Nu de zomer tegen het einde loopt beginnen Haagse podia en clubs weer met hun reguliere programma, zo ook PIP. De undergroundlocatie begon elf jaar terug als een van de best verborgen pareltjes van alternatief minnend Nederland, maar is in die tijd uitgegroeid tot een van de bekendste feestplekken van onze stad. Oprichter David Schoch, die samen met Steven van Lummel aan de wieg van PIP stond, staat ons te woord en vertelt ons over de nieuwe weg die de club inslaat dit jaar.

"We zitten nu al elf jaar op deze plek en zoals dat gaat met zaken als de onze brengt dat een mooie eb-en-vloed beweging met zich mee," opent David zijn verhaal. "We hebben een lekker begin van 2018 gedraaid maar op het eind hebben we wel een dipje gehad. Dit was voor ons een reden om even goed met elkaar rond de tafel te gaan zitten en te kijken hoe en wat nog beter kan."  PIP is natuurlijk al een tijdje koploper wat betreft uitgaansavonden in Den Haag maar blijkbaar brengt dat ook strubbelingen met zich mee. "We hebben zelfs gedacht over hoe lang het nog leuk blijft voor onszelf en hoe lang wij nog blijven pieken. De conclusie van deze gesprekken was uiteindelijk: 'Minder party, meer PIP!'"

Meer PIP

Wat 'Minder party, meer PIP!' precies inhoudt is volgens Schoch vrij makkelijk uit te leggen, "het uit zich in het organiseren van minder reguliere avonden en juist inzetten op goede, doordachte evenementen, waar overal aan gedacht gaat worden."

Klinkt interessant, want zeker met het groeiende aanbod aan clubs moet  PIP zijn a-game blijven brengen. "We willen afstappen van het 'een paar DJ's neerzetten, lampen aan en let's go', we willen iets meer verdieping brengen in het aanbod," de clubdirecteur gaat verder: "ook meer met aankleding bezig zijn en van elke avond het uiterste vragen. In plaats van acht avonden in de maand, terug naar vier tot zes goede feesten." Om dit allemaal nog beter van de grond te krijgen heeft de club een paar nieuwe personeelsleden aangetrokken. "Gino van Dam (bekend als JEANS en programmeur bij de Whoosah, - red) is een nieuwe programmeur, daarmee gaan we een nieuw hoofdstuk mee beginnen," vertelt Schoch "Verder hebben we Brechje van Eijck (bekend als o.a dance-programmeur bij het Paard, -red) als nieuwe chief of staff aangetrokken. Zij gaat de organisatie een flinke upgrade geven."

Sneeuwvakantie

Afgelopen Lowlands had PIP een tijdsslot in de nieuwe tent Sexyland, waar er een stukje van de Haagse feestmentaliteit naar Biddinghuizen werd gebracht. David legt uit dat PIP bezig blijft met het kijken naar opties buiten de Binckhorst. "As we speak zit ik nu bij Skatecafé in Amsterdam om het daar te hebben over ADE en een sneeuwvakantie die we in begin januari willen organiseren." De oprichter van PIP legt uit dat tijdens deze week de Amsterdamse en Haagse club in de sneeuw meerdere feesten willen organiseren. "We gaan in een bar zitten met allemaal gekkigheid. We gaan er dan met twee bussen naartoe, dat moet wel heel tof worden." Verder vertelt Schoch over een nieuw plan. "We hebben we nog een nieuw project waar we mee begonnen zijn dat gaat waarschijnlijk: PIP Loods 'Optie B', heten. Deze loods zit in de Pollux studios waar we onze creative tak mee zullen uitbreiden. We gaan daar een aantal dingen doen waaronder: decorbouw, film- en fotostudio, het produceren van theaterstukken, installaties bouwen en kleine eventjes zoals expo's en voorstellingen organiseren. Eigenlijk alles waar we maar zin in hebben."

Winkelstraat

In de vorm van, onder andere, Het Magazijn en The Crave is er steeds meer aanbod in het segment waarin PIP opereert. "Dit heeft zeker ervoor gezorgd dat wij een wake-up-call kregen wat betreft het verder ontwikkelen. Die andere tenten doen het ook hartstikke goed en we vissen ook allemaal een beetje in de zelfde DJ-poel. Dat komt ook natuurlijk omdat de Westcoast Sound echt iets van Den Haag is." PIP is volgens Schoch ooit opgericht om een nieuwe generatie de kans te geven om evenementen te organiseren, daarvandaan zijn ze doorgegroeid tot een instituut. "We zijn ooit PIP begonnen omdat we vonden dat Den Haag saai was en nu zie je dat er steeds meer nieuws komt. Ik vergelijk het vaak met een winkelstraat: Als er twee winkels zijn komt er niemand naartoe, maar als er vijftig winkels zijn is er voor iedereen wel wat te doen," aldus Schoch

Boogie

Wat het nieuwe seizoen betreft is er veel om naar uit te kijken volgens David. "Iets wat oud en vertrouwd en toch heel vet wordt, is ons jaarlijkse Halloween feest. Dat is ieder jaar een hoogtepunt. Dit jaar is het thema Humanoid. Denk half mens, half robot, een zuurstof bar, ufo's en dat soort dingen.  Verder komt Planet Warehouse, in de loods, weer terug op 28 september. Dekmantel Soundsystem komt langs. Zo'n evenement in een loods ademt echt de stijl die we hier in Den Haag willen pushen." Ook is aanstaande vrijdag (31 augustus) de officiële seizoensopening, met acts als de International Kitten Band en Young Marco. "Dat wordt een heel vette avond. De International Kitten Band is echt een kers op de pudding. Het is een act van Ben Westbeech uit londen, samen met Steven en mijzelf. Wij gaan een heel dikke show geven met allemaal poezen en herrie." Verder wordt er die avond ook stilgestaan bij het overlijden van clubmascotte Boogie de hond. "Die jongen is vanaf dag één erbij geweest en iedereen die bij PIP komt kent die hond, maar hij is helaas een aantal weken geleden gestorven. We gaan die avond een positief memorial-drankje ter ere van deze legend in de PIP-geschiedenis drinken."

Vrijdag 31 augustus: NEW NEW NEW – Young Marco & more @ PIP Den Haag. 
 

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl