Alison’s Fall is het nieuwe project van Floortje en Pepijn van der Kooy. Hiervoor speelden de zangeres/bassiste en gitarist nog samen in verschillende bandjes (o.a. the Cavern). Nu is het tijd voor een frisse start, met een band die helemaal van henzelf is. Met live-versterking staat de alternatieve rockband 22 december in het Paardcafé om te spelen op de 56e editie van Club 3voor12 Den Haag. We zijn benieuwd naar het verhaal achter deze broer-en-zus-formatie, dus spreken we op een zondagmiddag met hen af in een ietwat rumoerig Bleyenberg.

“Kan ‘ie ons horen?” vraagt Floortje, zodra de recorder aanstaat. “We praten niet heel hard, want we zijn een beetje verlegen.” Pepijn ontkent dit onmiddellijk. Een contrast dat eveneens tijdens ons gesprek naar voren zal komen.

Het tweetal heeft een grote liefde voor alternatieve rockmuziek. Wanneer we het hierover hebben, vallen al snel namen als Queens of the Stone Age, Royal Blood en The Kills. “Echt muziek waar je een beetje power van krijgt.” vertelt Pepijn, “Dat je over straat loopt en denkt van ‘yeah’.” Waar die behoefte aan wat extra power vandaan komt, verklaart Floortje: “Ik denk omdat we gewoon een beetje verlegen zijn, we door de muziek een soort adrenalineboost krijgen. Dan heb ik zoiets van ‘ja, ik kan de wereld weer aan’.”

Ook bij het maken en spelen van hun eigen muziek is dit van toepassing. “We verschuilen ons misschien een beetje achter de muziek. Je kan met muziek zoveel lawaai maken. Wat je aan het doen bent in het dagelijks leven is allemaal wat onzekerder, dan wanneer je bijvoorbeeld op het podium staat. Ik denk dat we daar onze kracht uit halen. Op het podium voel ik me wel echt zeker.” Meteen vraagt Floortje zich hardop af of dat bij haar broertje ook het geval is. “Ik voel me heel zeker op het podium!” Pepijn twijfelt in ieder geval niet.

"Ik voel me heel zeker op het podium!"

De kracht en zekerheid die het duo voelt, komt niet alleen door de muziek, maar ook door de keuze die ze hebben gemaakt om nu samen een band te vormen. Hiervoor speelden ze beiden in The Cavern, samen met drummer Jeroen van Leeuwen. Door de verschillende levensfases waar de drie zich in bevonden, besloot de drummer er uiteindelijk mee te stoppen. Floortje vertelt: “Pepijn en ik bedachten toen dat we net zo goed een nieuwe naam konden bedenken en dan helemaal een nieuwe band konden starten.” Pepijn vervolgt: “Ook qua concept wilden we even iets veranderen. Als broer en zus kan je gewoon lange tijd met elkaar in een band zitten. Onze connectie is zo close, dus wanneer we even geen zin hebben, lassen we een pauze in. Als we dan toch weer iets uit willen brengen, dan gaan we weer schrijven. We willen nu een band die helemaal van ons is. Zo kunnen we muziek uitbrengen die wij leuk vinden, omdat onze muzieksmaak erg dicht bij elkaar ligt.”

Het contact met de oude drummer blijft goed. Pepijn laat weten dat Jeroen wellicht nog eens met ze meespeelt. Ook is er nog een onuitgebrachte EP die de band ten tijde van The Cavern maakte. Onder de naam Alison’s Fall heeft het duo hier nu de eerste single van uitgebracht: ‘I want it’. Een nummer met thema’s als hebberigheid en misgunnen.

Wij vragen ons af of broer en zus van der Kooy hier weleens mee te maken hebben gehad. Floortje vertelt over een aantal niet zo goede relaties die ze in haar omgeving zag. “Die hebberigheid onderling, daar kwam het eerste idee een beetje vandaan. Dat is later uitgegroeid tot een kijk naar onze samenleving. We gunnen allemaal elkaar het beste in elkaars gezicht, maar uiteindelijk wil je alles het liefste voor jezelf." Toch blijkt deze visie iets genuanceerder: "Jouw leven is natuurlijk jouw leven, dus dat moet ook wel leuk zijn." Onderling is er bij Floortje en Pepijn geen sprake van misgunnen. “We zijn ook wel heel vrij opgevoed. Iedereen kan wat hij kan en heeft zijn eigen talent. Wees daar ook blij mee en trots op.”

Die mentaliteit is terug te zien in de samenwerking tussen beiden. Floortje richt zich voornamelijk op de teksten en laat zich hierbij inspireren door verschillende gebeurtenissen in haar leven. Pepijn vult haar daarbij aan: “Het muzikale gedeelte is mijn ding. Ik vertrouw Floor met de tekst, want ik ben niet zo’n held met woorden. De dingen die ik meemaak, verwerk ik dan in de sfeer van de muziek.”

Producer Jurriaan Sielcken (betrokken bij opnames van o.a. Jett Rebel en Lucas Hamming) helpt de nummers meer direct te maken, iets wat Floortje soms doodeng vindt. “Het is toch wel heel dichtbij jezelf. Je moet in een keer gaan uitleggen wat die ene zin betekent en waarom daar dan een soort van metafoor van gemaakt wordt. Jurriaan wil precies weten wat ik bedoel en hoe hij dat kan aansterken. Het is eng, maar je komt wel uit je comfortzone en je groeit daardoor als tekstschrijver.”

Wanneer we een blik werpen op de toekomst, vertelt het tweetal me over de singles die ze willen uitbrengen (de eerstvolgende hopelijk rond januari/februari!) en de vele optredens die ze nog willen doen. Dit blijkt echter niet hun enige ambitie. Pepijn vertelt: “Ik hoef niet wereldfamous te worden, maar dat ze denken ‘die band, dat is een goede band, daar kunnen we een voorbeeld aan nemen’.” Ook Floortje ziet zo’n voorbeeldfunctie wel zitten: “Het lijkt me heel cool om jongere meisjes te kunnen laten zien van ‘hé, oja, bas spelen is ook een optie’."

“Het lijkt me heel cool om jongere meisjes te kunnen laten zien van ‘hé, oja, bas spelen is ook een optie’."

Wat kunnen we verwachten van het optreden op de clubavond? Live worden Floortje en Pepijn momenteel bijgestaan door Djamilo Both op percussie (“hij is heel goed in tamboerijn spelen”) en Martin Brummelkamp op de drums. Floortje benadrukt de voordelen van een tweemansband: “We kunnen eigenlijk wel met iedereen spelen met wie we willen. Voor het plaatje maakt het niets uit.” Qua sound zijn de twee het zeker met elkaar eens. “Vooral veel energie en positiviteit!”

De 3voor12 Den Haag Clubavond wordt gehouden op 22 december in het Paardcafé, deuren openen om 20:00 uur.  Andere acts die spelen: Beyond the Moon en G.O.D.