36 uur lang radio maken in een glazen hok; je moet er maar zin in hebben. Milo Driessen en Boaz Kok van PIP laten zich het weekend voor kerstmis opnieuw opsluiten in een glazen hok om geld in te zamelen voor het Juliana Kinderziekenhuis. Op het Makambaplein achter PIP wordt een geïsoleerd hok gebouwd waarin de jongens 36 uur lang een live-uitzending hosten vol artiesten, challenges en muziek. Milo en Boaz vertellen samen met Luka Kueter, die de jongens van buitenaf zal bijstaan, over wat we kunnen verwachten.

Waarom laten jullie je vrijwillig opsluiten in een glazen hok?
Boaz: “Vorig jaar hadden we nogal impulsief besloten dat we iets wilden doen voor de kerst, iets barmhartigs. Toen hebben we als een gek een hok dichtgetimmerd, het was helemaal niet goed voorbereid. Toch was het zo’n succes dat we het dit jaar weer wilden doen. Maar we gaan het wel wat beter aanpakken.” “Vorig jaar hebben we gewoon mensen uit onze telefoonlijst opgebeld en gevraagd of ze iets willen doneren. Nu hebben we van tevoren een lijst van lokale en nationale bekende muzikanten en kunstenaars opgesteld en gekeken wat die mensen kunnen doen of geven wat geld oplevert,” voegt Luka toe.

Het geld dat wordt opgehaald wordt gedoneerd aan het Juliana Kinderziekenhuis. Boaz vertelt: “We wilden eigenlijk iets voor het kankerfonds doen maar dat was uiteindelijk iets te nationaal en we hadden dan ook geen zicht op waar het geld dan precies heengaat. Toen hebben we gekozen voor iets wat meer lokaal is en kwamen we al snel bij het JKZ.” Milo voegt eraan toe: “Voor mij is dit doel nog serieuzer dan vorig jaar, daarom ben ik ook blij dat we er beter ingaan. We doen het voor een nieuwe speeltuin, daar is het ziekenhuis geld voor aan het ophalen dus daar dragen wij aan bij.”

Door allerlei acties te organiseren hopen ze een bedrag van 5.000 euro op te halen. Kunstenaars veilen hun werk, bevriende clubs door heel Nederland geven kaarten weg en er worden twee dug-out-plaatsen bij een “lokale voetbalclub” verloot. Mensen kunnen doneren via Facebook, Tikkie, een QR-code of gewoon met cash bij het Glazen Hok zelf. De jongens zijn natuurlijk geïnspireerd door het Glazen Huis van 3FM, maar gieten het concept in een wat ruiger jasje. Luka: “Het is wel iets meer de hardcore versie van het Glazen Huis, met ook gewoon twee clubavonden in PIP. Het is buiten op het plein dus de jongens moeten zichzelf wel een beetje warmhouden met wat Jägermeister.”

De livestream wordt 36 uur lang uitgezonden op de website van PIP. Wat kunnen we van de show verwachten?
“Klassieke radio: heel veel muziek en heel veel gelul,” vertelt Luka. “Tijdens de show komt er een aantal gasten langs in het Glazen Hok. Willie Wartaal komt net als vorig jaar waarschijnlijk langs, Justin Verkijk gaat draaien, Oceanic komt zijn nieuwe LP veilen en Jetti en Sjoerd van Bar Rotterdam komen plaatjes draaien.” “De gasten doen geen dj-setjes, maar wel liveoptredens. We willen dj-achtige mensen een aantal nummers uit hun jeugd laten opzetten,” vult Milo aan. “En we willen een nieuw nummer met alle artiesten opnemen, een soort nieuwe We Are The World van Live Aid,” voegt Luka eraan toe.

Ook de artiesten van de clubavonden komen langs. Op vrijdag is er de Parish Gay Night: Queermas Edition met William Djoko, Lupe en Oren Marzam. En op zaterdag is er PIP & de Zieke Kerst in samenwerking met MalieMadnezz en de Japanse organisatie Tamage. Maar niet alle acts staat al gepland. Milo: “We blijven natuurlijk nog steeds dat spontane doen.

We nemen challenges aan, ook voor andere mensen. Mensen kunnen geld bieden om Boaz en Milo een kindertekening te laten tatoeëren.

Omdat het dit jaar beter is voorbereid, is de kwaliteit van de livestream er ook op vooruit gedaan. “We hebben als PIP geïnvesteerd in de Streammachine, die hebben we meteen geclaimd voor dit weekend. Hiermee kun je op locatie radioprogramma’s maken en ook meteen filmen. De kwaliteit van de stream is daardoor een stuk beter. Dat maakt het aangenaam om te luisteren, ook als je niet de intentie hebt om te doneren. We draaien betere muziek dan elke commerciële radiozender,” vertelt Luka.

Waar komt die 36 uur vandaan?
“Vorig jaar was het ook het idee dat er bij de uitreiking mensen van het goede doel bij waren. De mensen van de dierenambulance konden pas om 8 uur ’s ochtends komen dus daarom moesten de jongens geforceerd tot 8 uur doorgaan. Toch hebben we besloten dat dit jaar niet te doen. De onthulling is nu om 5 uur ’s ochtends maar we moeten maar kijken of er iemand zin heeft om er op dat tijdstip bij te zijn,” vertelt Luka lachend.

Ben je elkaar niet helemaal zat als je zo lang op elkaars lip zit?
Milo: “Nou we kennen elkaar inmiddels een beetje, ik weet dat ik Boaz af en toe gewoon moet laten lullen.” Boaz kaatst terug: “En soms moet ik bij Milo gewoon even de microfoon even uitzetten. Luka is er om de vrede te bewaren.” Het continue aanstaan is wel een uitdaging. “Je moet ook niet onderschatten hoe intensief het is om de hele tijd een show te maken. Je bent de hele tijd met je focus bij het geld en entertainen. Je wil gewoon doorzetten voor die kids en je doel halen,” vertelt Milo.

Die aandacht is ook de reden waarom Milo en Boaz het Hok in gaan. “Wij zijn natuurlijk de barmhartige Samaritanen met een hart van goud. We kunnen nu eenmaal 36 uur lang heel goed slecht gaan samen,” zegt Milo. Luka voegt eraan toe: “Ze hebben een goede radiostem en zijn geboren performers. Ze houden gewoon van showtjes geven.”

Waar kijken jullie het meeste naar uit?
Milo: “Gewoon echt in het aftroggelen van geld. Vorig jaar heb ik echt mensen voor het blok gezet. Dan werden ze gebeld en dan ben je opeens live in de uitzending, dan kan je niet níet doneren. Ik wil het doel van 5.000 euro behalen en daar vriendschappen door verliezen.” “En het zaterdagmiddagmomentje. Dat je gewoon écht even heel erg slecht gaat,” voegt Boaz eraan toe

Link naar het event. Doneren!