasy op de clubavond van 3voor12 Den Haag in het Paardcafé, samen met AVA NOVA en STiCKFiGS. Kom kijken!

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag