The Navigators kappen ermee. De winnaars van de Haagse Song van het Jaar kwamen een tijdje geleden met het nieuws naar buiten dat de band afscheid gaat nemen. Voor veel fans en betrokkenen kwam dit als een donderslag bij heldere hemel. Nu, aan de vooravond van het afscheidsfeest, belden wij met Jan Paardekooper, gitarist van de band.

"Eigenlijk is de reden dat wij stoppen vrij simpel," begint Jan. "Shalu (Wahlers, zangeres van de band red.) gaat naar het buitenland om daar projecten te doen. En daardoor hebben wij geen basis meer om door te gaan." Omdat de zangeres steeds voor onbepaalde tijd heen en weer reist kan de band niet op de lange termijn plannen. "Een andere zangeres is ook geen optie," vervolgt de gitarist. "The Navigators is familie, The Navigators is één, dus Shalu vervangen is een absolute no-go."

 

Sommige leden van The Navigators kennen wij ook van andere acts. Zo speelt bassist James Burki in de gelijknamige band, waar ook drummer Wessel Hissink aan deelneemt en Jan speelt in Beyond The Moon. "We blijven natuurlijk actief muziek maken, alleen niet in deze samenstelling. Of we ooit nog bij elkaar komen? Dat komt vooralsnog niet in onze plannen voor, maar never say never. In principe duurt het nog drie jaar voordat Shalu permanent terug is van haar reizen, dan kijken we wel."

 

Vrijdag vindt het afscheidconcert Bye Bye Navigators! plaats in het Paardcafé. We vroegen Jan ook nog even wat we konden verwachten. "Allereerst hebben wij een super tof voorprogramma in de vorm van Get The Funk Outta My Kitchen. Omdat de leidraad van de avond 'familie' is hebben wij voor deze band gekozen waar wij allemaal heel close mee zijn, daarnaast is het een te gekke band." Het afscheidsconcert is verder echt een bedankje aan alle mensen die de band de afgelopen jaren gesupport heeft. "We willen iedereen die ons geholpen heeft door de jaren heen heel erg bedanken. Fans, maar ook instanties als Ready To Play en het Paardcafé, waar we verreweg het meest opgetreden hebben. Zonder hen hadden we dit nooit kunnen waarmaken."

"We nemen het publiek vrijdag mee van het begin van The Navigators tot wat we nu geworden zijn," aldus Jan. "De eerste nummers die we geschreven hebben, de eerste covers die we deden tot de laatste nummers die we speelden. Dat allemaal in iets minder dan een uur." 

Jan benadrukt dat de show een gezamenlijk afscheid wordt met de fans. "Iedereen mag komen, iedereen mag dansen en iedereen mag bier aan me geven. Het wordt een avond van liefde, vreugde en tranen."

Bye Bye Navigators! vindt vrijdag 24 augustus plaats in het Paardcafé. De avond begint om 21:00 en is vrij toegankelijk voor iedereen. Het voorprogramma wordt verzorgd door Get The Funk Outta My Kitchen.

Nu we je toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl