“STiCKFiGS: Ofwel, de mannen van Fexet in een heel nieuw jasje”, zo klinkt het op de aankondiging van Club 3voor12 Den Haag #54 (zaterdag 7 juli). Klopt die omschrijving? Wat is dat nieuwe jasje? En hoe zit het met Fexet? Uw redactie vroeg het de drie heren van STiCKFiGS. Onder het genot van wat biertjes op de Grote Markt bleek dat er al een EP klaarligt en Japan de toekomst is. Op 7 juli staan de punkers in het Paardcafé. Snel naar de clubavond dus, voordat het trio deze mooie stad is ontgroeid.

Hebben jullie zin in de clubavond?
Bassist Eelco Lassche begint: “We hebben er heel veel zin in. Dit wordt het eerste echte optreden in Den Haag. Eerder traden we wel al op op een feestje en in een skatepark, maar dit is het eerste grote ding. We hebben veel familie en vrienden uitgenodigd, en hopen ook op de oude fanbase.”

En wanneer is de avond voor jullie geslaagd?
“Eelco wil heel erg dronken naar huis!”, roepen drummer Olivier Lucas en gitarist en zanger Sam Spoorenberg in koor.
Eelco grinnikt bevestigend.
Lachend gaat Sam verder: “...Goed spelen is belangrijk. Maar een paar foutjes maken mag in dit genre, daar maak ik me niet druk om. We moeten vooral veel lol hebben en ons laten zien als nieuwe band.”

STiCKFiGS is een nieuwe band, maar jullie stonden al vaak als Fexet in Den Haag. In 2010 stonden jullie ook op de clubavond: “bij elkaar gekomen bij coachingproject Ready 2 Play” was de introductie toen. Nu: “Fexet in een heel nieuw jasje”, klopt dat een beetje?
Sam knikt: “...we spelen hetzelfde genre als met Fexet: punkrock. Inmiddels hebben we allemaal op het conservatorium gestudeerd. Wij [Sam en Olivier, red.] 4 jaar, Eelco 3. We zijn ons gaan ontwikkelen en proberen onszelf nu meer uit te dagen. Onze muziek is wat complexer, moeilijker.”
Olivier vult aan: “Het is niet per se volwassener, maar wel geëvolueerd. We zijn een nieuwe kant opgedoken om onszelf te vermaken, met invloeden uit andere genres en de andere bands waarin wij spelen. We zijn gegaan van schrijven ‘in de trant van andere bands’ naar een eigen geluid. Tegelijkertijd proberen we de muziek ook juist wel weer toegankelijk te houden.”

Ok, en wat is dat in het kort? Hoe zouden jullie jezelf in twee zinnen introduceren?
“Een punkrockband ontstaan uit Fexet probeert in een nieuw jasje een combinatie tussen toegankelijke pop en complexe punk te maken en zo een fris geluid te brengen. Kortom: een frisse punkrockband ontstaan uit een wedergeboorte. Zoiets…”, aldus Sam.

Sam Spoorenburg (gitaar en zang, links) en Eelco Lassche (basgitaar, rechts)

STiCKFiGS is:

Sam Spoorenberg | gitaar en zang
Olivier Lucas | drums
Eelco Lassche | basgitaar

"Ontstaan uit een wedergeboorte, zoiets…”

Olivier Lucas (drums)

Van Fexet naar STiCKFiGS

...En Fexet, hoe is het daar mee?
“Die clubavond in 2010, dat was de eerste show van ons drie met Rogier [gitarist en zanger van Fexet, red.]. Op deze clubavond zijn we weer een beetje terug bij af, met z’n drieën.” vertelt Eelco.
Sam: “Fexet ligt voor nu even stil, en we weten niet voor hoe lang. Maar volgens mij staan we er allemaal voor open om dat over een paar jaar weer op te pakken. STiCKFiGS is het nieuwe ding, maar we zien wel hoe het loopt.
“Met Rogier hebben we allemaal goed contact, alleen doen we nu even wat anders.” aldus Olivier. “...Er is geen ruzie, alles is goed. Wij zijn nu alleen in een ander stadium van ons leven, maar wie weet… Als we dat over een tijdje weer willen oppakken doen we dat.”

Nieuwe band, hetzelfde drietal, nieuwe naam. Is dat niet verwarrend?
Olivier: “Het verschilt. Sommigen weten niet of ze nou nog met Fexet contact hebben. Maar het is ook wel tof dat we al veel contacten en bevriende bands hebben vanuit Fexet.”

Zit er een verhaal achter deze naam?
Eelco: “We waren héél lang op zoek naar een naam. We hebben er een jaar over gedaan.”
Sam: “Het staat voor stick figures. Niet plakkende vijgen, dat dacht mijn zus. Bij punk denk je vaak aan stoer, groot en zelfverzekerd. Stick figures zijn iets smals en ieligs. Het contrast is leuk en passend, want wij zijn niet van die stoere harde punkers.”
Olivier lacht: “...En we zijn ook niet breed!”

"STiCKFiGS staat voor stick figures, niet plakkende vijgen."

STiCKFiGS Foto door @sharonandmaureen

A post shared by Sam Spoorenberg (@samspoorenberg) on

De toekomst

STiCKFiGS dus. Wat kunnen we de komende tijd van jullie verwachten?
Eelco: “Er zijn nog niet echt plannen. We moeten eerst alles op een rijtje zetten. We hebben in januari acht nummers opgenomen, vier laten mixen in Amerika. Dat ligt klaar, maar we weten nog niet wat we ermee gaan doen.”
Olivier: “En we weten ook niet of we daar hulp bij willen. We stellen nu ons team samen.”
Sam: “We houden het bewust nog even klein en stil. Dat is irritant voor de mensen die ons al kennen, maar die moeten nog maar even wachten.”

En, om maar een clichévraag te stellen, waar zien we jullie over 10 jaar?
Olivier: “Japan.”
Eelco: “Jaaa, Japan!”
Olivier: “Eelco is dus helemaal gek van Japan.”
Eelco: “Japan, dáár is mijn toekomst!”
Olivier: “Eelco gaat in Japan wonen. Japan wordt het ding.”
Eelco, inmiddels stuiterend op zijn kruk: “Oh ja, ik sprak laatst een vriend uit India. Hij kan daar ook wel iets regelen. Dat had ik nog niet verteld geloof ik.”
Sam: “Het wordt Azië. India, Japan. We worden een Asian punk band.”
Olivier: “Met eigen noodles als merchandise!”

Ondertussen komt er nog een rondje bier en is iedereen weer even rustig.

Eelco: “Aankomend jaar gaan we gewoon lekker spelen. Zo veel mogelijk. Voorprogramma’s, touren met andere bands. En dan zien we wel verder.”
Sam: “Het buitenland is dan wel logisch, in Nederland hebben we weinig te winnen. Ons genre ligt hier een beetje op z’n gat.”
Olivier: “Maar hier spelen en kijken hoe het gaat is ook belangrijk. Op de clubavond bijvoorbeeld kunnen we nog veel uitproberen. Wat kleiner beginnen geeft ons vrijheid, er is minder druk.”

Zijn jullie na een paar jaar Amsterdam dingen opgevallen in Den Haag?
Sam: “In Den Haag is alles wel wat kleiner. Ook omdat er dingen weg zijn gegaan, de SuperMarkt bijvoorbeeld.”
Olivier: “Maar in Den Haag is er wel een scene. Dat heb je in Amsterdam niet. Mensen van het conservatorium zien elkaar, maar iets als een Grote Markt mist. Het is groot, met te veel toeristen.”
Sam: “Het is eigenlijk ironisch dat juist daar een popafdeling is, en hier niet. Den Haag staat als popstad bekend, een popopleiding zou hier een gigantisch verschil maken. Mensen gaan uit Den Haag weg om dat in Amsterdam of Rotterdam te gaan studeren, dat is zonde.”
Olivier: “Iedereen roept dat al 15 jaar, maar het gebeurt niet. Misschien moeten wij het maar doen…”

Na deze beschouwing is het genoeg. We hebben geen vragen meer voor het drietal, wil het drietal zelf nog wat kwijt?
Olivier: “Kom kijken!”

"Japan wordt het ding."

Op 7 juli staat AVA NOVA op de clubavond van 3voor12 Den Haag in het Paardcafé, samen met Speakeasy en STiCKFiGS. Kom kijken!

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl