De zomer is bijna voorbij maar er is ook goed nieuws: het concertseizoen gaat weer van start. Hoe beter dat af te trappen dan met een festival in het Paard. Als jockeys tijdens een paardenrace, stonden we te trappelen om weer naar het Paard te mogen en het gratis festival stelde niet teleur.

De toon is gezet

Canshaker Pi is de eerste band die het podium in de grote zaal mag betreden. Ondanks het vroege tijdstip, 19 uur, is de zaal al goed gevuld. Ze beginnen een kwartier later maar dat is de band snel vergeven. De mannen spelen met zoveel energie dat er tijdens het eerste nummer al een snaar van de gitaar van frontman   Willem Smit springt. Gelukkig is daar Thomas van der Want uit Niko die niet alleen een gitaar komt brengen maar ook nog de gitaar maakt. Aan het einde van het optreden stelt de band dat we allemaal naar Lewsberg moeten kijken want dat is de beste band van het moment, maar dan stelt Canshaker Pi zich te bescheiden op. Hier willen we meer van. 

Terwijl Canshaker Pi in de grote zaal nog volop bezig is, begint NIKO in de kleine zaal. Hoewel het in het begin nog relatief rustig is, weet het publiek zich na Canshaker Pi snel richting de kleine zaal te bewegen. Na een aantal lekkere up-tempo indierock nummers, gaat de band over op rustigere liedjes. Toch gaat het er niet alleen maar rustig aan toe. Één van de crash bekkens valt van het drumstel net voordat de groep weer hardere nummers wil inzetten. Dankzij de snelle reactie van de productie kunnen de heren gelijk knallen met een baas van een nummer 'Good Ol’ Boy'. Het plezier dat de heren op het podium hebben is een genot om te aanschouwen. De energie komt goed over op het publiek waardoor er lekker wordt gedanst op de catchy refreintjes.  

Inmiddels betreedt Certain Animals het podium in het Paardcafé. We hebben wat moeite de band. Het trio speelt hele lekkere psychedelische seventiesrock, maar ze komen uit Rotterdam en aarzelen niet om dat constant te noemen. Bassist Niels-Jan van Dijk heeft wel fantastische schoenen met een zebraprint. En het geluid klopt gewoon. Weet je wat? We schudden ons Haagse chauvinisme even van ons af, sluiten onze ogen en laten de klanken gewoon op ons inwerken.

Een mix van nieuw en oud

In de grote zaal neemt de new wave/post punk sensatie Modern English hun intrede op het podium. Modern English is rechtstreeks ingevlogen uit de jaren ’80 en daarmee stijgt ook de gemiddelde leeftijd in de zaal. De muziek, die een flinke dosis Joy Division bevat, wordt door subtiele bewegingen van zanger Robbie Grey visueel gemaakt. Het publiek geniet zichtbaar van de band en dat laat zien dat Modern English ruim 35 jaar na hun grootste hit ‘I Melt With You’ hun post punk imago heeft weten te behouden. Wanneer deze hit als slot wordt ingezet gaat de zaal los en kunnen een aantal het nummer zelfs helemaal meezingen.

Voor Dandana and Friends gaan we met goede moed de kleine zaal in. Het eerste optreden in twee jaar, zouden we weer kunnen dansen? Misschien zijn het de zenuwen om na lange tijd weer op een podium te staan maar de band, met nieuwe samenstelling, mist uitstraling. Plezier straalt van zanger Ebou Gaye Mada af, maar de rest van de band lijkt iets minder enthousiast en dat slaat ook over op het publiek.

Dan is het in het Paardcafé de beurt aan The Blank Tapes uit Californië. Het uiterlijk en de muziek doen vermoeden dat ze daar in een hippie-commune wonen. We zijn vooral gefascineerd door de drumster die compleet van de wereld lijkt te zijn, maar uiterst strak speelt. De psychedelische jaren '60 nummers met teksten die ongetwijfeld gaan over vrije liefde en zekere planten liggen prettig in het gehoor. Het enige wat we nog missen zijn lavalampen en vloeistofdia's. The Blank Tapes zijn goed in hun suffigheid.

Modern English - I Melt With You

Het formulier wordt geladen...

De laatste acts

Mauskovic Dance Band vangt ons in de grote zaal op. De jonge band straalt vanaf de eerste noot plezier uit en wie een voet zet in de grote zaal weet dat er gedanst gaat worden. De muziek valt in de categorie tikkeltje vreemd maar wel lekker. Twee weken geleden stond de groep nog op Lowlands, en nu vermaken ze jong en oud in het Paard. Er is geen stilstaand persoon te ontdekken en stiekem balen we dat we alweer door naar EUT moeten.

Terwijl velen met ons zich naar de kleine zaal haasten voor EUT, is daar toch een kleine teleurstelling. De band heeft eerst nog bijna 15 minuten nodig voor een soundcheck. Na de soundcheck gaan de leden even van het podium af om al vrij snel weer terug te komen. Voor iedereen is het duidelijk: het feest kan beginnen. De catchy indiepop slaat bij iedereen aan en ook de band gaat uit haar dak. Zo wordt er een microfoonstandaard omgegooid en blijkt het podium te klein voor zangeres Megan de Klerk die zich even tussen het publiek bevindt. Ook bereidt EUT alvast voor op de 80’s en 90’s party later op de avond met het nummer ‘Rainbow in the Sky’. Megan kondigt aan dat 5 oktober hun debuutalbum ‘Fool For The Vibes’ uit komt. Ondanks dat het optreden wat rommelig begon, werd het publiek beloond op een energiek optreden zoals we gewend zijn van EUT.

De Rotterdamse band Lewsberg is de laatste band die vanavond in het Paardcafé staat. Poezië wordt gecombineerd met krautrock. De zanger, Arie van Vliet, zingt de nummers als een dialoog. Zijn stem weet het publiek te betoveren en af en toe worden we weer wakker geschud met wat rammelende gitaren. Of dit de beste afsluiter was voor in het Paardcafé is te betwijfelen. Onder het publiek bevinden zich al vrij veel mensen die zich klaarmaken voor het 80,90,00s feest en geven weinig aandacht en respect aan Lewsberg. Eerder op de avond had deze band waarschijnlijk meer tot z’n recht gekomen.

Terwijl de grote zaal is omgetoverd tot een 80,90,00s feest en er in Paardcafé gedanst wordt op platen van DJ duo Candy Says, staan er in de kleine zaal nog twee bands op het programma. CONJUNTO PAPA UPA en WWWWater, beide bands trekken niet bijster veel publiek en ook de redactie kiest ervoor om elders de voeten van de vloer te doen. Al met al is het Paard van Stal een succes, als dit de toon zet voor het nieuwe seizoen, zijn wij meer dan tevreden.

 

Nu we je toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar redactietalent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom. 

Enorme muzieksnob? De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl